Connect with us

ACTUAL

Containerele îngropate din Craiova nu permit colectarea selectivă a gunoiului. Municipalitatea mai face o achiziție de trei milioane de euro

Octavia Hantea

Publicat

în

Cumpărarea unui număr de 1.120 de containere pentru deșeurile reciclabile a stârnit reacții în rândul consilierilor municipali craioveni, joi, în cadrul ședinței extraordinare. 

S-a ajuns în această situație, de a cumpăra containere de gunoi, după ce s-a concluzionat faptul că acele pubele îngropate, prevăzute în Masterplanul de deșeuri al județului Dolj, sunt doar pentru deșeuri menajere și nu permit colectarea selectivă.

Astfel, operatorul Iridex Group, care va prelua serviciul de la 01 iulie, va suporta costurile pentru aducerea celor 1.120 de containere, estimate la 12,98 de milioane de lei (fără TVA), iar municipalitatea va returna banii în rate lunare.


„Suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, aferentă investiţiei suplimentare solicitate, va fi achitată de către Municipiul Craiova, independent de uzura şi distrugerea recipientelor amplasate pe domeniul public (…)“,se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce a fost supus la vot în ședința de joi.

Consilierul local Lucian Săuleanu a votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi, considerând că prețul este unul foarte mare și că a fost încălcată legislația achizițiilor publice.

„Era firesc să fie organizată o licitație publică. Prețul este foarte mare, iar din punct de vedere juridic se încalcă legislația achizițiilor publice”, a spus Săuleanu.


La rândul său, consilierul Cezar Drăgoescu(USR-PLUS), a cerut o fundamentare a prețului plătit pentru un astfel de container.

„Vorbim despre 2.400 de euro pentru un container. Ni s-a spus, de către domnul Glăvan, că de fapt prețul este 1.750 de euro/bucată, și că diferența o reprezintă cheltuielile cu transportul, amplasmaentul, etc. Cred că e nevoie de transparență în privința prețului”, a precizat Drăgoescu.

Teodor Sas, consilier PNL, consideră că masterplanul a fost întocmit superficial și că din această cauză s-a ajuns în acest punct.

Mai mult, acesta a adus în discuție problema spațiilor necesare, dar și a prețului ridicat.

„Pe lângă problemele de natură juridică, observăm superficialitatea cu care a fost întocmit acest masterplan. Am dat afară 300 de oameni de la Salubritate și acum realizăm că nu avem containere pentru colectare selectivă a gunoiului. Vom plăti trei milioane de euro pentru 1.120 de platforme. Este absurd. Și mai este o problemă. Avem spațiul necesar amplasării lor? Sau ne trezim că nu sunt locuri?! Sunt necesare 348 de astfel de suprafețe”, a menționat Sas.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, uimită fiind de reacțiile consilierilor locali, le-a amintit faptul că știau despre această situație de trei luni.

Vasilescu a explicat și de ce nu au fost prevăzute astfel de containere, în anul 2012, când s-a făcut proiectul Masterplanului.

„V-am informat în urmă cu trei luni despre această situație și nu văd de ce apar acum astfel de discuții. În privința acestor containere, în 2012, când s-a făcut proiectul, de către CJ Dolj, nu aveau cum să prevadă astfel de containere pentru că era altă legislație. În anul 2018, s-a modificat legislația și ne obligă să colectăm selectiv gunoiul. Dacă nu cumpărăm aceste containere, vom suporta amenzi. Cetățenii nu vor avea de suferit, iar tarifele vor scădea”, a spus edilul Craiovei.

Alin Glăvan, director în cadrul Primăriei Craiova, a precizat că au fost identificate și locațiile pentru aceste platforme de gunoi.

Astfel, spune acesta, 120 vor fi amplaste începând cu luna august, iar restul până la data de 01 octombrie, anul acesta.

În privința containerelor îngropate, care plutesc de fiecare dată când plouă torențial în Craiova, Olguța Vasilescu a explicat că se întâmplă acest lucru doar în cazul celor nefinalizate.

