Connect with us

ACTUAL

A început Tabăra de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” la Craiova

Publicat

în

Sculptori din toată țara s-au reunit, de astăzi, la Craiova, pentru a realiza lucrări de artă inspirate de viața lui Tudor Vladimirescu, în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene.

Timp de aproape o lună, în perioada 9 august – 4 septembrie, artiștii vor da viață altor trei creații de sculptură, ce vor fi ulterior amplasate pe domeniul public.

Organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Tabăra de Sculptură Drumuri Brâncușiene a ajuns la cea de-a IX- a ediție, devenind unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din țară și străinătate.


Din cauza pandemiei globale, la ediția din anul acesta a Simpozionului vor participa doar artiști români, care vor realiza lucrări din marmură de Kavala: Emilian Popescu cu lucrarea Sete de Lumină, Alin Neacșu cu lucrarea Îngerul unui Erou și Petre-Virgiliu Mogoșanu cu lucrarea Libertate.

Pentru această ediție, tabăra a fost stabilită în Parcul Tineretului.

„Deschidem ediția a IX–a a Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene, precum și o tabără de sculptură în lemn, a cărei temă este Tărâmul de dincolo. Vom celebra, anul acesta, bicentenarul Revoluției Române de la 1821, pentru că aceasta este tematica simpozionului Drumuri Brâncușiene de anul acesta. Trei artiști, timp de o lună de zile, vor sculpta în piatră lucrări ce vor înfrumuseța Craiova, începând din această toamnă. De-a lungul timpului, am avut foarte mulți sculptori, care au venit inclusiv de pe continente foarte îndepărtate. Iată că, anul acesta, din cauza pandemiei, avem mai puține sculpturi decât în anii precedenți, însă de o calitate foarte ridicată, tocmai pentru a ne ajuta să sărbătorim un an foarte important din istoria românilor. Nu puteam să trecem peste faptul că este anul Tudor Vladimirescu, nu puteam să trecem peste faptul că este oltean, că a și locuit aici, în Casa Glogoveanu, care este considerată cea mai veche casă din Craiova.


În același timp, ne-am gândit să revitalizăm puțin și parcurile, care sunt cele mai frumoase din țară, dar dorim să ne autodepășim. Tocmai din acest motiv, în Grădina Botanică, unde era o zonă necălcată de vizitatori, zona de dincolo de alei, aproape de sere, ne-am gândit să facem o Lume de Dincolo, împreună cu sculptorul Gabi Rizea și cu alți oameni foarte dedicați artei din orașul Craiova”, a precizat primarul Craiovei, Lia-Olguța Vasilescu.

În anii precedenți, prin intermediul Simpozionului, Craiova a fost gazda a numeroși artiști din Bulgaria, Serbia, Turcia, Rusia, Franța, Italia, Japonia, Noua Zeelandă sau Ecuador, alte proiecte fiind transmise din Ungaria, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Egipt, Iran, Mexic, Argentina sau Hong Kong.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Patronii de restaurante din Olt, instruiţi pe tema verificării certificatului verde COVID

Publicat

în

Reprezentanţii sectorului HoReCa din judeţul Olt, inclusiv deţinători de săli de evenimente, au avut o întâlnire, miercuri, cu prefectul de Olt şi reprezentanţii poliţiei şi ISU, pe tema certificatului verde COVID, document care a devenit obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante sau cafenele.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a declarat că a făcut un apel către organizatorii de evenimente private să respecte reglementările în vigoare pentru a preveni apariția de noi cazuri de COVID-19, inclusiv obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al UE privind COVID -19 prin utilizarea aplicației Check DCC.

CITEŞTE ŞI: Intrarea în restaurant POSIBILĂ cu certificatul verde al altei persoane? Ce spun reprezentanții HoReCa


„Obiectivul acestei întâlniri a fost acela de a asigura o mai bună punere în aplicare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului  specifice acestui sector de activitate. Mă refer la permiterea accesului la evenimente private (nunţi, botezuri) ori la restaurant doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, adică acele persoane care deţin un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID-19”, a transmis prefectul.

Certificatul digital poate fi descărcat de pe portalul certificat-covid.gov.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Moarte cumplită pentru un bărbat din Argeş. A sfârşit strivit sub o macara

Publicat

în

Un bărbat a murit, miercuri, după ce a fost prins sub o macara în localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş.

Au intervenit pompierii cu un echipaj de descarcerare grea și un echipaj de terapie intensivă mobilă.

Din păcate, bărbatul prezintă leziuni incompatibile cu viaţă. A fost declarat decesul.


O anchetă a fost deschisă de poliţişti.

“Bărbatul este decedat. Polițiștii efectuează verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut”, transmite IPJ Argeş.

CITEŞTE ŞI: GRAV accident în Argeş. Motociclist intrat într-un cap de pod (UPDATE)


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Anunţ OFICIAL: Începe administrarea dozei a treia a vaccinului anti-COVID în România

Publicat

în

Membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, miercuri, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

„Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ”, transmite CNCAV.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.


Doza de rapel se va efectua indiferent de schema inițială numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3)

Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.


Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

CITEŞTE ŞI: Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise, începând de luni

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.