AcasăACTUALInterlopul Clămparu dă în judecată penitenciarul unde este deţinut pentru că nu...

Interlopul Clămparu dă în judecată penitenciarul unde este deţinut pentru că nu se poate înscrie în clasa a XI-a

spot_img

Ioan Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de persoane și condamnat la 25 de ani de închisoare, a dat în judecată Penitenciarul Aiud, unde este încarcrat, pe motiv că nu se poate înscrie în clasa a XI-a, scrie Ziarul Unirea.

- Publicitate -

Ioan Clămparu, cunoscut sub porecla „Cap de porc”, a urmat primele două clase de liceu în Penitenciarul Aiud și a vrut să se înscrie în clasa a XI-a, însă nu este posibil pentru că în anul şcolar 2021 – 2022 nu s-a putut crea o clasă de deţinuţi. Reprezentanţii Penitenciarului Aiud spun că nu au fost suficiente cereri din partea deţinuţilor pentru a fi formată o clasă cu minimum şase persoane încarcerate.

„Animat de dorinţa nestrămutată de a-şi finaliza studiile”

În plângerea depusă la instanţă, Clămparu susţine că „este animat de dorinţa nestrămutată de a-şi finaliza studiile înainte de eliberarea sa din penitenciar” şi că „regretă împrejurările nefaste care l-au adus în postura de a-şi petrece o parte a vieţii în regimul penitenciar”.


Clămparu mai spune că „educaţia pe care s-a îngrijit să o obţină este singura cale prin care acesta poate să se reintegreze cu adevărat în societate, redevenind un membru onest şi de bună-credinţă al acesteia”.

CITEŞTE ŞI: Tată şi fiică, ucişi în propria locuinţă

Judecătoria Aiud a respins recent plângerea deţinutului, susţinând că acesta ar fi putut să facă demersuri pentru transferul în alt penitenciar unde să îşi poată continua studiile. De asemenea, judecătorul a recomandat Penitenciarului să continue demersurile necesare pentru organizarea cursurilor şcolare în anii următori în scopul finalizării acestora de către deţinut, conform Ziarului Unirea.


În septembrie 2017, Ion Călmparu a fost condamnat de Tribunalul Alba la 25 de ani de închisoare şi o amendă de 50.000 de lei, în urma contopirii pedepselor aplicate acestuia în trei ţări – România, Spania şi Italia. Decizia a rămas definitivă în decembrie 2017.

Clămparu s-a predat autorităţilor din Spania în 2011 şi este încarcerat la Penitenciarul Aiud din 2016.

El fusese condamnat în iulie 2014 de Tribunalul Sibiu la 11 ani şi 8 luni de închisoare. De asemenea, pe numele lui mai exista o condamnare din 2008, dată de o instanţă din Milano, de 18 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

Tribunalul Alba a constatat atunci că infracţiunile pentru care lui Clămparu i-au fost aplicate cele trei pedepse sunt concurente, fiind săvârşite înainte de a se fi pronunţat o condamnare definitivă pentru vreuna din ele. În consecinţă, a contopit cele trei pedepse aplicate în cele trei ţări.

În februarie 2012, Ioan Clămparu a fost condamnat, într-o primă fază, de instanţa locală din Madrid, la 30 de ani de închisoare pentru că a obligat mai multe femei să se prostitueze. Ulterior, a primit 20 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi întreruperea cursului sarcinii, sentinţă recunoscută de Curtea de Apel Bacău, care a dispus transferarea în România a acestuia pentru executarea pedepsei.

Anchetatorii au susţinut că reţeaua pe care Clămparu a iniţiat-o a avut ca model modul de acţiune, regulile şi pedepsele utilizate în cadrul Camorrei italiene. Clămparu i-a cunoscut pe ceilalţi membri ai bandei, condamnaţi între timp şi ei la închisoare, în penitenciarul de la Aiud, unde executa o pedeapsă pentru omor. El a fost eliberat condiţionat în 1999, după executarea a două treimi din pedeapsa de 15 ani.

CITEŞTE ŞI: Percheziții în Dolj și alte două județe într-un dosar privind ilegalități desfășurate de trei grupări. Unul dintre lideri acționa din închisoare

Potrivit procurorilor, pe relaţia România-Spania a acţionat, din 2001, o reţea de trafic internaţional de persoane, cu ramificaţii în mai multe judeţe din ţară: Sibiu, Prahova şi Neamţ. Reţeaua era structurată într-o manieră piramidală, fiind condusă, potrivit anchetatorilor, de Ioan Clămparu, zis ”Cap de porc”.

Conform rechizitoriului citat de Agerpres, existau segmente distincte ale reţelei care se ocupau de recrutarea sau racolarea victimelor, de obţinerea documentelor de călătorie şi transportul fetelor până în Spania, unde tinerele erau preluate de alţi membri ai reţelei şi obligate să practice prostituţia. Principala zonă de acţiune a reţelei era Casa de Campo din Madrid, un parc imens în care în fiecare noapte erau obligate să practice prostituţia de către membrii grupării un număr de 120-150 de românce, supravegheate de proxeneţi. Fetele erau obligate să se prostitueze numai cu cetăţeni spanioli şi nu aveau voie să vorbească una cu cealaltă despre adevărata lor identitate. Multe dintre fete au reuşit cu timpul să fugă, unele chiar cu ajutorul unor clienţi, şi au depus mărturie împotriva racolatorilor şi proxeneţilor.

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Şase percheziţii, în Argeş, pentru destructurarea unei reţele de traficaţi de droguri

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri