POLITICĂ
Salariile şi sporurile bugetarilor, îngheţate la nivelul anului 2020
Publicat
acum 4 săptămâniîn
De
Ionut Jifcu
Salariile şi sporurile bugetarilor se vor menţine în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, iar voucherele de vacanţă în cuantum de 1.450 lei vor fi acordate şi anul viitor, însă vor fi emise doar în format electronic, se menţionează într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
“Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se menţionează în document, informează Agerpres, citat de stiripesurse.ro.
Potrivit proiectului de act normativ, în 2021 valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit rămâne la nivelul de 6.240 lei.
“Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se menţionează în nota de fundamentare.
Totodată, se propune ca valoarea fixă a punctului de amendă să fie menţinută la cuantumul din prezent, respectiv 145 lei.
De asemenea, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publice şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine în 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Potrivit sursei citate, începând cu luna ianuarie 2021, instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare. În ceea ce priveşte venitul minim de incluziune (beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială), acesta va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.
Potrivit documentului, începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2022, cadrele didactice care desfăşoară activitate integrată beneficiază şi de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut.
Actul normativ mai prevede ca pensiile de serviciu a unor categorii de bugetari precum personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, parlamentari, membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. De asemenea, pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Totodată, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul în vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi serviciile de vaccinare şi testare aferente, altele decât cele scutite de TVA, efectuate până la data de 31 decembrie 2022.
Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale.
Alte articole
-
Preşedintele CJ Olt n-are aşteptări de la bugetul pregătit de Cîţu: „Nu ştim dacă ne vom descurca”
-
Ministrul Muncii, despre salariile și sporurile bugetarilor: „E foarte important ca sistemul să fie stimulat și să avem eficiență”
-
Mesajul unui medic pentru Guvern, în legătură cu noua tulpină Covid-19: „Este bau-bau-ul Europei, dar România dă cu var”
-
Deputat PSD, acuzaţii grave către ministrul Sănătăţii: Balamuc şi interese USR-iste la vaccinare!
-
Cum va fi împărțit bugetul. Anunțul premierului Florin Cîțu
-
Schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor | Preşedintele USR Olt a confirmat la emisiunea „Reporter 24” că va deveni reprezentant al Guvernului în teritoriu
POLITICĂ
Preşedintele CJ Olt n-are aşteptări de la bugetul pregătit de Cîţu: „Nu ştim dacă ne vom descurca”
Publicat
acum 4 oreîn
28/01/2021De
Ionut Jifcu
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, spune că bugetul pe care îl pregăteşte Guvernul Cîţu va fi unul de austeritate, iar administraţiile publice locale se vor descurca foarte greu.
Marius Oprescu susţine că perioada de austeritate pe care urmează să o propună Guvernul de dreapta este cauzată de faptul că Alianţa PNL-USR PLUS-UDMR nu promovează proiecte de investiţii.
„Încă n-am văzut bugetul pe acest an, n-au apărut niciun fel de informaţii despre bugetul pregătit de guvern. Dar, din cum îşi pregătesc lucrurile şi ieşirile zilnice ale miniştrilor şi premierului, se pare că va fi un buget de austeritate. Cu siguranţă, bugetul prezentat de noi este unul mai bun. Ca de fiecare dată, PSD a avut măsuri și proiecte care au vizat marea majoritate a populaţiei. Eu cred că, în primul rând, perioada de austeritate pe care mai mult ca sigur ne-o va propune Guvernul Cîţu, este cauzată de faptul că de când sunt la guvernare n-au venit cu niciun proiect de investiţii. Este o regulă în economie, atât timp cât nu faci investiţii în infrastructură, nu există un motor să porneşti economia după o perioadă grea. Arătaţi-mi dumneavoastră un program început în ultima perioada de un an şi patru luni, de când PNL şi dreapta au venit la guvernare”, a afirmat Marius Oprescu.
