Connect with us

ACTUAL

CRAIOVA | 200 de ii din zona Olteniei, expuse la Casa Băniei

Publicat

în

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie vernisează joi, la Casa Băniei din Craiova, expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară”. 

Evenimentului cultural face parte din suita de manifestări prilejuite de sărbătorirea “Zilei Internaționale a Iei” și al interesului publicului actual față de portul popular românesc, de tradițiile și obiceiurile românești de țesut.

Expoziția „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară” aduce în lumina reflectoarelor 200 de obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.


Printre cămășile expuse sunt piese de o reală valoare documentară, de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul secolului XX, precum: cămăși scurte sau ciupage, cămăși cu poale, confecționate din bumbac sau borangic, țesute în 2 ițe, la război orizontal, vâlnice, catrințe, marame din borangic, ștergare și alte obiecte de interior țărănesc.

De asemenea, vor fi etalate ii care provin din zona Cernătești, zonă de interes turistic și cultural, cunoscută prin Cula de la Cernătești și istoria locului. Cămășilor de la Cernătești, expuse atât în expoziția de bază, cât și cu prilejul celebrării cămășii cu altiță, li se alătură o casetă de valori donată de Ioana Maria Cernătescu, descendentă din neamul boierilor Cernătești. Caseta conține materiale de lucru necesare confecționării cămășilor cu altiță, precum fire de borangic, arnici, fir metalic auriu, argintiu, ustensile folosite ca croit, cusut, brodat, panglici, paiete sau fluturi, mărgele și multe alte materiale care se foloseau la decorarea cămășilor din Oltenia.

În circuitul expozițional sunt integrate: artefacte istorice care mărturisesc despre cămașă, despre importanța socială a acesteia concretizată și prin intermediul foilor de zestre, artefacte istorice – piese din neolitic, idoli ceramici care trimit direct către costumul nostru tradițional, precum Venus de la Craiova, piese ce fac parte din patrimoniul Secției de Istorie a Muzeului Olteniei din Craiova.


Jocul de culori, materiale, cromatica variată și decorurile creează o atmosferă de spectacol menit să atragă atenția publicului asupra importanței cămășii cu altiță nu doar în trecut, ci și în actualitate.

Cămașa tradițională purtată de femei se detașează de celelalte piese de port, concentrând și redând în cele din urmă esența tuturor manifestărilor creative din arta noastră populară. Frumusețea, somptuozitatea și toate aspectele care țin de bogăția decorului cămășilor cu altiță dau acestui obiect valență de marcă identitară. Valoarea cămășilor este dată și de perpetuarea acestei piese de port peste timp, de promovarea ei în toate momentele istoriei și de ieșirea la rampă în prezent, ca piesă purtată din ce în ce mai frecvent și de tinerele generații. Istoria cămășilor cu altiță se poate studia și afla pe viu, vizitând expoziția de la Casa Băniei.

„Mesajul expoziției ce are ca obiect cămașa cu altiță poate fi descifrat în dublă cheie: cea a cămășii tradiționale tezaurizate într-un patrimoniu muzeal de excepție și cămașa cu altiță creată de femeile de azi, din mediul urban, femei care lucrează din pasiune, organizate sub forma șezătorilor de altădată și care caută tocmai modele vechi, cele de final de sec. XIX și început de sec. XX pe care le-au promovat în istorie și soțiile boierilor, în sec. XIX, precum și de doamnele de la Casa Regală.

În acest context, expozeul etnografic de la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei va insera și perspectiva urbană, actuală, de abordare a cămășii, prin prisma doamnelor care activează cu precădere în mediul online, precum grupul „Oltenia coase iie” din Craiova și reușesc să recreeze modelele clasice.

O a treia viziune pe care ne propunem să o prezentăm este cea a meșterilor populari, oamenii care vin din lumea satului autentic și care cu adevărat au „moștenit” acest meșteșug și au reușit să răzbată cu aceste comori spectaculoase care sunt cămășile femeiești de sărbătoare, până în zilele noastre”, spun reprezentanții Muzeului Olteniei.

Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros pe acest segment, Muzeul Olteniei își asumă o misiune de o importanță vitală pentru salvgardarea cămășii, susținută și de centrele „vii” care încă creează ii, meșteri consacrați în crearea cămășilor din Tismana – Gorj, Ponoarele – Mehedinți, Olt – Cezieni, Dolj și Vâlcea, demersuri ce devin extrem de importante atât pentru vizualizarea produselor create de mâna lor, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului că elementul este viu.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Mesajul premierului pentru ministerele care au cerut bani și nu i-au cheltuit în primele șase luni

Publicat

în

Ministerele care nu au cheltuit, în primul semestru, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni, a transmis, luni, prim-ministrul Florin Cîţu.

„Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuţiei bugetare pentru fiecare minister în parte. Articolul 56 (1) – Până la data de 25 iulie 2021, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor articolului 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare. (2) – Pe baza analizei prevăzute la alineat (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni. Rezultatele analizei execuţiei bugetare, analiză care nu are legatură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic, arată premierul.


CITEȘTE ȘI: Deputat PSD: Pentru a produce 1 leu România s-a împrumutat 2 lei și 14 bani

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Impact între două mașini, în Craiova. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Dăbuleni, județul Dolj, a ajuns la spital, luni, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. 

Evenimentul a avut loc pe strada Câmpia Islaz din Craiova.

Potrivit IPJ Dolj, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din Calafat, pe strada Câmpia Islaz din Craiova, la intersecţia cu strada Bibescu, a intrat în coliziune cu o mașină la volanul căreia se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Dăbuleni.


În urma impactului, un bărbat de 37 de ani, din Dăbuleni, pasager dreapta faţă în autoturismul condus de șoferul în vârstă de 62 de ani, a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

„Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

CITEȘTE ȘI: FOTO&VIDEO. GRAV accident în judeţul Olt. Trei persoane au murit, după impactul dintre un TIR şi un autoturism


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Bărbat găsit împușcat în curtea casei

Publicat

în

Un bărbat a fost găsit decedat, luni, în curtea locuinţei sale din localitatea Spătăreasa, judeţul Vrancea, pe cadavru fiind observată o plagă produsă prin împuşcare.

“Dispeceratul (…) a fost sesizat cu privire la faptul că în comuna Ciorăşti, sat Spătăreasa, un bărbat a fost găsit decedat în curtea locuinţei sale. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, stabilind că este vorba despre un bărbat de 46 de ani, din localitate, care prezenta o plagă prin împuşcare”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, scrie Agerpres.


Conform sursei citate, decesul a fost constatat de echipajul de la Serviciul de Ambulanţă judeţean deplasat la faţa locului.

O echipă operativă din cadrul IPJ Vrancea efectuează cercetarea la faţa locului. Cadavrul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei morţii.

“Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, au precizat reprezentanţii IPJ Vrancea.


CITEȘTE ȘI: Un primar s-a sinucis. A fost găsit împuşcat

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.