Connect with us

ACTUAL

Craiova: Cetățenii vor trebui să accepte ideea colectării separate a gunoiului. Autoritățile pot aplica amenzi

Publicat

în

Craiovenii vor trebui să colecteze separat gunoiul pentru că doar așa, spun autoritățile, se va îmbunătăți nivelul de trai al populației și se vor resimți scăderi de taxe în privința gestionării deșeurilor. 

Directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ, Adela Plăcintescu, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că aceasta este directiva europeană și că locuitorii Craiovei trebuie să înțeleagă mesajul.

„Și în municipiul Craiova a început să lucreze Iridex, Craiova fiind beneficiar major al Masterplanului de deșeuri. Este foarte important să colectăm selectiv, având o obligație stabilită prin directive europene. Asta încercăm să facem încercând de lunile viitoare. După cum ați observat, dintr-un set de trei pubele, fiecare își are destinația sa pentru colectarea deșeurilor și anume: în pubela neagră trebuie colectate deșeuri reziduale, în cea galbenă, plasticul, iar în cea albastră cartonul și hârtia. Frecvența ridicării gunoiului în zona de case a municipiului Craiova va fi următoarea: pubela neagră se va ridica săptămânal, pubela albastră se va ridica o dată la patru săptămâni, iar cea galbenă, o dată la două săptămâni”, a spus Plăcintescu.


Cetățenii din Craiova, din zona de case, au fost informați prin diverse modalități de comunicare cu privire la varianta corectă de colectare.

În zona de blocuri, etapizat va începe această punere la dispoziție a infrastructurii, începând cu luna august, a mai precizat directorul ADI ECODOLJ.

În cazul în care chiar și în urma unei campanii de informare și de ajutor oferit în acest sens, craiovenii nu vor trece la fapte, se vor aplica amenzi.


„Dacă într-un anumit timp nu se colectează separat cum trebuie, o să fim nevoiți să aplicăm și anumite sancțiuni de către Corpul de Control care a fost constituit la nivelul ADI ECODOLJ. Va exista o perioadă de grație în care oamenii sunt nevoiți să-și adapteze comportamentul la activitatea de colectare selectivă, apoi vor fi aplicate niște buline pe pubele să se știe că nu s-a colectat cum trebuie, fiind dat un avertisment că data viitoare pubela nu se va mai ridica. Încercăm așa să reglăm comportamentul cetățenilor. Ulterior, vor fi aplicate amenzi, pentru că și noi la rândul nostru plătim o grămadă de sancțiuni către autoritățile locale, la Agenția de Mediu pe de-o parte și la Stația de depozitare, pe de altă parte”, a completat Plăcintescu.

Momentan, deșeurile colectate selectiv ajung la stația de sortare de la Goicea.

La rândul său, directorul Iridex, Dan Tiberiu Anghel, a menționat că cetățenii care locuiesc la case vor primi și pubelă maro pentru deșeuri biodegradabile.

În zona de blocuri, se preconizează că, până la sfârșitul lunii noiembrie, toate platformele vor fi dotate cu sistem modern de colectare a deșeurilor reciclabile.

„La zona de case, am distribuit recipiente, am distribuit și acele materiale de informare. O să mai existe o perioadă de distribuie a pubelelor, cele pentru deșeuri biodegradabile, pubela maro, care este pentru frunze, crengi. (…) Trebuie să urmărim modalitatea corectă de selectare a gunoiului. Pe partea de blocuri, noi suntem pregătiți să operăm containerele îngropate în momentul în care acestea vor fi puse la dispoziție, iar până atunci vom lucra cu infrastructura existentă care, într-adevăr, este destul de învechită, dar vom încerca să schimbăm aceste containere. Se preconizează că până la sfârșitul lunii noiembrie vom avea toate platformele de la blocuri dotate cu sistem modern de colectare a deșeurilor reciclabile”, a explicat Anghel.