„Unde lucrarea a fost gata, nu sunt probleme. Acolo unde nu au fost finalizate lucrările au apărut probleme. Doar acolo, containerele s-au ridicat la suprafață”, a menționat Vasilescu.

Potrivit raportului întocmit, vor fi achiziționate containere de suprafaţă, respectiv 408 bucăţi pentru sticlă şi 712 bucăţi pentru hârtie/carton şi plastic/metal.

Proiectul a trecut de votul consilierilor locali. 14 au votat pentru, 12 împotrivă, iar Adriana Ungureanu nu a votat.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO. Incendiu la Spitalul de copii, în zona Terapiei Intensive

Avatar

Publicat

în

Incendiu la Spitalul de copii “Sfânta Maria” din Iași, în zona secției ATI, aflată la etajul al treilea. Nu s-au înregistrat victime, iar pentru lichidarea focarului, pompierii au activat Planul Roșu de intervenție.

Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență precizează că incendiul a fost lichidat. Acesta s-a manifestat într-un salon, pe o suprafață de 15 mp. Nu sunt raportate victime. Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, incendiul s-a produs la etajul al treilea al clădirii – zona ATI. Din primele date furnizate, până la acest moment au fost evacuate 12 persoane și nu au fost raportate victime. Este vorba despre 5 copii, 3 părinți, 4 personal medical.

La nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Potrivit comunicatului inițial al IGSU, la fața locului salvatorii au intervenit cu 6 mașini de stingere, 1 autospecială de descarcerare, 2 autospeciale de transport victime multiple, 1 autoscară și 1 cisternă. Totodată, la locul intervenției au fost trimise 3 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensiva mobila.


Și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că “voi merge la fața locului, dacă va fi nevoie. Vreau să văd cu evoluează lucrurile. Nu știu care este cauza incendiului”.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Primul tramvai din seria celor 17 ajunge la Craiova abia la sfârşitul anului viitor. Anunţul primarului

Octavia Hantea

Publicat

în

Ministerul Dezvoltării a finalizat procedura de licitație pentru cele 17 tramvaie noi pentru Craiova, anunţă edilul Lia Olguţa Vasilescu. 

Contractul de achiziţie va fi semnat în cel mai scurt timp, firma care a câştigat licitaţia fiind din Polonia.

Primul tramvai va fi livrat Craiovei abia la finele anului viitor.


“Săptămana trecută am avut deja întâlnire cu Hanna Wiśniewska-Sarbu, reprezentanta firmei PESA, din Polonia, si urmează ca în cel mai scurt timp să semnez contractul de achiziție. Aceasta e vestea buna! Vestea mai puțin bună este ca primul tramvai va fi livrat abia la sfârșitul anului viitor, conform caietului de sarcini licitat la Ministerul Dezvoltării, după ce se obțin toate avizele necesare și intră în fabricație toate cele 17 tramvaie. Apoi vor fi livrate, lunar, câte trei tramvaie”, a explicat primarul Craiovei.

Finanțarea proiectului, în valoare de 156.400.000 lei, este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO. Un bărbat din Teleorman a murit, după ce a căzut cu maşina în râul Olt, în zona comunei Dăneasa

Avatar

Publicat

în

Un bărbat din Teleorman a murit, marţi, după ce a căzut cu maşina în râul Olt, în zona localităţii Dăneasa.

La locul evenimentului au fost mobilizați peste 20 de pompieri, cu două bărci cu motor, o autospecială pentru descarcerări grele, două autospeciale pentru primă intervenție, o autospecială pentru transport scafandri și echipamente la locul intervenției și o autospecială complexă pentru intervenție și descarcerare. În sprijinul militarilor au venit și două echipaje de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt și un buldoexcavator de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dăneasa.

Autoturismul a fost găsit la aproximativ 20 de metri de mal, adâncime apei fiind de circa zece metri.


Șoferul a fost găsit de echipa de scafandri, în autoturism, în stop cardio-respirator, fiind adus în scurt timp la mal unde au fost începute manevrele de resuscitare.

„Pacientul, în vârstă de 50 de ani, cu domiciliul în județul Teleorman, a fost resuscitat aproximativ 50 de minute, fiind declarat decedat de echipajele medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, desfășurând activități pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.