AcasăACTUAL6 şi 7 ianuarie ar putea deveni zile libere legale

6 şi 7 ianuarie ar putea deveni zile libere legale

spot_img

PSD a depus la Senat un proiect de lege în care propune ca zilele de 6 (sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul de act normativ a fost inițiat de președintele partidului, Marcel Ciolacu, şi de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, inițiatorii arătând că, potrivit datelor oficiale de la recensământul din anul 2011, 16.307.004 de români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.

Argumentul inițiatorilor: „libertatea de religie garantată”

”Pentru creştinii ortodocşi, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.
Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.


CITEŞTE ŞI: Un nou furnizor de servicii de transport alternativ ajunge la Craiova

Social-democraţii mai arată că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este “o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”:

”Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr. l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr. 29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”.


Ei arată că, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului, este sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie.

”Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.
Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin. (l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, mai spun inițiatorii proiectului de lege, conform News.ro.

CITEŞTE ŞI: A început asfaltarea drumului naţional DN 6 Alexandria-Craiova (FOTO)

Propunerea legislativă a fost depusă în această săptămână la Senat.

Câte zile libere au acum românii și cum pică în acest an

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
22 aprilie (Vinerea Mare):
24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

sursa: hotnews.ro

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri