Connect with us

ACTUAL

Aparatură modernă pentru toate cele trei secții ale Muzeului Olteniei. Contract de peste 350.000 de euro

Publicat

în

Un contract în valoare de peste 350.000 de euro, care vizează dotarea celor trei secții ale Muzeului Olteniei Craiova (MOC) cu echipamente moderne de prezentare și promovare a ofertei culturale, a fost semnat, luni, anunță reprezentanții Consiliului Județean Dolj.  

Fondurile au fost obținute de instituția muzeală printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro, implementat în parteneriat cu Municipalitatea Vărșeț, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

„Avem una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din România, posesoarea unui tezaur vast. Să ne gândim doar la faptul că deținem un exemplar foarte rar, precum Tetraevangheliarul Bizantin, la Secția de Istorie-Arheologie, că deținem scoarțe oltenești de patrimoniu UNESCO sau întreaga colecție «Maria Tănase» la cea de Etnografie și că avem, la Științele Naturii, piese extrem de valoroase, cum este și scheletul de mastodont descoperit de însuși Nicolăescu-Plopșor.


Vorbim, în același timp, despre un muzeu care s-a bucurat din plin de atenția autorității județene și, în ultimii ani, CJ Dolj a investit aproape 12 milioane de euro – din fonduri europene sau din bugetul propriu – pentru a restaura clădirile secțiilor, incluzând aici un edificiu emblematic precum Casa Băniei, pentru a amenaja expozițiile de bază și chiar pentru a ridica de la zero un imobil.

Era necesar, totuși, ca tehnicile și instrumentele de prezentare să facă și ele un pas decisiv către modernizare, deoarece s-a constatat că vechile metode nu mai au un impact puternic asupra vizitatorilor. Îl facem acum, odată cu acest proiect finanțat din fonduri europene, care va aduce în viitorul apropiat, la toate cele 3 secții ale muzeului, echipamente de ultimă generație, cu mențiunea că holograma care se va regăsi la Științele Naturii reprezintă o premieră pentru instituțiile culturale din regiunea Oltenia“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Antonie Solomon, prezent la evenimentul de semnare a contractului.

Contractul de furnizare a echipamentelor de prezentare semnat luni, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, are o valoare totală de 308.959,18 euro, fără TVA. Achiziția a fost realizată în cadrul proiectului „Noi destinații în turismul transfrontalier“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, Axa Prioritară 2 „O regiune verde“, Obiectivul specific 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și patrimoniului cultural“.


Bugetul total al proiectului este de 1.364.438,31 euro, din care 85 % finanțare a Uniunii Europene prin FEDR, 13 % din bugetul național și 2 % din bugetul local. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, Muzeului Olteniei Craiova îi revine suma de 459.451,39 euro.

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Mesajul premierului pentru ministerele care au cerut bani și nu i-au cheltuit în primele șase luni

Publicat

în

Ministerele care nu au cheltuit, în primul semestru, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni, a transmis, luni, prim-ministrul Florin Cîţu.

„Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuţiei bugetare pentru fiecare minister în parte. Articolul 56 (1) – Până la data de 25 iulie 2021, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor articolului 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare. (2) – Pe baza analizei prevăzute la alineat (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni. Rezultatele analizei execuţiei bugetare, analiză care nu are legatură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic, arată premierul.


CITEȘTE ȘI: Deputat PSD: Pentru a produce 1 leu România s-a împrumutat 2 lei și 14 bani

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Impact între două mașini, în Craiova. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Dăbuleni, județul Dolj, a ajuns la spital, luni, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. 

Evenimentul a avut loc pe strada Câmpia Islaz din Craiova.

Potrivit IPJ Dolj, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din Calafat, pe strada Câmpia Islaz din Craiova, la intersecţia cu strada Bibescu, a intrat în coliziune cu o mașină la volanul căreia se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Dăbuleni.


În urma impactului, un bărbat de 37 de ani, din Dăbuleni, pasager dreapta faţă în autoturismul condus de șoferul în vârstă de 62 de ani, a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

„Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

CITEȘTE ȘI: FOTO&VIDEO. GRAV accident în judeţul Olt. Trei persoane au murit, după impactul dintre un TIR şi un autoturism


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Bărbat găsit împușcat în curtea casei

Publicat

în

Un bărbat a fost găsit decedat, luni, în curtea locuinţei sale din localitatea Spătăreasa, judeţul Vrancea, pe cadavru fiind observată o plagă produsă prin împuşcare.

“Dispeceratul (…) a fost sesizat cu privire la faptul că în comuna Ciorăşti, sat Spătăreasa, un bărbat a fost găsit decedat în curtea locuinţei sale. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, stabilind că este vorba despre un bărbat de 46 de ani, din localitate, care prezenta o plagă prin împuşcare”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, scrie Agerpres.


Conform sursei citate, decesul a fost constatat de echipajul de la Serviciul de Ambulanţă judeţean deplasat la faţa locului.

O echipă operativă din cadrul IPJ Vrancea efectuează cercetarea la faţa locului. Cadavrul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei morţii.

“Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, au precizat reprezentanţii IPJ Vrancea.


CITEȘTE ȘI: Un primar s-a sinucis. A fost găsit împuşcat

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.