Connect with us

ACTUAL

Gorj: Marele sculptor Paul Popescu a încetat din viață

Octavia Hantea

Publicat

în

Sculptorul Paul Popescu, din județul Gorj, a încetat din viață, vineri, la vârsta de 59 de ani. Marele artist a fost profesor de sculptură, a condus Uniunea Artiștilor Plastici Gorj, lăsând în patrimoniul cultural lucrări de mare importanță. 

Artistul Paul Popescu a fost prezent și la simpozionul „Drumuri Brâncușiene”, eveniment derulat în Craiova, „Fluturele” regăsindu-se acum în municipiu.

Fiul artistului a anunțat decesul, într-un mesaj pe Facebook: „Sculptor Paul I. Popescu/18 noiembrie 1961 – 7 mai 2021/ Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.


Paul Popescu a absolvit Facultatea de Muzică şi Arte Plastice din Iași, specializarea sculptură – restaurare – profesor de desen, clasa profesorului Vasile Condurache.

A fost profesor de sculptură  și a condus Uniunea Artiștilor Plastici Gorj.

Printre lucrările cunoscute sunt busturile lui Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, dar și sculpturile Germen, Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture.


Paul Popescu a făcut și Monumentul Eroilor Neamului, din marmură, scuptură ce poate fi văzută în Novaci.

În anul 2013, Paul Popescu a fost coordonatorul primei ediții a simpozionului „Drumuri Brâncușiene” organizat la Craiova.

„Doresc să realizez compoziţia figurativă pe tema fluturelui, adaptată proporţiilor materialului de bază. Va fi, zic eu, o lucrare de suficientă anvergură pentru intenţia autorităţilor de a le amplasa undeva în sensurile giratorii. Cred că se potriveşte deoarece este tratată cu atenţie şi gândită compoziţia astfel încât să nu aibă o parte mai lipsită de spectacol decât alta“, a spus sculptorul la vremea respectivă.

Premii și distincții:

1998 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului de toamnă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România;

2003 – Premiul special pentru sculptură, acordat de Fundaţia „Mozaic”, Craiova, România;

2003 – Premiul „Gheorghe Vartic”, acordat pentru restaurarea elementelor de piatră la Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu, România;

2005 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului Sacrul în artă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România; 2011 – Premiul I pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului International de Sculptură – Brancusiana 2011, ediția a VII-a, România;

2012 – Premiul „Niște țărani”, acordat de Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, România.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Dolj: Accident cu trei victime, între localităţile Giubega şi Galicea Mare

Octavia Hantea

Publicat

în

Trei persoane au fost transportate la spital, joi, în urma unui accident rutier care a avut loc între localităţile Giubega şi Galicea Mare din judeţul Dolj. 

Două maşini au fost implicate în impact, informează ISU Dolj.

“Accident rutier intre localitatile Giubega si Galicea Mare – DN 56, două auto implicate, trei victime. Intervine Sectia de Pompieri Craiova cu o autospeciala de lucru cu apa si spuma o ambulanta SMURD si un echipaj SAJ. In urma informatiilor oferite de apelantul la 112, una din masini prezinta scurgeri de combustibil”, a spus Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt al ISU Dolj.


 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO: Adolescent în vârstă de 16 ani, căutat în râul Jiu, în dreptul unei comune din Dolj. Un elicopter SMURD survolează zona (UPDATE)

Octavia Hantea

Publicat

în

UPDATE: Prin intermediul elicopterului SMURD, care a survolat zona, a fost descoperit cadavrul adolescentului. Conform protocolului, au început manevrele de resuscitare, însî în ciuda eforturilor depuse de echipajele de intervenție și medicale, băiatul a decedat.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Un adolescent în vârstă de aproximativ 16 ani este căutat în râul Jiu, în dreptul localităţii Coţofenii din Dos, din judeţul Dolj, un elicopter SMURD survolând zona, potrivit reprezentanţilor ISU Dolj. 

La locul intervenţiei au fost solicitaţi şi scafandrii din cadrul ISU Mehedinţi.

“Astăzi, Secția de Pompieri Craiova a fost solicitată să intervină pentru căutarea unui minor dispărut în apele râului Jiu. La fața locului au fost trimise echipaje de căutare-salvare dotate cu ambarcațiuni pneumatice, o ambulanță SMURD, dar și elicopterul SMURD, pentru survolarea zonei, în vederea identificării persoanei dispărute. Intervenția se desfășoară pe râul Jiu, în dreptul localității Cotofenii din Dos. Au fost solicitați în sprijin și scafandrii din cadrul ISU MH, care asigură intervenția de specialitate în zona de competență a ISU Dolj, în baza planurilor de cooperare în vigoare”, a declarat Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

A fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru minerii ce vor fi disponibilizaţi. Câţi angajaţi CEO vor pleca acasă până în 2025

Octavia Hantea

Publicat

în

Ordonanța de urgență privind alocările de sume pentru minerii afectați de politica de decarbonare a Uniunii Europene, din exploatări de cărbune și uraniu, a fost adopatată, joi, a anunțat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că până în anul 2025, vor fi disponibilizaţi 9.000 de mineri.

Astfel, peste 2.200 de mineri care vor pleca acasă sunt de la Complexul Energetic Hunedoara, 282  de la Compania Națională a Uraniului și 6.484 de persoane de la Complexul Energetic Oltenia, a mai spus Florin Cîţu.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.