AcasăACTUALFirme producatoare de deseuri, OIREP-uri, colectare selectiva si reciclare

Firme producatoare de deseuri, OIREP-uri, colectare selectiva si reciclare

spot_img
- Publicitate -

Numarul firmelor producatoare de produse palpabile, alimente si electrocasnice este in continua crestere. Acest lucru inseamna ca si cantitatea deseurilor obtinute in urma fabricarii si a deseurilor ramase in urma dezambalarii creste zilnic. Fiecare astfel de firma are anumite obligatii prin care sa tina sub control deseurile produse de activitatea lor. Pentru a usura munca firmelor in aceasta privinta au luat nastere OIREP-urile.

Un OIREP este o organizatie ce implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorilor. Astfel, o firma nu va fi nevoita se se ocupe direct de acte si de legatura cu colectorii si reciclatorii, ci doar vor avea obligatia de a depune la timp anumite documente de care organizatia cu care au ales sa colaboreze le va aminti.


 

Care sunt obligatiile unei firme producatoare de deseuri?

Oirce firma producatoare de deseuri are anumite obligatii. Printre acestea se numara si gasirea unor solutii de eliminare sau diminuare a producerii deseurilor. De asemenea, ei nu au voie sa puna in circulatie deseuri daca aceseta nu pot fi eliminate ca deseuri. Aceste obligatii pot fi gasite in ordonanta de urgenta 78/2000, iar indeplinirea lor poate fi tinuta sub control prin colaborarea cu un OIREP.

 

Legatura dintre firma si organizatia aleasa


Orice firma care alege sa lucreze cu un OIREP va avea o activitate mult mai simpla in ceea ce priveste pastrarea unei evidente a deseurilor. Organizatia va avea rolul de a tine la curent firma cu actele ce trebuie depuse, va oferi informatii despre legislatia in vigoare si va avea rol de legatura intre firma producatoare de deseuri si frima reciclatoare.

Desi organizatia se va ocupa de partea legala a activitatii, in cazul unor inconsistente in datele ce apar in actele completate sau in cazul lipsei acestor acte, firma va fi pusa la raspundere. Din aceasta cauza firma va trebui sa verifice din cand in cand activitatea organizatiei cu care au ales sa colaboreze pentru a putea fi evitate orice fel de probleme.

 

Cum putem noi, ca cetateni, sa ajutam procesul de colectare si reciclare?

In primul rand, pentru ca noi, ca cetateni, sa putem ajuta si grabi procesul de reciclare, este necesar ca firmele specializate sa ne ofere aceasta posibilitate. Desi ideea de reciclare si de colectare selectiva s-a extins pe teritoriul Romaniei in ultimii ani, inca exista firme de salubrizare care nu tin cont de selectivitate.

Rolul nostru este de a incerca sa colectam selectiv deseurile in propria casa si sa incercam sa producem cat mai putine astfel de deseuri. Cel mai bun inceput este sa aruncam separat plasticul de deseurile menajere. Procesul de reciclare va trebui in continuare sa separe diferitele tipuri de plastic, insa, o separare clara din start ca scurta si va grabi intregul proces.

 

Exista astfel de organizatii si in tara noastra?

Da, desi numarul lor nu este unul mare, si Romania a introdus organizatiile de tip OIREP. Numarul acestora este totusi in creste, urmand ca astfel procentul de reciclare la nivel de tara sa se apropie de limita impusa de Uniunea Europeana. O astfel de organizatie este Ecologic 3R Ambalaje.

Site-ul la care ei pot fi gasiti este ecologic3rambalaje.ro. Aici puteti gasi informatiile necesare legate de modul in care puteti incheia un contract, sau detalii despre servicii cum ar fi colectarea si raportare deseuri. Informati-va si alegeti cele mai bune optiuni pentru firma dumneavoastra.

 

Date de contact:

Telefon: 0239.680.500

Fax: 0239.680.501

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro/ contact@ecologic3rambalaje.ro

- Publicitate-spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri