Connect with us

ACTUAL

Firme producatoare de deseuri, OIREP-uri, colectare selectiva si reciclare

Publicat

în

Numarul firmelor producatoare de produse palpabile, alimente si electrocasnice este in continua crestere. Acest lucru inseamna ca si cantitatea deseurilor obtinute in urma fabricarii si a deseurilor ramase in urma dezambalarii creste zilnic. Fiecare astfel de firma are anumite obligatii prin care sa tina sub control deseurile produse de activitatea lor. Pentru a usura munca firmelor in aceasta privinta au luat nastere OIREP-urile.

Un OIREP este o organizatie ce implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorilor. Astfel, o firma nu va fi nevoita se se ocupe direct de acte si de legatura cu colectorii si reciclatorii, ci doar vor avea obligatia de a depune la timp anumite documente de care organizatia cu care au ales sa colaboreze le va aminti.


 

Care sunt obligatiile unei firme producatoare de deseuri?

Oirce firma producatoare de deseuri are anumite obligatii. Printre acestea se numara si gasirea unor solutii de eliminare sau diminuare a producerii deseurilor. De asemenea, ei nu au voie sa puna in circulatie deseuri daca aceseta nu pot fi eliminate ca deseuri. Aceste obligatii pot fi gasite in ordonanta de urgenta 78/2000, iar indeplinirea lor poate fi tinuta sub control prin colaborarea cu un OIREP.

 

Legatura dintre firma si organizatia aleasa


Orice firma care alege sa lucreze cu un OIREP va avea o activitate mult mai simpla in ceea ce priveste pastrarea unei evidente a deseurilor. Organizatia va avea rolul de a tine la curent firma cu actele ce trebuie depuse, va oferi informatii despre legislatia in vigoare si va avea rol de legatura intre firma producatoare de deseuri si frima reciclatoare.

Desi organizatia se va ocupa de partea legala a activitatii, in cazul unor inconsistente in datele ce apar in actele completate sau in cazul lipsei acestor acte, firma va fi pusa la raspundere. Din aceasta cauza firma va trebui sa verifice din cand in cand activitatea organizatiei cu care au ales sa colaboreze pentru a putea fi evitate orice fel de probleme.

 

Cum putem noi, ca cetateni, sa ajutam procesul de colectare si reciclare?

In primul rand, pentru ca noi, ca cetateni, sa putem ajuta si grabi procesul de reciclare, este necesar ca firmele specializate sa ne ofere aceasta posibilitate. Desi ideea de reciclare si de colectare selectiva s-a extins pe teritoriul Romaniei in ultimii ani, inca exista firme de salubrizare care nu tin cont de selectivitate.

Rolul nostru este de a incerca sa colectam selectiv deseurile in propria casa si sa incercam sa producem cat mai putine astfel de deseuri. Cel mai bun inceput este sa aruncam separat plasticul de deseurile menajere. Procesul de reciclare va trebui in continuare sa separe diferitele tipuri de plastic, insa, o separare clara din start ca scurta si va grabi intregul proces.

 

Exista astfel de organizatii si in tara noastra?

Da, desi numarul lor nu este unul mare, si Romania a introdus organizatiile de tip OIREP. Numarul acestora este totusi in creste, urmand ca astfel procentul de reciclare la nivel de tara sa se apropie de limita impusa de Uniunea Europeana. O astfel de organizatie este Ecologic 3R Ambalaje.

Site-ul la care ei pot fi gasiti este ecologic3rambalaje.ro. Aici puteti gasi informatiile necesare legate de modul in care puteti incheia un contract, sau detalii despre servicii cum ar fi colectarea si raportare deseuri. Informati-va si alegeti cele mai bune optiuni pentru firma dumneavoastra.

 

Date de contact:

Telefon: 0239.680.500

Fax: 0239.680.501

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro/ contact@ecologic3rambalaje.ro

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Vaccinaţii sunt scutiţi de carantina de noapte. Anunţul lui Cîţu

Publicat

în

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în ședința de Guvern de azi vor fi aduse câteva modificări la hotărârea de săptămâna trecută, astfel încât să nu mai fie nevoie de testarea copiilor cu vârste între 6 și 12 ani în localitățile în care accesul la mai multe activități se face în baza certificatului verde.

Persoanele vaccinate vor fi scutite de carantina de noapte, iar magazinele vor rămâne deschise și după ora 18:00 în localitățile cu incidență peste 4 la mie, a mai spus premierul, potrivit Digi24.

„Vom avea o şedinţă de Guvern la prânz pentru a adopta o hotărâre de Guvern care să modifice câteva dintre aceste măsuri. Nu se vor mai închide magazinele la ora 18:00, vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie. Propunerea mea – și sper că așa a rămas – în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare normal, dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare, să ți se restricționeze în vreun fel activitatea. Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare”, a spus Cîțu.

„Cei care sunt vaccinați nu pot fi restricționați pentru că unele persoane din România nu vor să se vaccineze. Dacă ești vaccinat poți să-ți permiți să-ți vezi de viață mai departe”, a adăugat premierul.


„Copiii între 6 și 12 ani nu vor mai fi testați peste 3 la mie. Sunt lucuri pe care le corectăm. Vreau ca România să rămână deschisă”, a adăugat el.

În actuala formă a hotărârii de Guvern, copiii cu vârste între 6 și 12 ani, care nu pot fi vaccinați, trebuie testați anti-COVID pentru a avea acces la resstaurante, la spectacole, sau alte activități, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru părinți.

„Nu închidem economia, avem certificatul verde care permite accesul la activități care rămân deschise în condiții de siguranță”, a adăugat Cîțu.


CITEȘTE ȘI: VIDEO | Polițiști și jandarmi, în localurile din Centrul Istoric din Craiova, după introducerea certificatului verde Covid

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Caracal intră în SCENARIUL ROŞU. Infectări de peste 6 la mie, la Deveselu şi Studina

Publicat

în

Rata de infectare cu SARS-CoV2 la nivelul judeţului a ajuns la 1,97 cazuri la 1.000 de locuitori, iar Caracal a intrat în scenariul roşu.

În al doilea municipiu al Oltului, certificatul verde COVID-19 devine obligatoriu obligatoriu pentru accesul în restaurante, cafenele sau baruri.

Totodată, în comunele Deveselu şi Studina s-a depăşit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.


Localităţile din judeţul Olt unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit 2 la 1.000:

1 DEVESELU 6,22

2 STUDINA 6,2


3 TRAIAN 5,58

4 MILCOV 5,11

5 CEZIENI 4,98

6 CORBU 4,59

7 OBÂRŞIA 4,22

8 FĂRCAŞELE 4,05

9 SPINENI 3,9

10 IANCA 3,78

11 MUNICIPIUL CARACAL 3,56

12 ORAŞ PIATRA-OLT 3,15

13 BREBENI 3,09

14 CILIENI 3,02

CITEŞTE ŞI: Explozie de cazuri de COVID în județul Dolj. 13 localități au rată de infectare peste 3 la mia de locuitori

15 RADOMIREŞTI 2,9

16 MUNICIPIUL SLATINA 2,79

17 VALEA MARE 2,74

18 FĂLCOIU 2,44

19 SCHITU 2,39

20 GROJDIBODU 2,37

21 TUFENI 2,34

22 BOBICEŞTI 2,32

23 STOENEŞTI 2,24

24 SÂRBII – MĂGURA 2,23

25 DOBROSLOVENI 2,16

26 PÂRŞCOVENI 2,09

27 VLĂDILA 2,05

28 BRÂNCOVENI 2,03

29 GĂNEASA 2,02

30 ORAŞ CORABIA 2,01

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

,,Noaptea Cercetătorilor” la Universitatea din Craiova

Publicat

în

Ediția din acest an a evenimentului ,,Noaptea Cercetătorilor Europeni” are loc vineri, la Universitatea din Craiova, sub sloganul de deschidere ,,Opening Up”. În acest an organizatorii și-au propus să sărbătorească știința ,,ca erou ce a făcut posibilă deschiderea lumii”.

Evenimentul ,,Noaptea Cercetătorilor” este organizat de marile orașe universitare românești: Iași, Timișoara, Craiova, Constanța și Sibiu, în colaborare cu partenerii lor tradiționali și autoritățile locale, alături de festivaluri științifice locale sau asociații științifice.

În Craiova, vineri de la ora 17.00 până la ora 22.oo toți cei interesați de știință sunt invitați în holurile Universității.


Evenimentul are ca scop promovarea științei și promovarea impactului pe care îl au cercetătorii în viețile noastre și a evoluției.

,,Conceptul va fi extins pentru a sublinia rolul cheie pe care îl va juca cercetarea într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăților să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”. Încrederea publicului în știință vine cu o responsabilitate mai mare pentru cercetători: „Opening Up Science” va transmite, de asemenea, un mesaj cheie către comunitatea cercetătorilor care trebuie să se deschidă publicului. Folosind evenimentul nostru ca exemplu de bune practici, vom evidenția importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința cu adevărat mai deschisă în societate”, au transmis reprezentanții evenimentului.

Anul trecut, din cauza situației epidemiologice, evenimentul a fost desfășurat online.


CITEȘTE ȘI: VIDEO: Strat de zăpadă de 10 centimetri pe Transfăgărășan. Utilajele intervin pentru curățarea carosabilului

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.