AcasăECONOMIE7 motive pentru care se justifică să iei un credit

7 motive pentru care se justifică să iei un credit

spot_img

Ești presat de obținerea rapidă a unei sume de bani? Nu știi dacă un împrumut este alegerea potrivită pentru tine? Iată care ar fi argumentele accesării unui credit.

Când apelezi la un credit?

Există situații și situații, unele mai disperate, altele normale de viață, fiecare din ele necesită cheltuieli suplimentare care îți pot afecta bugetul.

Nu discutăm aici de achiziționarea unei locuințe ori de construirea unei case. În acest caz lucrurile sunt clare: dacă nu ai bani economisiți, trebuie să apelezi la un credit ipotecar, iar această alegere nu mai trebuie într-un fel sau altul justificată.


Așadar, nu discutăm despre credite imobiliare ori ipotecare, ci dorim să ne referim strict la creditele de nevoi personale, pe de-o parte vorbind de credite nebancare, pe de alta de cele bancare.

Facem această paranteză pentru a delimita clar grupele de interes și pentru a contura mai bine motivele care te-ar putea determina să apelezi la un credit în această situație.

Cu siguranță vă gândiți că atunci când apare o urgență, când nu poți să-ți rezolvi anumite probleme din pricina lipsei banilor sunt cazuri în care trebuie neapărat să te împrumuți.


Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple și de ușor de rezolvat.

Tu poate ai o urgență, poate ești cu adevărat într-o situație disperată, însă aprobarea unui credit stă în pixul creditorului cum se spune. După cum și costurile pot să-ți convină sau nu, tot acelea sunt.

Altfel spus, chiar și când ai mare nevoie de bani trebuie să cântărești înainte dacă este cazul să te îndatorezi și să te înhami la astfel de sarcini în plus.

Sper că sunteți conștienți că după accesare, începe rambursarea, iar cheltuielilor tale lunare li se vor mai adăuga și rata aferentă împrumutului.

Ce te-ar putea determina să iei un împrumut?

În mod evident, pentru a contracta un credit, indiferent de forma acestuia, trebuie să existe în primul rând o necesitate ca atare.

Și poate părea puerilă această afirmație, însă, ar fi bine să vă gândiți înainte dacă există această nevoie și cât de mult te afectează.

Este bine să vedem aceasta preocupare a noastră ca pe un lucru serios, nu ca pe o cale ușoară de a ne satisface cine știe ce plăceri trecătoare.

Nu zice nimeni să nu te împrumuți pentru o vacanță, mai ales dacă tu știi clar că e singura cale de a o avea, plus de asta, îți și permiți să susții ratele pe perioada derulării creditului.

Însă, în marea majoritate a cazurilor când apelăm la un credit este bine să ne asigurăm că avem nevoie neapărată de bani, că nu există alte soluții, iar această cale pe care am ales-o nu este una păguboasă în timp.

Contează foarte mult nivelul tău de venituri actuale, pentru că imediat după ce împrumuți vei fi nevoit să plătești rate lunare.

Poți face rost de un credit fără să fii angajat, de exemplu, însă, care sunt șansele să-l rambursezi dacă tu nu ai niciun venit?!

Este bine de știut că un împrumut nu doar că te scapă de un necaz financiar, dar te și poate băga în unul, aproape la fel de ușor.

7 motive pentru care merită să iei un credit

Cu siguranță știți despre creditele de nevoi personale, ce înseamnă ele, de ce apelează oamenii la ele.

Semnificația intrinsecă ar fi aceea că aceste produse financiare sunt accesate de către cei ce doresc să obțină un credit pe termen scurt, fără a preciza scopul utilizării banilor.

Există, cum e și firesc, persoane reticente la astfel de împrumuturi, însă mentalitatea s-a schimbat mult în ultima vreme. Numai dacă ne gândim câți români achiziționau produse online acum câțiva ani și câți o fac acum și putem să înțelegem această evoluție.

Ei bine, nimeni nu este de judecat în vreun fel sau altul, mai degrabă aduci argumente bune, decât să te contrezi la nesfârșit.

Alegerea unui credit de nevoi nu este de blamat, atâta timp cât se face în cunoștință de cauză, informat.

Nevoile sunt nenominalizate

Accesând un credit de nevoi personale nu trebuie să justificați folosirea banilor. Indiferent de scopul pentru care îl contractați, fie că doriți să vă cumpărați un frigider, o centrală termică, să începeți o afacere ori să cumpărați o mașină, instituția financiară nu vă întreabă ce veți face cu banii.

Din acest punct de vedere, creditul de nevoi este o opțiune care îți lasă multe posibilități deschise, tu urmând să alegi cu grijă, cunoscând toate consecințele unei asemenea înrolări.

Accesezi simplu și deosebit de rapid

În majoritatea cazurilor, un astfel de credit se acordă ușor, în condiții de eligibilitate destul de laxe, actele fiind și ele limitate.

Cerințele sunt minime, oferind un avantaj în plus acestui tip de împrumut față de altele. Nu se compară de exemplu cu dosarul pe care trebuie să-l alcătuiești pentru un credit ipotecar ori pentru creditele Noua Casă.

Plus de asta, nu vi se cere adeverință de venit, astfel că accesarea se face rapid, în baza inspectării veniturilor prin ANAF, acolo unde este posibil.

Rambursarea este după voința voastră și nivelul ratei

Perioada de rambursare depinde de opțiunea voastră, dar și de nivelul ratei lunare coroborate cu gradul de îndatorare.

În acord cu acest grad de îndatorare, poți împrumuta în consecință sume limitate de bani, iar ratele trebuie să nu depășească nici ele plafonul legal.

Însă, fiecare creditor oferă un interval minim și unul maxim de rambursare, pentru care clientul poate opta.

De regula, la bănci perioada de rambursare variază între 12 si 60 de luni. La IFN-uri rambursarea durează de la câteva zile până la 5 ani. Majoritatea creditelor rapide de la IFN au însă ca medie de acordare între o lună și câteva luni.

Costurile sunt fixe pe durata derulării creditului

În majoritatea cazurilor, ratele sunt fixe pe perioada desfășurării contractului de împrumut.

Îndeosebi la IFN-uri costurile sunt fixe, precum și ratele.

Băncile mai oferă și dobândă variabilă și rate descrescătoare. Însă, și în cazul băncilor se merge cu precădere pe dobândă fixă și rate fixe pentru creditele de nevoi personale.

Din multe puncte de vedere este mai bine așa, pentru că nu mai ai de-a face cu fluctuații neplăcute de costuri.

Poți accesa online de la aproape toate instituțiile

Deja am trecut în era creditelor online, în care atât băncile cât și IFN-urilor oferă clienților posibilitatea contractării în acest mod a unui credit de nevoi.

Există situații, îndeosebi în partea bancară, în care se mai face un fel de pre aprobare online, iar finalizarea contractului se încheie în agenție. Însă, sunt mult mai multe cazuri în care s-a trecut efectiv la acordarea exclusiv online.

La IFN-urile aceste lucruri au evoluat mult mai rapid, pentru că aceste instituții nu se înghesuiau să solicite cine știe ce dovezi de venit și atunci accesarea era mult mai rapidă și mai ușor de efectuat.

IFN-urile deja au ani buni de experiență pe acordarea de credite online.

Valoarea împrumutului este în funcție de nevoi

Indiferent de statutul tău social, fie că ești salariat ori pensionar, căsători sau divorțat, șomer sau PFA, creditul de nevoi personale este transparent și flexibil și este menit să vă ofere satisfacerea doleanțelor.

Nu uitați însă că vei putea să împrumuți în funcție de nivelul gradului de îndatorare care ține exclusiv de venitul tău net lunar.

Poți să refinanțezi alte credite

Un credit de nevoi personale poate fi folosit și pentru refinanțarea unuia ori mai multor credite anterioare.

Unii optează pentru refinanțare pentru a scoate un cost mai mic, alții doresc să-și restrângă mai multe împrumuturi într-unul singur, iar alții vor să prelungească perioada de creditare. Pentru unele refinanțări se permit perioade de rambursare de până la 10 ani. Acesta este singurul mod în care poți obține un credit de nevoi pe 10 ani – refinanțarea.

Cu alte cuvinte, ca să alegi un împrumut de nevoi nu este deloc complicat, important este să știi exact despre ce e vorbă, să știi ori să prevezi cum îți vor evolua veniturile în următoarea perioada și să ai idee despre consecințele în caz de neplată.

De ce amintim de consecințe în caz de neplată? Pentru că după statisticile BNR jumătate de milion români sunt datori la bănci și înregistrați în Biroul de Credit pentru întârzieri mai mari de o lună la plata ratelor. Numai persoanele fizice au restanțe în valoare totală de peste 6 000 milioane lei.

Decizia vă aparține, însă, vă sfătuiesc să vă informați înainte astfel încât să nu vă lăsați surprinși de urmări.

Ca în orice alegere, este bine să știți că există și dezavantaje pe care nu trebuie să le ignorați. Cel mai bine este să le cunoașteți pentru a găsi soluții adecvate.

În concluzie

Apelarea la un credit de nevoi personale nu trebuie să fie neapărat o corvoadă atâta timp cât știi exact care sunt termenii cu care te vei confrunta.

După cum ați văzut sunt destule argumente în favoarea unei asemenea opțiuni, însă, depinde de voi să faceți o alegere potrivită vouă.

De altfel, nu doar datele generale trebuie cunoscute, ci și cele particulare, specifice fiecărui creditor în parte.

Atâta timp cât veți fi conștient că puteți alege dintre mai multe oferte pentru care sunteți eligibil, că știți exact suma de care aveți nevoie, că nu împrumutați mai mult decât este necesar depășindu-vă posibilitățile viitoare de rambursare, că în caz de neplată veți plăti penalizări, lucrurile sunt pe un făgaș bun.

Informat poți să iei orice hotărâre și să faci alegerea corectă.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri