Connect with us

ACTUAL

Cafeneaua din Craiova unde poţi să scapi de munca de acasă. Clienţii plătesc doar timpul petrecut „în birou”, cafeaua e gratis

Publicat

în

Carmen și Florin Paraschivu sunt doi tineri din Craiova care, în acest an marcat de pandemie, au deschis afacerea lor de suflet. Una dintre ele, cum spune Carmen, pentru că obiective și idei mai au. Soții Paraschivu oferă craiovenilor, începând cu 1 martie, posibilitatea de a transforma munca de birou într-o acțiune cu de toate: mese cochete, leagăn pentru pauzele de cinci minute, cafea, ceai, brioșe sau fructe.

Cafeaua, ceaiul sau brioșa le dau ei, iar clienții plătesc pentru timpul pe care îl petrec în locație. Carmen are încredere în acest proiect, tocmai pentru că ea crede în oameni.

„Am adunat în jurul nostru oameni cu care lucrăm, colegi, clienți care sunt minunați. Acest lucru îmi dă speranța că reușim să schimbăm ceva și pe aici. Avem aproape de noi oameni care înțeleg ce este empatia, pentru că mie mi se pare că lipsește cu desăvârșire, iar de aici vin lipsa de respect, ura, invidia, certurile, toate amplificate în contextul pandemiei. Nu mai suntem capabili să respectăm deciziile celorlalți. Sper însă că ne vom schimba. În ceea ce ne privește, eu simt că noi suntem oamenii cu visele, că ne avem unul pe celălalt și o traistă cu visuri. Și din când în când mai scoatem câte un vis. Sunt omul care crede în oameni. Sunt și dezamăgită, dar nu mai pun la suflet. Am învățat că acest lucru spune multe despre el, cel care mă dezamăgește, și nimic despre mine, că eu rămân același om, indiferent de cum sunt ceilalți”, povestește Carmen.


Ideea amenajării Coffice-ului nu este de ieri, de azi. S-a înfiripat cu 10 ani în urmă, dar, cum spun cei doi tineri, „acum a fost să fie”. În Craiova, este singura locație de acest fel. Un loc unde o masă cochetă, din lemn, poate înlocui clasicul birou de la job sau pe cel de acasă.

„Florin a locuit ceva timp în Cehia. Acolo a cunoscut conceptul. Ideea de a amenaja un asfel de spațiu și în Craiova a apărut acum 10 ani. În Craiova nu mai avem un astfel de spațiu. Mai sunt în București, în Buzău, în Balș. Ne dorim ca în timp să adunăm o gașcă frumoasă care să fie compatibilă cu spațiul acesta, cu noi, cu lucrurile frumoase pe care le putem face. Am considerat, mai ales în această perioadă, că oamenii au nevoie de un loc de unde să lucreze, că au nevoie de un birou care să nu fie clasicul birou, de la job sau cel de acasă, unde să poți veni să lucrezi și o să o faci productiv. Am considerat că au nevoie de un spațiu unde să se simtă în siguranță”, continuă tânăra din Craiova.

Casa unde acum funcționează Coffice a fost aleasă după aproape două luni de căutări.


„Ideea vine de la cafea și spațiu de lucru. Am gândit spațiul ca o casă. Am căutat aproape două luni o locație care să corespundă visului nostru. O zonă destul de liniștită, dar nu foarte departe de centru, cu posibilități de parcare, cu o curte unde să amenajăm o terasă. Această casă ne-a plăcut din prima clipă, dar nu era chiar locația pe care ne-o propusesem inițial. Ulterior, văzând și altele, am început să ne raportăm la aceasta. Astfel, punând în balanță și văzând câte avantaje oferă, am optat pentru ea. Mintea noastră deja lucra pe casa aceasta și atunci am ales-o”, mai spune Carmen.

Startul amenajărilor incintei l-a dat biblioteca. Au pornit la drum cu o canapea și dorința de face fiecare pas cu răbdare.

„Am pornit cu amenajarea zonei de bibliotecă. Aveam o canapea, care ulterior a devenit canapeaua din biblioteca Coffice și totul s-a conturat în jurul ei. Florin chiar zicea că și-ar dori să facă un bar care să fie o cameră și să îi spună <<La mine în sufragerie>>. Să aibă o canapea, două fotolii și atât. Astfel, această cameră a devenit sufrageria din planul lui Florin”, adaugă tânăra.

Într-o altă cameră, a fost amenajată cafeneaua propriu-zisă, dar Carmen și Florin au dorit și o sală unde să poată organiza conferințe, întâlniri.

