Connect with us

ACTUAL

Containerele îngropate din Craiova nu permit colectarea selectivă a gunoiului. Municipalitatea mai face o achiziție de trei milioane de euro

Publicat

în

Cumpărarea unui număr de 1.120 de containere pentru deșeurile reciclabile a stârnit reacții în rândul consilierilor municipali craioveni, joi, în cadrul ședinței extraordinare. 

S-a ajuns în această situație, de a cumpăra containere de gunoi, după ce s-a concluzionat faptul că acele pubele îngropate, prevăzute în Masterplanul de deșeuri al județului Dolj, sunt doar pentru deșeuri menajere și nu permit colectarea selectivă.

Astfel, operatorul Iridex Group, care va prelua serviciul de la 01 iulie, va suporta costurile pentru aducerea celor 1.120 de containere, estimate la 12,98 de milioane de lei (fără TVA), iar municipalitatea va returna banii în rate lunare.


„Suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, aferentă investiţiei suplimentare solicitate, va fi achitată de către Municipiul Craiova, independent de uzura şi distrugerea recipientelor amplasate pe domeniul public (…)“,se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce a fost supus la vot în ședința de joi.

Consilierul local Lucian Săuleanu a votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi, considerând că prețul este unul foarte mare și că a fost încălcată legislația achizițiilor publice.

„Era firesc să fie organizată o licitație publică. Prețul este foarte mare, iar din punct de vedere juridic se încalcă legislația achizițiilor publice”, a spus Săuleanu.


La rândul său, consilierul Cezar Drăgoescu(USR-PLUS), a cerut o fundamentare a prețului plătit pentru un astfel de container.

„Vorbim despre 2.400 de euro pentru un container. Ni s-a spus, de către domnul Glăvan, că de fapt prețul este 1.750 de euro/bucată, și că diferența o reprezintă cheltuielile cu transportul, amplasmaentul, etc. Cred că e nevoie de transparență în privința prețului”, a precizat Drăgoescu.

Teodor Sas, consilier PNL, consideră că masterplanul a fost întocmit superficial și că din această cauză s-a ajuns în acest punct.

Mai mult, acesta a adus în discuție problema spațiilor necesare, dar și a prețului ridicat.

„Pe lângă problemele de natură juridică, observăm superficialitatea cu care a fost întocmit acest masterplan. Am dat afară 300 de oameni de la Salubritate și acum realizăm că nu avem containere pentru colectare selectivă a gunoiului. Vom plăti trei milioane de euro pentru 1.120 de platforme. Este absurd. Și mai este o problemă. Avem spațiul necesar amplasării lor? Sau ne trezim că nu sunt locuri?! Sunt necesare 348 de astfel de suprafețe”, a menționat Sas.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, uimită fiind de reacțiile consilierilor locali, le-a amintit faptul că știau despre această situație de trei luni.

Vasilescu a explicat și de ce nu au fost prevăzute astfel de containere, în anul 2012, când s-a făcut proiectul Masterplanului.

„V-am informat în urmă cu trei luni despre această situație și nu văd de ce apar acum astfel de discuții. În privința acestor containere, în 2012, când s-a făcut proiectul, de către CJ Dolj, nu aveau cum să prevadă astfel de containere pentru că era altă legislație. În anul 2018, s-a modificat legislația și ne obligă să colectăm selectiv gunoiul. Dacă nu cumpărăm aceste containere, vom suporta amenzi. Cetățenii nu vor avea de suferit, iar tarifele vor scădea”, a spus edilul Craiovei.

Alin Glăvan, director în cadrul Primăriei Craiova, a precizat că au fost identificate și locațiile pentru aceste platforme de gunoi.

Astfel, spune acesta, 120 vor fi amplaste începând cu luna august, iar restul până la data de 01 octombrie, anul acesta.

În privința containerelor îngropate, care plutesc de fiecare dată când plouă torențial în Craiova, Olguța Vasilescu a explicat că se întâmplă acest lucru doar în cazul celor nefinalizate.