În ceea ce-i privește pe agenții economici, aceștia trebuie să încheie un contract cu Iridex. Se va genera un cod QR pentru ei, a psus directorul firmei, și astfel se va afișa un grafic de colectare pentru ridicarea deșeurilor.

Pentru persoanele fizice, taxa lunară de salubrizare este de 11 lei/persoană și cu numărul de luni în care se locuiește efectiv la adresa respectiv.

Aceasta se achită la Direcția de Taxe și Impozite din cadrul primăriei și NU SE VA MAI PLĂTI NICIO ALTĂ TAXĂ LA ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI.

Craiovenii trebuie să depună o declarație de impunere a acestei taxe în care să precizeze câte persoane locuiesc în imobilul respectiv, până la data de 30 august.

Ori de câte ori apar modificări, cu privire la numărul de persoane care locuiesc la o adresă, se depune o nouă declarație.

Calculul se face începând cu luna iulie, până la 31 decembrie 2021.

Formularul declarației se trimite electronic sau la punctele Direcției Taxe și Impozite Craiova.

Electronic, se trimite pe adresa de email: taxadesalubrizare@primariacraiova.ro

Persoanele care nu au acces la internet pot depune declarația de impunere și să efectueze plata taxei speciale de salubrizare la următoarele puncte de lucru ale Direcției de Impozite și Taxe:

punct de lucru Calea Bucureştinr. 51C (Piaţa centrală) în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 08:30 – 16:00 şi miercuri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru str. Mitropolit Firmilian nr. 14, de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:00;

-punct de lucru Craioviţa Nouă(Bulevardul Oltenia Bl. 65A1- parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru Brazdă (Str. Doljului nr. 37, Bl. G4, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru Rovine (Str. Nicolae Iorga nr. 31, Bl. E1, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru 1 Mai (Str. Independenței nr. 12, Bl.7, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru Lăpuș (str. Calea București nr. 137, Bl. T6, parter), de luni până vineri, între orele 10:30 – 18:00;

-punct de lucru Stadion „Ion Oblemenco” (B-dul.Știrbei Vodănr. 36), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;

-punct de lucru Direcția de Asistență Socială (str. Eustațiu Stoenescu, bl. T8, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:00, începând cu data de 1 iulie 2021.

-punct de lucru Primăria Municipiului Craiova, str. Târgului nr. 26 – Centrul Multifuncțional, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele08:30 – 16:00 şi miercuri, între orele 08:30 – 18:00.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Medicii şi asistenţii din centrele de vaccinare din Slatina, neplătiţi din luna mai. Ce spune DSP

Publicat

în

Medicii şi asistenţii medicali care lucrează în centrele de vaccinare din Slatina aşteaptă mai bine de trei luni ca să-şi primească remuneraţia pentru activitatea prestată.

După un şir de amânări, abia vineri au fost plătiţi banii aferenţi lunii mai. Potrivit unor informaţii, momentul a fost amânat încă din data de 5 iulie. Încă nu se ştie când se va ajunge cu plata la zi.

Banii ar trebui viraţi de Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică, iar DSP îi direcţionează către primării. Administraţiile locale plătesc apoi personalul medical.


CITEŞTE ŞI: Stimulente pentru vaccinare. Ce anunţ a făcut ministrul Sănătăţii

Contactat telefonic, prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a declarat că a fost informat de DSP că au fost viraţi banii pentru luna mai. Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a putut să explice de ce Ministerul transferă banii cu aşa mare întârziere.

„Potrivit informaţiilor de la DSP, a fost făcută plata pe 21 iulie, de la DSP către primăriile care au centre de vaccinare. Pot exista întârzieri, în funcţie de bănci. Cel puţin pentru luna mai, s-au virat banii”, a declarat Florin Homorean.


În Slatina funcţionează trei centre de vaccinare la fostul Liceu Agricol şi un centru de vaccinare drive-through.

CITEŞTE ŞI: Vaccinarea anti coronavirus cu cea de-a treia doză ar putea demara în septembrie. Ce persoane sunt vizate

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Ministrul Transporturilor: „Vom semna un contract de achiziție pentru 20 de trenuri nou-nouțe, moderne”

Publicat

în

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că România va semna, în cel mult două luni, un contract de achiziție pentru 20 de trenuri nou-nouțe, moderne, de ultimă generație, electrice.

Ministrul Transporturilor a anunțat vineri că în cel mult două luni vor fi cumpărate 20 de noi trenuri electrice, moderne, scrie Antena 3.

„Acesta va fi un breaking news! În cel mult două luni vom semna un contract de achiziție pentru 20 de trenuri nou-nouțe, moderne, de ultimă generație, electrice, cu opțiune de a cumpăra încă 17 și eu cred că ar fi o idee absolut excelentă să cumpărăm 37 de trenuri. Iar discutăm de finanțare și mă voi lupta să avem acești bani, în special din fonduri europene. 37 de trenuri, rame electrice, moderne, cu aproximativ 350 de locuri, tocmai și-au cumpărat recent astfel de rame sistemul feroviar din Italia și din alte părți”, a spus Cătălin Drulă.


Potrivit acestuia, aceasta este parte din „soluția de viitor” și nu cârpeala care se face de zeci de ani, în care sunt reparate locomotive vechi de 40 de ani.

„Consecința subfinanțării cronice din ultimii ani nu este de ieri sau de azi sau din ultimele trei luni sau din ultimele 6 luni, ci de 30 de ani de zile și nu mă feresc să spun asta și am tot spus-o. Ceea ce trebuie noi să facem este să scoatem acest sistem din groapa în care a fost aruncat. Asta nu se poate face din gesturi sau din vorbe, ci cu capitalizare masivă a acestor companii și cu bani de investiții. Nu există eficientizare fără investiții. Eu sunt un liberal și asta este o parte din doctrina liberală. Nu există eficientizare doar din gesturi. A eficientiza costă, fie că e vorba să investești în echipamente care să înlocuiască oameni, fie că e vorba efectiv de capital de lucru: trenuri noi, șine noi ca să fiu specific”, a mai spus ministrul Transporturilor.

CITEȘTE ȘI: Două trenuri de marfă s-au ciocnit în judeţul Constanţa. Traficul feroviar spre şi dinspre Litoral, afectat


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Stații de încărcare pentru mașini electrice, amplasate în Craiova. Nouă locații au fost stabilite

Publicat

în

Nouă stații de încărcare pentru mașini electrice vor fi instalate în Craiova, zonele unde vor fi amplasate fiind aprobate în ședința de consiliu local din această lună. 

Cele nouă locații unde vor fi amplasate aceste stații sunt:

Parcare Piața „Constantin Brâncuși” din zona Gării;


Parcarea de la Piața Mare (Calea Bucureşti, tronsonul cuprins între str. Frații Golești și str. Nicolae Bălcescu);

Parcarea de la Big Craiovița Nouă (bd. Tineretului, tronsonul cuprins între str. George Enescu și aleea Magnoliei);

Parcarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova(str. Tabaci, tronsonul cuprins între bd. 1 Mai și str. Râului);


Zona Parcului Nicolae Romanescu (str. Corneliu Coposu, tronsonul cuprins între calea Unirii și str. Eroilor);

Grădina Botanică (str. Iancu Jianu, tronsonul cuprins între str. Nicolae Titulescu și str. Constantin Lecca);

Parcarea de pe strada Împăratul Traian (tronsonul cuprins între str. Spania și str. Henri Coandă);

Parcarea de pe strada Sf. Dumitru (tronsonul cuprins între Calea Unirii și str. Felix Aderca);

Parcarea de pe A.I. Cuza (tronsonul cuprins între str. Arieș și str. Nicolae Bălcescu).

CITEȘTE ȘI: Poliția Locală Craiova își cumpără cinci mașini electrice

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.