„Am amenajat o cameră de cafenea propriu-zisă, unde oamenii să vină și să lucreze. Avem mese, scaune, prize la tot pasul. Totodată, ne-am dorit și o cameră de conferințe unde să poți face o prezentare. Așa a luat contur destinația fiecărui spațiu. Odată ce le-am avut, am început căutările. Designul este conceput de mine și lucrat de Florin. A construit inclusiv leagănul din zona de cafenea. Am recondiționat scaune, piese de moblier, am tapițat, absolut tot am făcut împreună”, completează Carmen.

Și zona de self-service tot Florin a construit-o, bineînțeles, în colaborare cu partenerul său de nădejde, soția. Au aprovizionat barul cu bunătăți de tot felul și, deși au deschis locația la 1 martie, anul acesta, deja s-a dus vestea între prieteni despre ceaiul de măr și trandafir.

„O mare parte din energie s-a concentrat pe zona de self-service. Este situată la intrare. Acolo mi-am dorit să avem obiecte cât mai draguțe. Florin a construit și barul acesta, de la zero. A ieșit așa cum am văzut noi proiectul. Ne-am dorit să avem acolo tot ceea ce are nevoie o persoană care vine și lucrează. Avem cafea, cappuccino, avem ceaiuri mai speciale, cel mai căutat fiind cel de măr și trandafir. Avem prieteni care își aduc prietenii tocmai pentru a gusta acest ceai. Avem și fructe, brioșe, exact ce-ți trebuie atunci când vrei să iei cinci minute pauză”, menționează tânăra din Craiova.

Spațiul de lucru oferă nu doar o masă și un scaun, ci și foarte multe elemente care fac diferența: o gumă de șters, un capsator, o riglă, obiecte pe care nu totdeauna le pui în geantă.

„Vibe-ul este unul bun. Când pleci de aici ai o energie pozitivă. Pentră că ai absolut tot ce ți-ai putea dori să lucrezi productiv. Primii oameni care ne-au vizitat ne-au spus: voi chiar v-ați gândit la tot. Avem imprimantă, pixuri, creioane, ascuțitori, chestii de detaliu pe care poate le-ai uitat acasă. Poate nu te-ai gândit că îți trebuie o gumă de șters, un capsator, o riglă. Chestii mărunte, care fac diferența. Pentru vară avem deja planuri. O să amenajăm curtea, o să aducem leagăne, hamace, plante, să devină o oază de liniște”, mai spune Carmen.

Tariful pentru timpul petrecut în locație pornește de la 10 lei/oră. Tichetul oferit la intrare și o „aplicație inteligentă” vor stabili totalul. Persoana care donează o carte primește, gratuit, o oră pentru lucru sau relaxare.

„Omul plătește timpul. Prima oră costă 10 lei. Plătești minim o oră, după care poți achita din sfert în sfert de oră. De exemplu, dacă stai o oră și 15 minute, plătești exact pentru acest timp, dar dacă stai 45 de minute, plătești o oră. Programul este asemănător cu cele de la parcări. Când intri, primești un tichet, noi pornim aplicația, iar la final, când înapoiezi tichetul, ți se spune cât ai stat în Coffice. Cine stă o zi întreagă, plătește 50 de lei. Tariful pentru conferințe este în funcție de numărul de persoane, de durată, de regularitatea cu care se țin aceste întâlniri. Mai avem un mic proiect. Cine donează o carte primește o oră gratuit. Cărțile pot fi  din absolut orice domeniu”, precizează antreprenoarea.

Carmen și Florin au conturat și clientul Coffice. Este acel om care vine să lucreze sau să se relaxeze, care vine cu un vibe bun, care este deschis, care apreciază frumosul și care vrea să facă o schimbare. „Cam așa”, spune, zâmbind, Carmen.

Coffice este deschis de luni până vineri, între 9.00-20.00, dar cei doi tineri vor să ofere craiovenilor posibilitatea de a se relaxa câteva ore și în week-end. Acest aspect este în stadiul de proiect, urmând ca totul să fie anunțat atunci când cei doi antreprenori vor fixa un program.

Tot în stadiu de proiect este și clubul de lectură. Carmen și-a propus ca periodic să organizeze întâlniri în cadrul cărora să discute, să dezbată teme de parenting.

„Iubesc copiii. Nu există nimic pe lumea asta mai important pentru mine decât copiii. Sunt un om care consideră că este foarte important să te autoeduci. Cum?! Citind. De-a lungul timpului am citi tot ce mi-a picat în mână despre copii. Depre cum să lucrăm cu ei, ca părinți și ca educatori. Îmi doresc ca mai multă lume să aibă posibilitatea de a înțelege cum să filtreze informațiile, așa că am hotărât să dăm drumul unui club de lectură specializat pe cărți de parenting și de educație. Să nu punem bazele unei generații de copii cu frustrări. Și vorbesc despre copiii care au până în 10 ani, dar au deja fristrări. Care primesc o libertate absolută pe care mulți au înțeles-o foarte prost. Sunt lucruri care pot fi dezbătute aici, în blibliotecă. Mi-aș dori să devină o întâlnire periodică”, descrie Carmen proiectul său.

Partener de nădejde în această activitate a familiei Paraschivu este mama tinerei.

„Investiția este din surse proprii. Mai avem un partener. Mama care este plecată peste hotare. Se gândește să revină și, din economii, să facă ceva aici. I-a plăcut ideea noastră. Ne-a auzit că avem nevoie de un investitor pentru că nu aveam suficiente fonduri și a spus că vrea ea”, completează tânăra.

În privința relației antreprenor-stat, Carmen este dezamăgită. Simte că atunci când vrei să desfășori o activitate pe cont propriu, trebuie să fii vinovat de ceva. Instituțiile au grijă de acest lucru.

„Simt lehamite, ură, scârbă. Nu știu. Simt că suntem tratați, noi antreprenorii, din momentul în care îți deschizi firma, ca un infractor. Trebuie să fii vinovat de ceva. Nu contează că tu vrei să faci totul legal. Dacă te duci la Registrul Comerțului, îți deschizi firma, dar nimeni nu te îndrumă ce să faci mai departe pentru a fi în regulă. Totul depinde de tine. Tot timpul afli câte un lucru nou. Nu există comunicare între instituții. Cunosc oameni cu afaceri puse la punct, legale, care atunci când au câte un control amănunțit au nereguli. Nu pentru că vor ei. Cer noi hârtii, unul cere ceva, altul altceva, despre insituții vorbind. Nu știi după cine să te iei și faci cum crezi că este bine, iar la control vezi cum stau de fapt lucrurile. Ajutat nu ești. Ești vinovat că ești antreprenor. Așa aș defini relația noastră cu statul”, explică antreprenoarea.

Nici în privința accesării fondurilor europene, familia Paraschivu nu a avut o experiență plăcută. Au încercat, dar spune Carmen, acești bani sunt tot pentru oamenii cu bani, cu foarte mulți bani.

„Fondurile europene nu sunt pentru oameni ca noi. Sunt pentru cei cu influență. Pentru cei care sunt ca cei cu influență și care la rândul lor au bani. Dacă mi se cere cofinanțare de 50% din suma de 200.000 de euro, de exemplu, evident că nu este pentru mine. Dacă aș avea acei 100.000 de euro, categoric i-aș rula, aș știi cum să îi folosesc productiv și nu m-aș mai gândi la sprijin financiar UE. Fondurile europene sunt pentru cei care au bani, mulți bani”, conchide Carmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO | Un tânăr din Scorniceşti (Olt), accident în Argeş. O tânără a ajuns la spital

Publicat

în

Un tânăr în vârstă de 19 ani, din Scorniceşti, judeţul Olt, a provocat un grav accident rutier, sâmbătă, în judeţul Argeş, o adolescentă în vârstă de 16 ani ajungând la spital.

Accidentul s-a petrecut în localitatea Costeşti, pe drumul naţional DN 65A.

„Din verificările preliminare efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, s-a stabilit că un tânăr de 19 ani, din Scornicești, județul Olt, care conducea un autoturism pe DN 65A, din direcția Pitești spre Costești, în împrejurări ce urmează să fie stabilite din cercetări, a intrat în coliziune lateral stânga cu un autoturism condus din sens opus de un bărbat de 47 de ani, din Costești, după care a intrat în coliziune cu un autocamion cu remorcă, condus de un bărbat de 39 de ani, din comuna Vlădești”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Florin Popa.


În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea pasagerei dreapta față din primul autoturism, minoră de 16 ani, care a fost transportată la o unitate medicală pentru investigații, având diagnostic preliminar TCC minor și suspiciune fractură membru inferior drept.

Toți conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultând că nu au consumat alcool.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art.196 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

FOTO. Adolescent lovit de o motocicletă, în Vâlcea. Motociclistul, în stare gravă

Publicat

în

Un motociclist este în stare gravă după ce, sâmbătă, a lovit un adolescent în vârstă de 13 ani şi a căzut cu motocicleta.

Accidentul s-a petrecut pe drumul naţional DN 67, în comuna Buneşti din Vâlcea. Se pare că adolescentul se angajase în traversarea străzii.

CITEŞTE ŞI: GRAV accident rutier pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti. O persoană a murit, în urma impactului dintre un autoturism şi un TIR


„Polițiștii Serviciului rutier intervin la un accident rutier, în comuna Bunești, pe Drumul național 67, soldat cu două victime. Din primele date, reiese că un motociclist ar fi accidentat un minor care se angajase în traversarea drumului”, transmite IPJ Vâlcea.

Un echipaj SMURD şi o ambulanţă SAJ intervin la faţa locului.

„Pietonul este un băiat, în vârstă de 13 ani, iar motociclistul este în stare gravă, inconștient.Baiatul este monitorizat și transportat la UPU de către echipajul SMURD. El are o fractură la membrul inferior și multiple escoriații, iar motociclistul este transportat de echipajul SAJ, în stare de inconștiență.”, transmite ISU.


CITEŞTE ŞI: Accident cu două maşini implicate, în apropiere de Slatina, la Recea. O persoană a murit

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Coronavirus România: 126 cazuri, în 24 de ore. 37 persoane, internate la ATI

Publicat

în

Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.082.183 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.199 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 126 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.


CITEŞTE ŞI: Doi bărbaţi şi o femeie din Olt, care ar fi trebuit să fie în carantină, găsiți de poliţişti în staţiunea Mamaia

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

 

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21284 0 0,02
2. Arad 23696 0 0,03
3. Argeș 27488 0 0,02
4. Bacău 26115 5 0,02
5. Bihor 29291 0 0,01
6. Bistrița-Năsăud 11897 2 0,05
7. Botoșani 14205 3 0,02
8. Brașov 43694 2 0,01
9. Brăila 13303 0 0,01
10. Buzău 12598 2 0,01
11. Caraș-Severin 11494 0 0,01
12. Călărași 10068 0 0,02
13. Cluj 57677 0 0,06
14. Constanța 43001 4 0,04
15. Covasna 8559 0 0
16. Dâmbovița 22514 2 0,01
17. Dolj 26728 4 0,03
18. Galați 27675 2 0,01
19. Giurgiu 11035 0 0,01
20. Gorj 9221 1 0,01
21. Harghita 8295 0 0,01
22. Hunedoara 22897 4 0,02
23. Ialomița 10802 1 0,01
24. Iași 42501 10 0,04
25. Ilfov 45200 2 0,09
26. Maramureș 20442 4 0,04
27. Mehedinți 8341 2 0
28. Mureș 23990 0 0,01
29. Neamț 18997 1 0,01
30. Olt 14634 0 0,01
31. Prahova 35496 1 0,03
32. Satu Mare 13046 0 0,07
33. Sălaj 10954 1 0,01
34. Sibiu 26526 0 0,02
35. Suceava 24240 3 0,02
36. Teleorman 13737 1 0,03
37. Timiș 54418 3 0,04
38. Tulcea 8445 0 0,01
39. Vaslui 16007 1 0,02
40. Vâlcea 16455 0 0,02
41. Vrancea 10696 1 0,01
42. Mun. București 183924 17 0,05
43. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

597*

47
 TOTAL 1.082.183 126

                                                                                          

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.


Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 18 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 0
2 ARAD 0
3 ARGEŞ 0
4 BACĂU 3
5 BIHOR 0
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 0
7 BOTOŞANI 1
8 BRĂILA 0
9 BRAŞOV 0
10 BUZĂU 1
11 CĂLĂRAŞI 0
12 CARAŞ-SEVERIN 0
13 CLUJ 0
14 CONSTANŢA 0
15 COVASNA 0
16 DÂMBOVIŢA 0
17 DOLJ 0
18 GALAŢI 0
19 GIURGIU 0
20 GORJ 1
21 HARGHITA 0
22 HUNEDOARA 0
23 IALOMIŢA 0
24 IAŞI 1
25 ILFOV 1
26 MARAMUREŞ 1
27 MEHEDINŢI 0
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 6
29 MUREŞ 0
30 NEAMŢ 2
31 OLT 0
32 PRAHOVA 0
33 SĂLAJ 0
34 SATU MARE 1
35 SIBIU 0
36 SUCEAVA 0
37 TELEORMAN 0
38 TIMIŞ 0
39 TULCEA 0
40 VÂLCEA 0
41 VASLUI 0
42 VRANCEA 0
Total 18

CITEŞTE ŞI: Am putea asista chiar până la 1.500 de cazuri de COVID-19, pe zi, până pe 15 septembrie. Declaraţiile ministrului Sănătăţii

Până astăzi, 34.267 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.07.2021 (10:00) – 24.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 1 deces (femeie), al unei paciente infectate cu noul coronavirus, internată într-un spital din Neamț.

Acest deces este anterior intervalului mai sus menționat și a fost introdus în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate și s-a produs în luna iulie 2021.

Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 70-79 ani, iar pacienta a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 279. Dintre acestea, 37 sunt internate la ATI.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.