„Unde lucrarea a fost gata, nu sunt probleme. Acolo unde nu au fost finalizate lucrările au apărut probleme. Doar acolo, containerele s-au ridicat la suprafață”, a menționat Vasilescu.

Potrivit raportului întocmit, vor fi achiziționate containere de suprafaţă, respectiv 408 bucăţi pentru sticlă şi 712 bucăţi pentru hârtie/carton şi plastic/metal.

Proiectul a trecut de votul consilierilor locali. 14 au votat pentru, 12 împotrivă, iar Adriana Ungureanu nu a votat.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

O singură firmă colectează gunoiul din tot judeţul. CJ Olt a semnat contractul

Publicat

în

Consiliul Judeţean Olt a reuşit să semneze contractul pentru colectarea şi transportului deşeurilor din judeţ, în cadrul Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, proiect implementat cu finanţare europeneană. Firma care se va ocupa de acest serviciu pentru următorii opt ani, desemnată în urma licitaţiei, este Salubris SA.

CJ Olt anunţă printr-un comunicat că a fost încheiat „Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și  altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”.

Astfel, devine operațional întreg Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor din județul Olt, proiect implementat de către instituția noastră, prin accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Sectorial – Mediu, în valoare de peste 38 milioane euro.


„Este un pas important pentru buna desfășurare a activității de salubrizare în județul Olt fiind vorba de un  contract, cu un operator unic, care deservește toate cele 112 localități”, transmite forul judeţean.

Se va realiza colectarea din ”poartă în poartă”, în zona locuințelor individuale, și la „punct fix”, în cazul blocurilor de locuințe.

Prin contract, este prevăzut ca operatorul de salubrizare să pună la dispoziția cetățenilor 90 de mii de pubele pentru deșeuri menajere.


Operatorul desemnat, în urma licitației publice, este SC Salubris SA,  iar durata contractului este de opt ani.

CITEŞTE ŞI: Veşti bune pentru fermieri. Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor vrea reactivarea Casei de Comerţ Unirea

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Medicul Octavian Jurma: „Foarte posibil, Omicron va fi un val al copiilor și tinerilor în România”

Publicat

în

Varianta Omicron ar putea provoca un val de infectări în rândul copiilor și tinerilor din România, susține medicul Octavian Jurma. 

Astfel, tulpina Omicron poate tripla numărul de internări în spitale în categoria de vârstă 0-39 ani, scrie Antena3.

Potrivit lui Octavian Jurma, varianta Omicron este aparent “mai blândă” decât Delta pentru că nu crește numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectari.


Totuși, analiza arată că a crescut numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (categoria 0-39 ani).

“Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm “succesul” din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Jurma.


Specialistul mai susține că relaxarea măsurilor, vacanțele și apoi redeschiderea școlilor vor alimenta valul 5 al pandemiei.

“Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la două săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a două jumătate a lunii ianuarie”, adugă Octavian Jurma.

Medicul estimează că Omicron poate tripla numărul de internări în spitale în categoria de vârstă 0-39 ani.

“Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri.

Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune și ei “lasă că mor doar tinerii”. Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccineaza-i, acum!”, este mesajul specialistului.

Totuși, Octavian Jurma spune că autoritățile au timp să ia măsuri împotriva următorului val al pandemiei.

Două cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în România de la apariția variantei.

CITEȘTE ȘI: Tichetele de masă pentru vaccinați ar putea fi sistate. Rafila consideră că nu mai produc efecte

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului este eficientă împotriva Omicron. Când va fi gata un nou vaccin

Publicat

în

Reprezentanții companiei Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie.

Potrivit reprezentanților companiei, studiile preliminare de laborator demonstrează că trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech neutralizează varianta Omicron, în timp ce două doze arată un grad de neutralizare semnificativ redus, scrie Mediafax.

Datele indică faptul că a treia doză crește numărul de anticorpi de 25 ori comparativ cu primele două doze. Totuși, două doze pot încă induce protecție împotriva bolilor severe, arată reprezentanții Pfizer.


Reprezentanții companiei au mai anunțat că un vaccin împotriva variantei Omicron ar putea fi gata în luna martie, anul viitor.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.