Connect with us

ACTUAL

În prag de Crăciun, peste 30 de focare de pestă porcină active în judeţul Olt

Publicat

în

Cu mai puţin de o lună înainte de Crăciun, în judeţul Olt sunt active 34 de focare de pestă porcină, dintre care 29 în gospodăriile cetăţenilor, în timp ce cinci dintre ele sunt în exploataţii comerciale. Potrivit DSVSA Olt, în această lună au fost stinse şase focare de pestă, în gospodăriile populaţiei, în localităţile Obârşia Nouă, Băbiciu, Fălcoiu şi Scărişoara.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt transmite că la această dată sunt active, în total, un număr de treizeci și patru focare de pestă porcină africană confirmate la porci domestici, după cum urmează : – un număr de douăzeci și nouă de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației : Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 3 focare, Verguleasa – 5 focare, Bălțați (Scornicești) – 1 focar, Bălteni (Perieți) – 2 focar, Vulturești – 1 focar, Optași – Măgura – 1 focar, Schitu – 1 focar, Constantinești – 1 focar, Tufeni – 1 focar, Ipotești – 1 focar, Drăgănești Olt – 2 focar, Mogoșești (Scornicești) – 2 focar, Mierlicești (Perieți) – 1 focar, Văleni – 2 focare, Piatra Olt – 1 focar, Grădinari – 1 focar, Slătioara – 1 focar .

De asemenea, sunt active și cele cinci focare de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din exploatațiile comerciale de porci din localitățile Constantinești, Ipotești, Negreni și Tufeni.


CITEŞTE ŞI: ISU Olt ANGAJEAZĂ. Sunt scoase la concurs 16 posturi

În perioada 08.11.-12.11.2021 au fost stinse șase focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populației după cum urmează :

– 1 focar în localitatea Obârșia Nouă


– 1 focar în localitatea Băbiciu

– 2 focare în localitatea Fălcoiu

– 2 focare în localitatea Scărișoara

Având în vedere numărul mare de focare confirmate în gospodăriile populației, DSVSA Olt face apel la crescătorii de animale să respecte următoarele măsuri:

• asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă ;

• este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;

• este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine ;

• este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

• periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;

• se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;

• porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

• este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

• în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;

• este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;

• toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, transmite DSVSA Olt.

CITEŞTE ŞI: Aviz favorabil în Parlament pentru viitorul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO. Defilare RATATĂ a jandarmilor, de 1 Decembrie

Publicat

în

Jandarmii clujeni au defilat nesincronizat, miercuri, la manifestările din Cluj-Napoca, prilejuite de Ziua Naţională a României. Nu s-au pregătit, iar conducerea instituţiei pe care o reprezintă îşi cere scuze şi promite că vor fi făcute verificări.

Jandarmeria isi cere public scuze pentru modul în care s-a prezentat plutonul de defilare la ceremonia organizată în municipiului Cluj Napoca astăzi.

Ziua Națională este un moment important pe care-l tratăm cu seriozitate și solemnitatea cuvenită, iar astfel de momente, care denotă lipsa de pregătire, sunt de neacceptat.


In plan intern se vor face verificari asupra modului de selectie si antrenament al militarilor care au făcut parte din acest pluton”, anunţă Jandarmeria Română.

Vezi video aici.

sursa foto: cluj24.ro


CITEŞTE ŞI: FOTO REPORTAJ. Cum a fost marcată Ziua Naţională, la Slatina, în condiţii de pandemie

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Petarde și artificii fără autorizații, descoperite la Frontiera Calafat

Publicat

în

Polițiștii de frontieră din Calafat au descoperit, miercuri dimineață, 572 articole pirotehnice, în valoare de 1.800 lei, pe care un cetățean german a încercat să le introducă în țară, fără a deține autorizațiile necesare.

Potrivit Poliției de Frontieră, cetățeanul german, în vârstă de 53 de ani, transporta diverse bunuri, pe ruta Turcia-Germania.

În urma controlului fizic efectuat asupra cabinei autocamionului au fost descoperite mai multe tipuri de articole pirotehnice, cantitatea totală fiind de 572 materiale.


Șoferul a declarat că bunurile îi aparțin și că nu știa că trebuie să aibă și autorizații pentru ele.

„În cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar materialele, în valoare de 1.800 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor”, informează Poliția de Frontieră.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

FOTO | Ce planuri și visuri au copiii și adolescenții care miercuri au participat la manifestările organizate, de Ziua Națională a României, la Craiova

Publicat

în

Ziua Națională a României a fost marcată și în municipiul Craiova, centrul orașului fiind locul în care doljenii au ajuns pentru a participa la ceremonia organizată de către autorități. 

După discursul oficialităților, au avut loc și depuneri de coroane, dar momentul mult așteptat al zilei a fost parada organizată cu responsabilitate, ca în fiecare an.

Nici cei mici nu au lipsit din centrul urbei.


Tancuri, mașini de poliție, câinii salvatori sau mașinile de pompieri, toate acestea au fost în centrul atenției, mii de momente fiind imortalizate de către cei prezenți la ceremonie.

Micuții au planuri mărețe. Vor să devină militari, alții pompieri, mulți cred că meseria de polițist sau cea de medic li se potrivește mai bine.

Ei știu că trebuie să învețe bine pentru a-și atinge obiectivele și speră să nu mai fie nevoiți să facă ore online. Le-a fost greu anul trecut și unora le este greu și acum. Au și examene și, evident, emoții.


Unii vor să învețe la liceele din Craiova, alții, cei din clasa a XII-a, vor pleca la facultăți din țară sau de peste hotare, chiar. Nu știu când și dacă vor mai reveni în orașul în care și-au petrecut copilăria și adolescența, dar speră ca lucrurile să se îndrepte. Să li se ofere și tinerilor o șansă, aici, în țara lor!

Parada militară a fost momentul care a marcat finalul manifestărilor organizate la Craiova cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.

CITEȘTE ȘI: FOTO REPORTAJ. Cum a fost marcată Ziua Naţională, la Slatina, în condiţii de pandemie

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.