AcasăLIFEA încetat din viaţă academicianul George Simion

A încetat din viaţă academicianul George Simion

spot_img

Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, a murit la Spitalul Elias.

Director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, Eugen Simion a fost membru titular al Academiei Române din 1992 (corespondent – 1991).

CITEŞTE ŞI: FOTO. Sute de elevi şi profesori din Olt, premiaţi de CJ pentru performanţa şcolară

Eugen Simion, în vârstă de 89 de ani, era internat de o lună la Spitalul Elias cu mai multe afecţiuni cronice.

Eugen Simion a predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Era director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

S-a născut în Prahova, în 1933 şi a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii dde Litere a Universităţii din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.

Critic şi istoric literar, eseist şi editor, a fost profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Membru titular al Academiei Române din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent, a fost în perioada 1998-2006 preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.

Membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Ştiinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Ştiinţe şi Litere din Serbia, era câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel” pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.

Eugen Simion a fost redactor al Gazetei literare, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere.

A publicat numeroase articole în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească, a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul, scrie news.ro.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri