Connect with us

ACTUAL

Când ar putea veni Valul 5 al pandemiei. Declaraţii oficiale

Publicat

în

Valul 5 al pandemiei ar putea să vină cu o nouă tulpină de coronavirus avertizează medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, susține că valul 5 al pandemiei este posibil, dar nu se știe când va lovi. Franța deja se confruntă cu valul 5 al pandemiei.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 dacă va veni valul 5 al pandemiei. Aceasta a răspuns că vedem deja țări care au o recrudescență a numărului de cazuri. „În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise. Vor interacționa din ce în ce mai mult. Aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește. Deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

CITEŞTE ŞI: Vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca, sistată în România


El susține că în momentul acesta „suntem probabil într-o perioadă de platou”. „Însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare. Dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Raed Arafat: „Valul 5 al pandemiei este posibil”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat într-o conferință de presă că poate urma valul 5 al pandemiei. Cu cât avem rata de vaccinare mai mică, cu atât va avea un impact mai mare. „Așa cum s-a întâmplat în valul 4”, susține Arafat.

Raed Arafat a menționat că, într-adevăr, la acest moment, pandemia „începe să se transforme într-o pandemie a nevaccinaților”. Asta în cazul în care nu apare o tulpină care să nu fie acoperită de vaccinuri.


„Un val cinci este posibil, nu pot să spun la ce moment. Dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val cinci poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum. Diferenţa între val cinci, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi este impactul major pe sistemul sanitar”, a precizat șeful DSU.

În ceea ce privește evoluția actuală, acesta a spus că este certă o tendință clară de descreștere. Însă scăderea nu este la fel de evidentă la ATI și nici la numărul de decese.

Franța se confruntă cu valul 5 al pandemiei

Franța se confruntă cu începutul celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, a declarat ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. El a spus că țara sa se află acum la începutul celui de-al cincilea val al pandemiei. La fel ca „mai multe alte țări vecine”, a declarat Olivier Veran, citat de Reuters.

„Mai multe țări vecine se află deja într-un al cincilea val al epidemiei de Covid. Ceea ce trăim în Franța arată clar ca începutul celui de-al cincilea val”, a transmis ministrul Olivier Veran.

sursa: gazetabucureştilor.ro

CITEȘTE ȘI: Directorul Spitalului Târgu Cărbunești, despre lipsa medicamentelor: „Este o problemă cu furnizorii. Situația este cronică”

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

CRAIOVA: Toboganele de gunoi din blocurile turn vor fi desființate. Craiovenii vor colecta gunoiul separat

Publicat

în

Toboganele de gunoi din blocurile turn din Craiova vor fi desființate, reprezentanții Iridex și cei ai Primăriei Craiova anunțând că în data de 6 decembrie demarează montarea containerelor supraterane tip Easy, în zona blocurilor din municipiu. 

Amplasarea acestor containere se va face etapizat, pe cartiere, 1 MAI fiind prima zonă în care vor fi montate.

Colectarea deșeurilor menajere pe fracții va începe din data de 9 decembrie, spun cei de la Iridex.


În privința toboganelor de gunoi din blocurile turn, acestea nu vor fi desființate în momentul începerii amplasării containerelor supraterane, ci 30 de zile acțiunea se va derula paralel.

„Pentru a putea face o trecere cât mai ușoară, la noul sistem de colectare separată a deșeurilor reziduale, ghenele vor funcționa, în paralel cu containerele de tip Easy, timp de 30 de zile după ce au fost montate containerele supraterane. După cele 30 de zile, toboganele de gunoi din blocurile turn vor fi închise”, anunță reprezentanții Iridex.

Pentru începerea colectării separate în Craiova, operatorul de salubrizare a achiziționat toate cele 1.120 containere supraterane de tip Easy, conform obligației asumate, în urma solicitării făcute de Primăria Municipiului Craiova.


„Cele mai răspândite și valoroase materiale recuperate din fiecare casă, pe care avem obligația legală de a le colecta separat, sunt împărțite în 4 categorii principale: hârtie&carton, plastic&metal, sticlă și deșeuri reziduale.

Containerele amplasate la blocuri respectă un anumit cod de culoare, pentru o identificare rapidă și ușoară. Recipientele albastre pentru hârtie&carton, cele galbene pentru plastic&metal, cele verzi pentru sticlă, iar cele negre pentru deșeuri reziduale, adică resturile de mâncare”, au mai precizat reprezentanții Iridex.

De ce este important să colectăm separat?

Avantajele colectării selective sau separate a deșeurilor sunt următoarele:

Se diminuează semnificativ costurile și protejăm natura;

Se evită amenzile aplicabile pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare;

Ajutați la conservarea resurselor naturale ale pământului;

Se recuperează materialele reciclabile care ulterior se transformă în materie primă;

Se reduce poluarea din aer, apă și sol, precum și a mediului înconjurător;

Se reduce consumul de energie și se conservă resursele naturale;

Ajută la menținerea unui mediu mai curat.

Iridex mai anunță că, împreună cu Primăria Craiova, va face informări cu privire la fiecare etapă a montării containerelor supraterane, în fiecare cartier.

CITEȘTE ȘI: Utilaje pentru deszăpezire, respinse de autoritățile din Târgu Jiu. Cum se prezintă parcul auto

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Se înmulţesc suspiciunile de infectare cu Omicron, în România

Publicat

în

Se înmulțesc suspiciunile de Omicron în România. În afară de cele trei persoane cu COVID-19 care s-au întors din Africa de Sud, alți trei români sunt suspectați de infectare cu noua variantă de coronavirus. Probele lor sunt în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, joi, la Digi24.

În total, șase persoane sunt suspecte de Omicron în țara noastră, însă la două dintre acestea există „o suspiciune înaltă” pentru noua variantă africană.

Pe lângă cele trei persoane care s-au întors marți seară din Africa de Sud, ale căror probe sunt în curs de secvențiere, mai există suspiciuni de Omicron pentru alți trei români. Probele acestora sunt, de asemenea, în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Digi24.


„Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune”, a precizat medicul. Cele trei persoane sunt asimptomatice și se află în carantină.

„Va trebui să vedem mai multe secvențieri și făcute ori de câte ori există o suspiciune. Toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv obligatoriu se face secvențierea”, a subliniat Adrian Marinescu.

Medicul speră că varianta Omicron va aduce mai puține cazuri severe de boală față de valul 4 de COVID, ținând cont de informațiile existente la acest moment.


Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că în urma primelor teste efectuate, la două dintre cele trei persoane testate pozitiv după sosirea din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, anunță ministerul Sănătății.

Secvențierea durează câteva zile.

CITEŞTE ŞI: Medicul Marinescu, despre tulpina Omicron: „Virusul nu are granițe”

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Premierul Nicole Ciucă, după discuția privind obligativitatea certificatului verde la biserică: „Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.

„În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este un proiect care este în dezbatere, se discută cu specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament și până la sfâșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid, care încă o dată se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiazîă de teste, este o chestiune care urmează să fie dezbătută”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.


La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că decizia care urmează să fie luată în privința certificatului trebuie să fie înțeleasă și respectată de toată lumea.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila.

CITEȘTE ȘI: Testele de salivă pentru elevi, utilizate începând de astăzi


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.