Connect with us

ACTUAL

Craiova – Smart City

Publicat

în

Municipiul Craiova își consolidează statutul de oraș inteligent, printr-o utilizare eficientă a tehnologiei și a mijloacelor de comunicare moderne, în beneficiul comunității.

Primăria Craiova a avansat în direcția „Smart City“ în domenii legate de gestionarea traficului și a parcărilor, servicii sociale, siguranța cetățenilor, plata taxelor și a impozitelor locale sau în ceea ce privește mediul de afaceri.

Astfel, au fost dezvoltate soluții inteligente, care au ca fundament toate cele 6 axe verticale ale conceptului „Smart“: Smart Governance, Smart Living, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment și Smart People.


Smart Governance: servicii online pentru cetățeni

Proiectele dezvoltate de administrația PSD în domeniul digitalizării Craiovei au făcut ca multe dintre serviciile de care au nevoie cetățenii în mod curent să poată fi accesate ușor, de oriunde, de pe orice dispozitiv și în condiții de siguranță, prin intermediul rubricii speciale de pe site-ul Primăriei.

În acest mod, craiovenii pot face programări online pentru depunerea de documente la Primăria Craiova, la Direcția de Impozite și Taxe, la Serviciul de Evidență a Persoanelor, precum și pentru oficierea căsătoriilor sau pentru transcrierea certificatelor de stare civilă.


De asemenea, tot online, cetățenii au posibilitatea de a achita taxele și impozitele, de a consulta certificatele de urbanism și autorizațiile de construire și de a-și urmări cererile depuse. În plus, ei pot primi pe telefonul mobil alerte la emiterea actelor solicitate sau notificări cu ocazia diverselor lucrări și intervenții care au loc în oraș.

În curs de realizare se află un sistem informatic care va grupa cele mai multe dintre serviciile disponibile online și va extinde gama acestora și la alte documente oficiale, a căror emitere intră în responsabilitatea autorităților locale.

Smart Living: un plus de confort și siguranță

Modernizarea transportului în comun este una dintre modalitățile prin care se este transpusă în practică axa Smart Living. În acest sens, au fost achiziționate 38 de autobuze noi, care dispun de sisteme de supraveghere video în interior și în exterior, echipament Wi-Fi, dar și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În privința siguranței cetățenilor, se află în curs de realizare un sistem care va fi gestionat de Poliția Locală și care va integra câteva sute de camere video, amplasate în zone publice aglomerate și cu grad ridicat de risc. Bazat pe  folosirea inteligenței artificiale și a unor echipamente performante, el va permite identificarea unor incidente care pot merge de la avarii la contravenții și infracțiuni, dar și alertarea rapidă a factorilor responsabili.

Tot în cadrul acestei axe, va fi dezvoltată rețeaua Wi-Fi în Centrul Istoric al Craiovei, prin implementarea programului WIFI4EU, asigurându-se tuturor trecătorilor posibilitatea de a se conecta gratuit la internet.

Smart Mobility: Trafic îmbunătățit

Pași semnificativi au fost parcurși deja de administrația PSD în sensul unei mai bune gestionări a circulației autovehiculelor, prin implementarea sistemului de fluidizare a traficului pe o serie de mari artere, precum bulevardele Nicolae Titulescu, Calea București, Calea Severinului.

O altă reușită în domeniu o reprezintă lansarea aplicației Craiova Transport, care le oferă călătorilor informații privind traseele de transport public, timpul de sosire în stație, precum și posibilitatea de a procura bilete ori abonamente cu ajutorul telefonului mobil.

Tot la acest capitol, sistemul de stații pentru încărcarea vehiculelor electrice, disponibil deocamdată în parcarea subterană din zona centrală, va fi extins cu 9 noi componente, care vor fi amplasate pe Calea București, bulevardul Decebal și strada A. I. Cuza. De asemenea, treceri pentru pietoni inteligente precum cele testate în zona complexului comercial Bacriz și pe Calea Severinului vor fi amenajate în mai multe cartiere ale orașului, acolo unde riscul producerii accidentelor este ridicat.

Smart Economy: servicii mai eficiente

Principalele artere rutiere din Craiova beneficiază deja de sisteme de iluminare cu tehnologie LED. Până în prezent, au fost montate peste 3.600 de astfel de corpuri de iluminat, iar rețeaua va fi extinsă cu alte 2.411 până în anul 2025.

În ceea ce privește gestionarea serviciilor de utilitate publică, SC Salubritate Craiova SRL a implementat deja sistemul de monitorizare prin GPS a autovehiculelor, având astfel posibilitatea de a verifica atât respectarea graficului de colectare a deșeurilor, cât și activitatea de deszăpezire, în timpul sezonului rece.

La rândul ei, Compania de Apă Oltenia va achiziționa contoare pentru consumul de apă rece, care vor fi echipate cu module integrate pentru transmitere la distanță, făcând ușoară citirea lor și stocarea datelor.

