AcasăACTUALCum a rezistat în pandemia Covid primul art & craft shop din...

Cum a rezistat în pandemia Covid primul art & craft shop din Craiova. „Noi nu ajutăm clientul doar cu materiale, ci și cu idei”

spot_img

Lansarea unei afaceri poate fi o idee bună mai ales dacă cel care face acest pas transformă pasiunea într-un business. Pentru Ramona Mironeasa, reprezentata Magic Hobby, primul art&craft shop din Craiova, activitatea derulată pe cont propriu este proiectul său de suflet, nu doar un simplu magazin pe care îl aprovizionează periodic. 

- Publicitate -

Deși a fost sfătuită să nu se atașeze emoțional de acest proiect al său, Ramona nu a reușit.

„Pentru mine, Magic Hobby nu este doar o afacere, ci pură pasiune. Încă din faza de <<proiect>> m-a scos din zona de confort, dar mi-a adus satisfacții sufletești la fel de mari ca și eforturile. L-am comparat mereu cu un copil. De la etapa de bebe, cu nopți nedormite, până la <<copil mai mare, griji mai mari>>, am trecut prin toate fazele. Și la fel de mândră am fost de fiecare pas pe care l-a făcut, ca orice mama iubitoare. La un workshop cu teme antreprenoriale eram sfătuiți sa ne privim business-urile ca simple afaceri, să nu ne atașam afectiv foarte tare de ele, dar eu nu am reușit nici până astazi sa fac acest lucru. Nu cred că Magic Hobby ar fi crescut atât de frumos dacă nu puneam atât de mult suflet în el. Cred, sau cel puțin sper, că și clienții noștri simt acest lucru”, povestește Ramona Mironeasa.


În urmă cu opt ani, la îndemnul soțului, Ramona a ieșit din birou, fiind economist de meserie, și a ales să fie antreprenor.

„Acum 8 ani, se infiripa ideea de antreprenoriat, împinsă fiind de la spate de soțul meu. De la o economistă ascunsă cuminte în spatele cifrelor și hârțogăriilor, m-am aruncat într-o lume care inițial mă înspăimânta, dar pe care acum o ador. Nu aș mai putea sta fără să socializez cu clienții, sunt dependentă de această interacțiune. Este drept, nici până azi nu mă simt un om de vânzări, pentru că îmi place să cred ca nu vând clienților, ci că îi ajut cu materialele de care ei au nevoie”, completează antreprenoarea din Craiova.

Ideea deschiderii unui art&craft shop, primul în Craiova, a pornit tocmai de la pasiunile Ramonei.


„Când mi s-a ivit ocazia să pășesc în lumea antreprenoriatului, eram proaspătă mamică de doi copilași. Fetița avea aproape trei ani, baiețelul câteva luni și cu toate astea, sprijinită de soțul meu, m-am încumetat să deschid primul art&craft shop din Craiova. Ideea s-a născut din necesitate. Fiind însărcinată cu baiețelul, mi-am descoperit un nou hobby, croșetatul, iar în Craiova îmi găseam cu greu materialele pe care mi le-aș fi dorit.

Când a fost vorba de o afacere proprie, soțul a spus: <<Trebuie să faci ce îți place ție mai mult>>. Nu m-am multumit doar cu o banală mercerie, ci am vrut să merg mai departe, să ajut și pe cei care au hobby-uri creative, diferite de al meu.

Asa s-a născut Magic Hobby! De ce acest nume? Numai cine a făcut un lucru cu mâna lui cunoaște sentimentul acela de satisfacție. Indiferent cât de imperfect este, noi simțim că am făcut „magie”. De asta cred că hobby-urile creative sunt magice. Pe lângă satisfacție pe care o aduce un lucru făcut manual, este dovedit chiar științific că aceste hobby-uri sunt adevărate terapii antistres. De exemplu, am avut cliente care după ce și-au  pierdut soțul sau copilul au venit la noi ca să le dăm o „ocupație” ca să treacă mai ușor peste moment. Știm cu toții că nu mai există timp atunci când ne cufundăm într-o activitate care ne place”, continuă antreprenoarea povestea.

Magic Hobby este magazinul oamenilor creativi, așa își alintă Ramona afacerea locală.

„Îmi amintesc că atunci când am deschis micul și cochetul magazin din Calea București intrau multe persoane și ne întrebau ce creme ținem în borcănașele în care erau de fapt lacuri și adezivi. Dintre acele persoane, multe au devenit cliente fidele și unele dintre ele au dus la rang de artă un simplu hobby și-au făcut chiar afaceri cu produse handmade. Și mă mândresc cu asta. A fost greu sa <<educăm>> craiovenii în domeniul handmade-ului, dar am reușit să facem mulți clienți să se îndrăgostească de aceste hobby-uri creative. Pe măsură ce ei s-au perfecționat și au avut mai multe necesități, noi am încercat să le satisfacem toate aceste nevoi, așa că am tot crescut odată cu ei”, adaugă reprezentanta Magic Hobby.

Treptat, gama de articole a fost diversificată și astfel clienții găsesc în acest magazin tot ceea ce au nevoie pentru activitățile de care sunt pasionați.

„Am adus o gamă din ce în ce mai largă de fire pentru pasionații de tricotat sau croșetat. Am făcut cunoscută tehnica decoupajului, știută de mulți ca tehnica servețelului, care este și astăzi cea mai populară. Nu am lăsat deoparte nici pe cei pasionati de modelaj, quilling sau de lucru cu fetru. După 5 ani, micul magazin a devenit neîncăpător, așa că ne-am extins și ne-am găsit locul potrivit ca să expunem așa cum ne-am dorit multitudinea de materiale. În noua casă am putut să îmi împlinesc și visul de a face ateliere creative, în cadrul cărora am transmis cât am putut de bine tainele diverselor tehnici handmade. Ne-am făcut cunoscuti și în mediul online, așa că doar prin intermediul unei pagini de Facebook avem plăcerea să colaborăm cu oameni talentați din toate colțurile țării. Ne mândrim cu cei mai frumoși clienți, de la cei mai mici dintre ei, care au diverse proiecte la gradiniță sau școală, până la cei care fac artă cu o pensulă în mână sau realizează minunate aranjamente”, punctează Ramona Mironeasa.

Magic Hobby a fost și este foarte afectat de când a început pandemia Covid, dar Ramona nu și-a pierdut speranța.

„Din păcate, suntem într-un lanț de domino. Închiderea școlilor și grădinițelor, anularea evenimentelor precum nunți, botezuri sau târguri handmade, a afectat mulți dintre clienții noștri. Bugetul restrâns de timpurile grele prin care trecem este și el o problemă, prioritățile sunt altele, noi suntem cumva la coada listei. Dar încet, lucrurile încep să reintre pe făgașul normal și sperăm ca asta să ne ajute să ne revenim. Din păcate, am fost nevoiți să închidem magazinul din Calea București, cu mare tristețe ne-am redus și colectivul de colege, dar trebuie să privim încrezători că vom ieși mai puternici din aceste încercări grele”, mai spune antreprenoarea.

Activitatea derulată de către Ramona cunoaște o sezonalitate, iarna fiind anotimpul preferat al acesteia.

„Încă de la început, am observat sezonalitatea activității noastre și ne-am mulat pe necesitățile clienților în funcție de perioada anului. Încă din luna ianuarie suntem în plin sezon de mărțisor pentru că mânuțele harnice au nevoie de timp să migălească minunatele mărțișoare. Așa că de la șnururile de mărțișor, acele de broșă și până la materialele de confecționat mărțișoare, toate și-au făcut loc pe rafturile noastre. Urmează Paștele, iar ouăle de lemn, polistiren sau plastic vor aștepta nerăbdătoare să încapă pe mâini talentate. În vară este o perioada mai liniștită, dar încercăm să ajutăm pe cei care pregătesc diverse evenimente. În toamnă, ne pregătim de începerea școlilor și încercăm să ajutăm pe parte creativă atât cadrele didactice, cât și copiii. Iarna este sezonul nostru preferat pentru că este cel mai bogat în decorațiuni realizate de clienții noștri, de la cei mai mici până la cei mai experimentați. Bineînțeles că pe tot parcursul anului avem produse nelipsite de pe raft, cum sunt produsele de mercerie, articolele de polistiren, blankurile de lemn, pânze de pictură, culori acrilice, culori pentru textile, lacuri și adezivi și multe alte marunțișuri. Numai cine nu a ajuns în magazinul nostru nu își poate închipui câte poate găsi”, continuă Ramona.

Deși a avut și momente în care a clacat, reprezentanta Magic Hobby a găsit motive pentru a continua.

A făcut față provocărilor și astfel, deși actualul context nu este deloc prietenos cu afacerile locale, Ramona și-a propus să nu renunțe la obiective sale.

„Am simtit de multe ori că nu mai am puterea de a merge mai departe. Dar tocmai pentru că este o afacere la care am muncit foarte mult și am pus suflet, nu am putut să renunț așa ușor. Trebuie să recunosc însă că puterea de a trece peste toate momentele grele mi-a fost dată mereu de familia mea. Soțul și copiii mei sunt cei care cred în mine, mă susțin și mă încurajează. Ei sunt superputerea mea! Încă de când a luat naștere Magic Hobby a fost o provocare pentru mine. Ca și femeie, a fost cu atât mai greu. A trebuit să mă împart între job și familie cu copii mici.

O altă provocare a fost să învăț să conduc o afacere și să o dezvolt fără să știu nimic despre acest lucru. Am învățat pe parcurs, a trebuit mereu să urmăresc nevoile clienților, „moda” în handmade și să descopăr mereu noutăți în tehnici și materiale. Mediul din Romania nu este unul foarte prietenos cu micile afaceri și încă mai avem multe de învățat despre importanta susținerii afacerilor locale.

Cu toate astea, dragostea mea pentru Magic Hobby și clientii minunați pe care i-am strâns în jurul lui, mă fac să lupt și cu morile de vânt.

Magic Hobby este o sursă de inspirație. Noi nu ajutăm clientul doar cu materiale, ci și cu idei. Cei care doresc să pregătească cu mâna lor un cadou pentru o persoană dragă, o decorațiune sau pur și simplu caută o metodă de relaxare, la noi găsesc tot ceea ce au nevoie”, conchide antreprenoarea din Craiova.

CITEȘTE ȘI: Terenuri agricole, transformate în parcuri fotovoltaice. Ministrul Agriculturii, poziţie tranşantă

 

 

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri