Connect with us

ACTUAL

Instanţele, sufocate de procesele foştilor parlamentari care îşi cer înapoi pensiile speciale

Publicat

în

Instanțele civile din întreaga țară sunt sufocate de dosarele foștilor senatori și deputați ai României care au depus acțiuni pentru recuperarea pensiilor speciale, anulate în februarie 2021.

Aproape că nu există Tribunal sau Curte de Apel din întreaga țară unde să nu fi fost înregistrat cel puțin un dosar prin care nume grele din politica autohtonă să ceară recuperarea indemnizațiilor pierdute. Foștii politicieni, cei mai mulți retrași de ani de zile din activitatea parlamentară, dar și din spațiul public, s-au unit și au mers împreună la judecată. Sunt unele dosare care au și câte 40, 50 de reclamanți, în special din București, scrie ziare.com.

Primele dosare de acest fel au fost înregistrate în instanțe în primăvară, dar începând cu luna iunie, numărul acestora s-a dublat cel puțin. Astfel pe rolul secțiilor civile din cadrul Tribunalelor din Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Iași, Suceava, Bistrița, Cluj, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Craiova, Caraș Severin, Timișoara, Arad etc trebuie să judece acum solicitările foștilor parlamentari români. O parte dinte instanțele din cadrul Tribunalelor s-a pronunțat invocând lipsa de competență în soluționarea unor astfel de cauze în favoarea Curților de Apel, astfel că procedura a fost reluată.


”Admite excepţia necompetenţei materiale de ordine publică a Tribunalului Arad – Secţia a III –a contencios administrativ şi fiscal litigii de muncă şi asigurări sociale invocată din oficiu şi de către pârâtul Parlamentul României – Camera Deputaţilor. Constată competenţa Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal în soluţionarea prezentei acţiuni (…), declină în favoarea Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal acţiunea formulată de reclamantul Kiraly Andras – Gyorgy în contradictoriu cu pârâtul Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Secretarul General al Camerei Deputaţilor având ca obiect: -anularea Ordinului nr. 708/03.2021 şi menţinerea ca temeinic şi legal a Ordinului nr. 855/17.05.2016 emise de Secretarul General al Camerei Deputaţilor; -obligarea pârâtului Parlamentul României – Camera Deputaţilor la plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă în condiţiile ar. 49 din Legea nr. 96/1996 din 21 aprilie 2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor începând cu luna mai 2021, data la care a intervenit încetarea plăţii indemnizaţiei sus menţionate în baza Ordinului nr. 708/03.2021 emis de pârât; – invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii nr. 7/2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006 evocate. Trimite dosarul Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac”, este încheierea Tribunalului Arad, în cazul parlamentarului Andras Kiraly.

Același lucru se întâmplă acum în toate dosarele parlamentarilor care își cer acum din nou pensiile speciale. Este un conflict de competență între Tirbunal și Curți de Apel, care cel mai probabil va fi rezolvat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

În mod normal un dosar pe litigii de muncă nu se întinde pe ani de zile, așa cum se întâmplă în cazul proceselor penale, doar că în cazul de față, judecătorii din teritoriu par că ezită să se pronunțe și așteaptă o decizie de la Curtea Supremă.


O parte dintre aceste cauze au primit deja un prim termen de judecată, pentru decembrie 2021 sau ianuarie 2022, după ce au fost declinate la Curțile de Apel.

Sunt sute de parlamentari care așteaptă decizia instanțelor cu privire la situația pensiilor lor speciale. Pe lista reclamanților am găsit nume importante din politica românească a anilor trecuți, iar mulți dinte foștii deputați sau senatori au averi de milioane de euro. Printre ei i-am regăsit pe Adrian Năstase, https://ziare.com/vasile-blaga/stiri/ și Călin Popescu Tăriceanu, dar lista este cu mult mai lungă.

Parlamentul a adoptat pe 17 februarie 2021, în ședință comună, propunerea de desființare a pensiilor speciale pentru foștii deputați şi senatori. Proiectul adoptat presupunea abrogarea a două articole din Legea 96/2006, cea a statutului deputaților şi senatorilor. Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Ca urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până pe 10 martie ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă“ către foștii parlamentari.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost reintroduse în 2015, după ce fuseseră anulate în timpul guvernării Boc. Conform legii 96/2006 un parlamentar primea o indemnizație specială în valoare de 2000 de lei pentru un mandat, existând cazuri în care pensiile speciale ajungeau chiar și la 10.000 de lei în cazul senatorilor și deputaților care au avut mai multe mandate.

CITEȘTE ȘI: Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile RESTRICTIVE vizate spre aprobare, la şedinţa de la Cotroceni

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

GORJ: Chirurgul Neață, trimis în judecată pentru luare de mită

Publicat

în

Medicul chirurg din județul Gorj, Gheorghe Neață, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Jiu, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită în formă continuată, a fost trimis în judecată, vineri. 

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, medicul chirurg este acuzat de 19 fapte de luare de mită, din care două în formă continuată.

Anchetatorii spun că doctorul ar fi luat mai multe sume de bani și bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.


Acesta este acuzat că lua mită între 200 și 2.000 de lei, dar și bunuri, constând în sticle de whisky sau cafea.

Din datele aflate la dosar, în urma celor 19 fapte, chirurgul ar fi luat mită 17.200 de lei și 100 de euro.

Cu ocazia perchezițiilor derulate în luna iulie, la domiciliul medicului și la cabinetul său au fost găsite peste 52.000 de lei, peste 3.400 de euro, 300 de dolari, 630 de lire sterline și 100 de franci elvețieni, precum și sticle de whisky, pachete de cafea și țigări, care au fost confiscate.


Chirurgul a fost reținut, a stat în arest preventiv până în septembrie, când a fost plasat în arest la domiciliu.

Vineri, medicul a fost trimis în judecată.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Maraton de vaccinare la Spitalul Militar Craiova, de Ziua Națională a României

Publicat

în

Un maraton de vaccinare va avea loc în zilele de 1 și 2 decembrie în șase spitale ale Ministerului Apărării, cu ocazia Zilei Naționale, între care și unitatea din Craiova. 

Maratonul începe miercuri, 1 decembrie, la ora 8.00, și se va încheia la ora 16.00 a zilei de joi, 2 decembrie, potrivit Ministerului Apărării.

Acesta se va desfășura la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” din Iași, Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov și Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara.


Procesul de vaccinare pentru persoanele deja planificate pentru aceste zile prin intermediul platformei electronice se va desfășura în regim normal, conform programărilor existente.

În perioadele 26–30 noiembrie și 3 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022, programul de funcționare al centrelor de vaccinare MApN va fi între 8.00 și 16.00 în zilele lucrătoare, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale vor fi vaccinate doar persoanele înscrise în Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Măsuri de RELAXARE anunţate de Guvern. Sunt valabile doar pentru cei cu Certificat VERDE


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

COMENTARIU | Viitorul gunoiului din Dolj, sub deciziile pe repede înainte ale „mentorului” Cezar Preda

Publicat

în

Din dorința de a arăta cetățeanului cât de important este să colecteze gunoiul selectiv și cât de necesară este acțiunea de sortare a deșeurilor, fostul politician Cezar Preda, cel din vechea gardă PD, a ajuns azi la Craiova, pentru o conferință de presă organizată de Iridex Group.

Acesta nu mai are rol politic, în prezent, după cum a ținut să menționeze. Se ocupă de Grupul Iridex, fiind consilier în cadrul firmei.


În cadrul acestei conferințe, în care se presupunea că prezintă problemele reale ale operatorului de salubrizare, Preda nu a pierdut ocazia să vorbească despre cât de strălucite au fost activitățile întreprinse de el până acum(nu ni le-a spus, dar la două, trei propoziții aducea vorba despre câte cunoaște și face domnia sa).

El spune că a venit în Dolj, în calitate de „mentor” al echipei Iridex de aici, pentru a-i da odată de cap celebrului Masterplan de deșeuri. Este convins că va reuși, doar că, recenta acțiune a Gărzii de Mediu Dolj i-a demonstrat lui Cezar Preda că legea trebuie respectată, indiferent de cine esti și ce experiență ai.

Este o chestiune care îl cam privește pe fostul politician pentru că așa cum chiar domnia sa a menționat în cadrul conferinței de presă…el a cam luat decizii în privința stației mobile de sortare de la Malu Mare. Au făcut demersuri să obțină autorizația de funcționare, așa cum este firesc, i s-a spus că în 20 de zile se va elibera, dar cel mai probabil, bazându-se pe fler, a hotărât să treacă la treabă.


Când s-a trezit cu inspectorii Gărzii de Mediu în curte, a început să caute vinovați. A preferat să facă public această încercare de a  ieși la liman și a crezut că va revoluționa situația gunoiului din Dolj, vorbind fără oprire într-o conferință de presă. Vorbind și victimizându-se.

Și ca să fie convins că jurnaliștii prezenți la eveniment îi recunosc, probabil și din cauza măștii avea emoții că nu, chiar a ținut să menționeze că are experiență politică și că știe mersul lucrurilor.

Care e legătura, domnule, cu faptul că vreți să faceți să funcționeze o societate privată? O societate despre care spuneți că este foarte puternică, dar de unde angajații pleacă din cauza faptului că nu sunt motivați financiar. Și ce dacă sunt muncitori necalificați! Nu toți au fler și capacitatea de a urca, treptat sau nu, în cadrul unor companii! Asta nu înseamnă că trebuie să accepte salarii mici! Ce instituții mai sunt vinovate că vă pleacă oamenii din firmă?

V-am întrebat despre colectarea selectivă din zona blocurilor. Mi-ati oferit un răspuns general. Practic, Iridex nu vine cu nimic nou în privința informării populației. Că o lăudați pe Olguța Vasilescu sau pe Rela Filip, nu este soluția. Că ați apelat la președinții de asociație…este tot o metodă veche care nu a dat roade în niciun demers al celor care au mai procedat ca dumneavoastră! Faptul că mi-ați spus că sunteți optimist, acest lucru nu rezolvă problema reală a reciclării!

Apreciem ideile tinerilor implicați în tot ceea ce însemană activitatea Iridex! S-a observat dorința de a transmite simplu și direct anumite informații, DA, folosind mediul online. Lăsati-i să acționeze, să vorbească liber și încercați, dacă deja vă este dor de conferințele de presă în care ați participat în calitate de politician, să restabiliți lucrurile în acest sens.

Să ieși public și să spui că știi că ai încălcat legea, că acea amendă e dată tocmai din această cauză, dar să acuzi că se dorește izbucnirea unei crize a gunoiului, poate e doar o problemă personală.

Așteptăm cu interes maxim acea conferință în care ne veți prezenta cât de repede și cât de bine ați reușit, cu ajutorul președinților de asociație, să convingeți cetățenii din Craiova să colecteze separat gunoiul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.