Smart People: Informatizare în educație

Mai multe unități de învățământ din municipiul Craiova au implementat soluția modernă a digitalizării, mergând de la echipamente precum table și tablete electronice, achiziționate din fonduri de la bugetul local, până la informatizarea cataloagelor și a conținutului didactic.

Smart Environment: Grijă pentru mediu

Zona Metropolitană Craiova are aprobat un plan de acțiune pentru energie durabilă, document de programare și planificare al cărui obiectivul general este reducerea consumului final de energie din surse convenționale și a emisiilor de dioxid de carbon.

Măsurarea calității aerului se realizează, în prezent, cu ajutorul a 5 stații de monitorizare, gestionate de Agenția de Mediu, care oferă informații asupra nivelului de poluare din oraș și din zona limitrofă.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ, executat de SC JFK MEDIA&MORE SRL, cod AEP 21200019. 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO: Doi bărbați care stăteau pe o bancă au fost loviți de o mașină, într-o comună din Dolj. Șoferul este căutat de polițiști

Publicat

în

Doi bărbați din Maglavit au ajuns la spital, duminică seara, după ce au fost loviți de o mașină, în timp ce stăteau pe o bancă. Șoferul a fugit de la fața locului, dar a fost identificat, stabilindu-se că este un tânăr din localitate care nu are permis de conducere. 

Polițiștii au stabilit că un autoturism care circula pe raza comunei Maglavit, din direcția Maglavit către Drobeta-Turnu Severin, ar fi părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț de colectare al apei pluviale.

Din impact, mașina a fost proiectată într-un cap de pod, accidentând totodată, doi bărbați de 31, respectiv 51 de ani, ambii din comuna Maglavit, care erau așezați pe o bancă, amplasată pe trotuar.


În urma evenimentului rutier, bărbații de 31 și 51 de ani au fost transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După producerea accidentului, șoferul a părăsit locul accidentului, plecând într-o direcție necunoscută.

„Din cercetari, polițiștii au identificat un tânăr de 26 de ani, din Maglavit, bănuit că ar fi condus autoturismului implicat în evenimentul rutier. De asemenea, din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că tânărul bănuit nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Polițiștii desfășoară activități pentru depistarea tânărului bănuit de comiterea accidentului, conducerea acestuia la sediul poliției pentru audieri și testarea cu aparatul alcooltest”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.


Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Totodată, cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul și luării masurilor care se impun.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VÂLCEA: Două autoturisme și o autoutilitară, implicate într-un accident în comuna Racovița

Publicat

în

Două autoturisme și o autoutilitară au fost implicate într-un accident rutier, duminică, în  comuna Racovița, sat Tuțulești din județul Vâlcea.

Potrivit IPJ Vâlcea, traficul în zonă nu a avut de suferit.

„În acest moment traficul nu este afectat, întrucât pe sensul Vâlcea-Sibiu se circulă normal, iar mașinile care circulă pe sensul Sibiu -Vâlcea au fost deviate prin parcare. Nu este nicio persoană rănită grav, nu știm în acest moment numărul victimelor, dacă se va deplasa cineva la spital”, informează IPJ Vâlcea.


CITEȘTE ȘI: DOLJ: Femeie amenințată cu un pistol la Băilești. Un bărbat a fost reținut

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

DOLJ: Femeie amenințată cu un pistol la Băilești. Un bărbat a fost reținut

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Băilești, județul Dolj, a fost reținut de către polițiști, sâmbătă seara, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de ameninţare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi contrabandă calificată.

O tânără în vârstă de 19 ani, din Băilești, a sunat la Poliție, sâmbătă seara și a anunțat că, în timp ce se afla pe o stradă din localitate, a fost ameninţată cu un pistol.

La fața locului s-au deplasat poliţiştii, care au stabilit faptul că, pe o stradă din Băilești, între aplantă şi un bărbat de 38 de ani, din Băilești, a izbucnit un conflict verbal, în urma căruia, bărbatul ar fi amenințat-o cu un pistol.


Totodată, la faţa locului, polițiștii au efectuat controlul corporal al bărbatului, nefiind găsit asupra acestuia obiectul la care tânăra a facut referire.

Oamenii legii au făcut verificări și la locuința bărbatului, aici găsint o armă prevăzută cu un încărcător fără muniție.

„Arma a fost ridicată de poliţişti în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, din cercetări, poliţiştii au stabilit că arma în cauză face parte din categoria armelor neletale, despre care, bărbatul a declarat că ar fi achiziţionat-o din Italia şi nu ar fi declarat-o organelor vamale la intrarea în ţară. Bărbatul a fost condus la sediul poliției pentru audieri.În urma probatoriului administrat de polițiști, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ameninţare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi contrabandă calificată, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IIPJ Dolj”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveamnu.


Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Băilești cu propunere de arestare preventivă.

CITEȘTE ȘI: Femeie din Slatina, găsită moartă în casă

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.