AcasăECONOMIE40% din consumatorii români, printre care școli și grădinițe, riscă să rămână...

40% din consumatorii români, printre care școli și grădinițe, riscă să rămână fără gaze în lunile reci ale acestui an

spot_img

Circa 40% dintre consumatorii de gaze din România, inclusiv şcoli şi grădiniţe, riscă să rămână fără gaze la iarnă, dacă vor fi mai mult de două săptămâni de vreme geroasă, se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, emisă, marţi.

„Iarna 2021-2022 poate să aducă în condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii rezervate în prezent, necesitatea raţionalizării gazelor naturale pentru toţi consumatorii care nu sunt protejaţi sau în scenariul pesimist chiar şi pentru o parte din aceştia (şcoli, grădiniţe), adică la vârf de consum, circa 40% din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu”, arată studiul.

Aceasta deoarece depozitele de gaze ale ţării sunt pline în proporţie de doar 66%, iar capacitatea de import nu permite aducerea de peste graniţă a mai multor cantităţi de gaze.

Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%. Depozitele de înmagazinare ale gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găseau la un nivel de 58% . Ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 milioane mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la circa 2,1 miliarde mc (respectiv 65%)”, se mai arată în analiză.

Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporţie de 90%.

,,Tendinţele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantităţi importante de gaze din acestea, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacităţii de extracţie zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficienţe mari pe piaţă în special în cele mai reci luni ale anului , spun experţii.

Statistic, iarna 2011-2012 care a adus cele mai mari preţuri la gaze în Europa, a fost şi o iarnă extrem de friguroasă, amintesc autorii studiului.

CITEȘTE ȘI: Amenzi de peste două milioane de lei acordate distribuitorilor de energie și gaze pentru nereguli la citirea contoarelor

- Publicitate-spot_img
Maria Stefan
Maria Stefan
Încă la început pe drumul jurnalismului, Maria Ştefan a ales să facă primii paşi alături de echipa Reporter 24. În fiecare zi, ne arată cât de departe va merge pe calea ştirilor curate şi la timp date
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri