Connect with us

ACTUAL

Cu 1.000 de locuri mai puțin la Rezidențiat, față de anul trecut. Cea mai mare scădere, la Anestezie-Terapie Intensivă

Publicat

în

Sindicaliștii Promedica acuză faptul că, în plină criză de personal medical, Ministerul Sănătății scade numărul de locuri la Rezidențiat.

Mai mult, spun aceștia, cea mai mare scădere este la Anestezie și Terapie Intensivă, paradoxal, specializarea unde se înregistrează cel mai mare deficit de medici.

„Trebuie știut că, spitalele din România suferă de ani buni, din cauza lipsei medicilor anesteziști. Unităţile sanitare lucrează cu mai puţini anestezişti decât ar trebui, iar din această cauză uneori operațiile sunt amânate, iar în contextul actual, situația este și mai dificilă. Cea mai mare criză este cea a medicilor anesteziști. Vânați de spitalele din străinătate, în ultimii ani tot mai mulți specialiști români au ales aleg să părăsească țara și să lucreze în spitale unde au la dispoziție toate resursele necesare.


Într-un sistem medical în care insuficiența cadrelor medicale a fost mereu o mare problemă, Ministerul Sănătății alege să pregătească și mai puțin specialiști, tocmai în zonele cele mai deficitare, așa cum este ATI.

Soluția găsită de guvernanți este să crească vârsta de pensionare și să blocheze în continuu accesul tinerilor medici la  sistemul medical. Astfel, în spitale ajung să lucreze până la epuizare li chiar deces în gardă, medici vârstnici, bolnavi, iar tinerii specialiști se plângă că nu au locuri de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Pomedica.

Anul acesta, a scăzut și numărul locurilor la rezidențiat cu post, locuri de care mulți tineri absolvenți ai UMF-urilor erau interesați pentru că după terminarea perioadei de pregătire aveau un loc de muncă asigurat.


„Cu această decizie, autoritățile mai demonstrează, încă o dată, faptul că încă nu avem o soluție pentru absolvenții Facultăților de Medicină. După absolvire ei sunt oameni cu licență, dar o licență care nu le oferă nici o profesie în România, spre deosebire absolvenții din țările europene, cărora diploma de licență le oferă loc de muncă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătății organizează pe 21 noiembrie, concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Pentru Craiova nu este nici un post scos la concurs.

Potrivit metodologiei, candidații vor intra în săli dacă fac dovada vaccinării sau dacă au un test PCR.

„La concurs vor putea participa și cei care vor avea o temperatură mai mare de 37,3° C, dar în săli separate. O altă regulă este că pe durata probei scrise candidații vor purta masca medicală oferită la intrare de către organizatori”, arată metodologia.

Concursul se desfășoară în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

CITEȘTE ȘI: GORJ: A decedat încă un pacient transferat la Târgu Jiu de la Spitalul Târgu Cărbunești

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Premierul Nicole Ciucă, după discuția privind obligativitatea certificatului verde la biserică: „Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.

„În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este un proiect care este în dezbatere, se discută cu specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament și până la sfâșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid, care încă o dată se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiazîă de teste, este o chestiune care urmează să fie dezbătută”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.


La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că decizia care urmează să fie luată în privința certificatului trebuie să fie înțeleasă și respectată de toată lumea.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila.

CITEȘTE ȘI: Testele de salivă pentru elevi, utilizate începând de astăzi


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Olt: Au fost montate limitatoare de viteză suplimentare, în intersecţia de la Recea (FOTO)

Publicat

în

Primăria Valea Mare şi CJ Olt au montat, joi, limitatoare de viteză suplimentare, în intersecţia de la Recea, unde a crescut numărul accidentelor produse pe fondul neacordării de prioritate.

Autorităţile au montat limitatoare şi pe drumul judeţean DJ 653, care este drumul cu prioritate, şi totodată au fost montate indicatoare pentru limitarea vitezei la 30 de kilometri pe oră.

În zonă deja există limitatoare pe drumul judeţean DJ 657 şi pe drumul comuna DC 91 B, dar acest fapt nu a dus la o scădere a numărului accidentelor rutiere.


Prezent în cadrul emisiunii „Reporter 24” de la începutul săptămânii, şeful Poliţiei Rutiere Olt Cristian Tiţa declara că cel mai probabil aceasta va fi soluţia pusă în aplicare de autorităţi pentru creşterea siguranţei rutiere.

„Acolo, într-adevăr, se pare că avem o mare problemă. Producerea accidentelor rutiere o putem pune şi pe seama elementului vizibilitate. Măsurile pe care le-am luat anterior au fost modificarea semnalizării. Mă refer la indicator, schimbat din cedează trecerea în oprire. Au fost montate, pe drumul fără prioritate, acele limitatoare de viteză, dar în continuare se produc accidente rutiere. În perioada următoare, o să analizăm situaţia cu ceilalţi factori de răspundere pe acel segment şi o să încercăm să luăm şi alte măsuri pe lângă cele pe care le-am luat anterior”, declara Tiţa.

VEZI ŞI: Emisiunea “Reporter 24” din 29 noiembrie | Invitat – Cristian Tiţa, şeful Poliţiei Rutiere Olt


 

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Şofer din Dolj, 150 km/oră pe Centura Caracalului

Publicat

în

Un şofer din judeţul Dolj s-a ales cu o amendă usturătoare şi a rămas fără permisul de conducere după ce a fost depistat de aparatul radar, pe varianta de ocolire a municipiului Caracal, conducând un autoturism cu o viteză peste limita legală.

Potrivit poliţiştilor, maşina condusă de acesta mergea cu o viteză de 150 km/oră, pe o porţiune de 90 km/oră. Totodată, el a efectuat şi o depăşire neregulamentară.

„La data de 28 noiembrie a.c., la ora 16:09, un tânăr, de 20 de ani, din județul Dolj,  a fost înregistrat de aparatul radar, în timp ce conducea un autoturism pe varianta ocolitoare a municipiului Caracal – VO6G, cu viteza de 158 de km/h, într-o zonă unde viteza maximă admisă este de 90 de km/h, având un plus de 68 de km/h. De asemenea, acesta a efectuat o manevră de depășire a altui autoturism, încălcând marcajul longitudinal continuu”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Ionuţ Vasiloaica.


El a adăugat că şoferul a fost amendat cu 1.885 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce, pentru o perioada de 90 de zile.

CITEŞTE ŞI: Aparatul radar poate înregistra pe timpul nopţii? Ce răspund poliţiştii

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.