Preşedintele CJ Olt a semnalat faptul că bugetul trebuie împărţit echitabil tuturor judeţelor, nu doar acolo unde există fiefuri de dreapta.
„Susţin de foarte multă vreme că orice comună din Olt face parte, ca şi Clujul, ca şi Constanţa, din Uniunea Europeană. Copiii, bătrânii, cetăţenii din acea localitate trebuie să aibă şanse egale de a avea acces la condiţii decente de viaţă. Asta înseamnă să avem apă, canal, drumuri, şcoli puse la punct, grădiniţe încălzite, cu toalete moderne. Toate aceste lucruri trebuie să le aibă orice localitate din România. Din păcate, se va vedea şi prin proiectul de buget pe care ni-l va propune dreapta, aceste lucruri nu se vor regăsi”, a mai spus Oprescu.
Acesta a reclamat şi lipsa de transparenţă a Guvernului Cîţu privind proiectul de buget.
„Nu ştim dacă ne vom descurca, pentru că nu ştim exact cu ce va veni Guvernul şi ce va propune în ceea ce priveşte administraţiile publice locale. Întâlnirile cu structurile asociative – asociaţiile comunelor, oraşelor şi consiliilor judeţene, au fost făcute doar pentru a fi bifate. Să nu credeţi că au fost întâlniri practice şi că s-a ţinut cont de solicitările asociaţiilor. Ei au fost obligaţi să le facă, pentru a le bifa, să arate că au avut loc consultări”, a conchis Marius Oprescu.
POLITICĂ
Statutul prefecților și subprefecților a fost modificat. Liber pentru membrii de partid
Publicat
acum 23 de oreîn
27/01/2021De
Ionut Jifcu
Funcţiile de prefect şi subprefect nu mai sunt echivalentul înalţilor funcţionari publici ci demnitari, astfel că acestea pot fi ocupate şi de persoane care sunt membrii unor partide politice.
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României
a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților. În ședința de Guvern de astăzi, 27 ianuarie, a fost aprobată, în acest sens, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică.
Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort.
”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus ministrul Cseke Attila.
Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional. Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii.
În același timp, conform legislației în vigoare, pot fi numite în aceste funcții de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, pentru a asigura profesionalismul celor care exercită acest rol. Conform Ordonanței adoptate, a fost instituită o derogare de la această regulă, în sensul în care poate fi numită în aceste funcții o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca, în termen de cel mult 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție, să absolve un astfel de program, sub sancțiunea eliberării din funcție.
Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.
ACTUAL
Primar din Gorj, odă lui Ceauşescu, de ziua de naştere a fostului dictator
Publicat
acum 2 zileîn
26/01/2021De
Ionut Jifcu
Primarul unei localități din județul Gorj, admirator al lui Nicolae Ceaușescu, nu a uitat că pe 26 ianuarie era ziua de naștere a fostului “conducător iubit” și i-a transmis un mesaj peste timp. Deși avea trei ani în 1989, Robert Păiuși, edilul comunei Stejari, îi mulțumește lui Ceaușescu “pentru țara pe care a construit-o”, relatează realitatea.net.
“De ziua dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o și pentru puterea economică pe care ne-ați lăsat-o. (…) Țara de azi mai este doar umbra țării pe care ați lăsat-o…” a scris primarul gorjean.
Edilul îi transmite idoului său și propriile nemulțumiri legate de prezent.
“Nu știu dacă ultimele cuvinte ale tovarășului se vor adeveri: “Istoria mă va răzbuna ! ” deoarece nu mai avem școală azi, nu mai avem istorici, avem Vulpița și Viorel, nu mai avem multe lucruri, nici conducătorii care să își iubească țara,poporul, acum mimează de 1 Decembrie, pe 24 Ianuarie în iubitori de țară iar majoritatea din ei sunt habarniști ai Istoriei Române…!!!”
Mesajul edilului gorjean a atras numeroase opinii și comentarii favorabile. Robert Păiuși este și un admirator al fostului lider american Donald Trump.
Toate ştirile pe Facebook

Percheziţii în Dolj. Suspecţii ar fi înţepat anvelopele mai multor maşini, într-o noapte

Ministerul Sănătății lansează o broșură cu informații despre vaccinarea împotriva COVID-19

VIDEO | Accident GRAV în Teleorman. Intervine elicopterul SMURD

Soluţie pentru creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice, propusă de un parlamentar oltean

Instituțiile publice din județul Dolj care fac angajări în această perioadă

Preşedintele CJ Olt n-are aşteptări de la bugetul pregătit de Cîţu: „Nu ştim dacă ne vom descurca”

Pensie sau salariul de la stat, proiect pregătit de Ministerul Muncii

90 de decese şi aproape 3.000 de cazuri noi de COVID-19, raportate | Ce se întâmplă în fiecare judeţ

Un poliţist din Baraolt s-a împuşcat în cap, în sediul secţiei

Vaccinarea anti-COVID | Câte persoane din judeţul Olt au primit doza a doua

Protest în fața unui liceu din județul Dolj. „Vrem Literatură și Limba Română, nu Agricultură”

Bărbat de 72 de ani, urmărit pentru tentativă de omor, prins de poliţiştii din Olt şi încarcerat

Zeci de cazuri noi de Covid-19 în județul Dolj. Câte persoane s-au vaccinat până acum

Dolj: A predat poliției un portofel găsit pe o stradă din Calafat

OLT | Tânăr din Giuvărăști, arestat preventiv după ce a întreținut raporturi sexuale cu o fată de 12 ani care fusese dată dispărută

Alocaţiile copiilor vor crește cu 20%. Anunțul premierului

Amânarea ratelor la credite, prelungită. Cine poate beneficia și care sunt condițiile

Statutul prefecților și subprefecților a fost modificat. Liber pentru membrii de partid

Lia Olguța Vasilescu, despre reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni: „Acolo unde nu obținem semnături, se vor face reparații din fonduri proprii”

Pe ce rută va circula autobuzul electric cumpărat de Primăria Craiova. Edilul anunță un proiect pentru alte 200 de autobuze electrice

Accident la ieşirea din Alexandria spre Bucureşti. Trei persoane rănite

VIDEO. Poliţiştii din Olt, pichet în faţa Prefecturii. Ce le cer guvernanţilor

Revoltător: RMN sau CT decontate de stat, doar în baza unor liste de așteptare pe care sunt deja 4.000 de bolnavi

Trafic rutier blocat pe Valea Oltului. Accident cu trei autoturisme implicate, în apropiere de Călimăneşti, judeţul Vâlcea

Ghinionul de a fi turist când în stațiunea montană Straja ninge. Bătaia de joc cu o parcare ce costă 35 de lei/zi

Acum 103 ani, Nicolae Ceauşescu se năştea la Scorniceşti

Un tânăr de doar 34 de ani, din Olt, mort după ce a fost infectat cu COVID-19. El revenise recent din Anglia

A fost prins șoferul care a produs accidentul din Craiova, în care patru mașini au fost implicate

Actriţa Georgeta Elena Tudor, de la Naţionalul craiovean, a încetat din viaţă

Accident cu patru autoturisme implicate, în Craiova. Şoferul vinovat a abandonat maşina şi a fugit

Preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, vine la emisiunea “Reporter 24”

Furtul de identitate online este infracțiune a decis Curtea Supremă

Azi se decid prefecţii şi subprefecţii. Cine vine şi cine pleacă, în judeţul Olt

CORONAVIRUS: La cât a ajuns incidenţa infectărilor în judeţul Dolj şi în municipiul Craiova

Vaccinări anti-COVID, în afara listei de programare. Persoane programate pe platforma online, întoarse de la centru

Sindicaliştii din Olt, pichet la Ministerul Muncii

DSP Olt a amendat din nou Spitalul Corabia. NEREGULILE constatate

Au fost recalculate costurile privind construirea centrului de recuperare neurologică din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Investiția este mai mare

Încă o tranşă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în țară. Peste 7.000 de doze vor fi distribuite centrului din Craiova

Mai multe judeţe din Oltenia, sub cod galben de vânt puternic

Aproape 96.000 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech au sosit azi în țară. Câte vor fi distribuite centrului din Craiova

Ministrul Muncii, despre salariile și sporurile bugetarilor: „E foarte important ca sistemul să fie stimulat și să avem eficiență”

Bătrân spulberat de un autoturism, în Gorj. A murit la spital

Şoferiţă băută, pe contrasens, în Râmnicu Vâlcea. A lovit o altă maşină şi un indicator stradal

Bunic din Dolj, tâlhărit de nepot. Bărbatul a fost reținut

Petrecere de majorat, fără respectarea restricţiilor sanitare, într-o comună din Gorj. Poliţiştii au aplicat amenzi

Proiect pentru amenajarea unei parcări la baza telegondolei din stațiunea Straja. Administratorul public: „Va trebui să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru ca turiștii să-și poată parca mașinile în condiții civilizate”

Cod galben de vânt puternic în mai multe localități din Dolj și Mehedinți

VIDEO. Poliţiştii din Olt, pichet în faţa Prefecturii. Ce le cer guvernanţilor

VIDEO. Eveniment privat întrerupt de polițiștii craioveni. 57 de persoane, amendate pentru participarea la petrecere

VIDEO. Un bărbat de 75 de ani a ajuns la spital după ce un incendiu i-a cuprins locuinţa

VIDEO. Doi bărbaţi care au spart un magazin de bijuterii din mall-ul din Craiova, prinşi după aproape doi ani

VIDEO. Un TIR a luat foc în mers, pe DN 7. Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate la ieşirea din Râmnicu Vâlcea spre Sibiu

VIDEO. Accident în Teleorman. Patru persoane la spital, din care două sunt în stare gravă

Amendă pentru doljeanul în curtea căruia se ardeau cauciucuri în timpul vizitei ministrului Mediului. Ce spune Barna despre incident

VIDEO | Ministrul Barna a chemat Garda de Mediu într-o comună din Dolj prin care trecea după ce a văzut că acolo se ardeau cauciucuri

VIDEO. Un incendiu a izbucnit la un magazin second-hand din Slatina

VIDEO. Ciobanul dat dispărut după ce oile sale au fost găsite înecate într-un pârâu din judeţul Olt, căutat cu scafandrii

VIDEO. Un bărbat reţinut, în urma unui scandal într-un bar din Olt. IMAGINI DURE

FILMELE ALINEI | Lupin, de la carte la film. Ce urmează în partea a doua?

VIDEO | Incendiu izbucnit într-o gospodărie dintr-o comună din județul Olt

VIDEO. Bătrân căzut pe holul unui spital şi cerând ajutor în timp ce spune că se află de trei ore în această situaţie | IMAGINI postate pe Facebook

VIDEO. O şoferiţă a intrat cu maşina într-un magazin

VIDEO. Locuinţă cuprinsă de incendiu, într-o comună din Olt. Doi bătrâni la spital cu arsuri

VIDEO. Trafic blocat pe Valea Oltului, din cauza căderii de pietre de pe versanţi

VIDEO. Inundaţii în Gorj din cauza codului ROŞU de precipitaţii. A fost emis mesaj RO-Alert

VIDEO. Zeci de turişti, blocaţi în frig şi fără curent electric, în zona Vârfului Roman din Vâlcea. Jandarmii şi poliţiştii i-au evacuat

FILMELE ALINEI | Dracula Untold (2014) – Transformarea

VIDEO | Imagini cu momentul răpirii tinerei din localitatea doljeană Catane

VIDEO | Fetiță în vârstă de 5 ani, preluată de elicopterul SMURD în urma unui accident rutier ce a avut loc la Oboga

Peste 350 de olteni vor să se angajeze la Poliţie din sursă externă. Pe ce posturi candidează

VIDEO. Cutremur de proporţii în Croaţia. Capitala Zagreb, puternic afectată
Trending
-
ACTUALacum 2 zile
Ghinionul de a fi turist când în stațiunea montană Straja ninge. Bătaia de joc cu o parcare ce costă 35 de lei/zi
-
LIFEacum 2 zile
Acum 103 ani, Nicolae Ceauşescu se năştea la Scorniceşti
-
ACTUALacum 2 zile
Un tânăr de doar 34 de ani, din Olt, mort după ce a fost infectat cu COVID-19. El revenise recent din Anglia
-
LIFEacum 2 zile
Actriţa Georgeta Elena Tudor, de la Naţionalul craiovean, a încetat din viaţă
-
TECHacum 2 zile
Furtul de identitate online este infracțiune a decis Curtea Supremă
-
ACTUALacum o zi
CORONAVIRUS: La cât a ajuns incidenţa infectărilor în judeţul Dolj şi în municipiul Craiova
-
ACTUALacum 2 zile
DSP Olt a amendat din nou Spitalul Corabia. NEREGULILE constatate
-
ACTUALacum 2 zile
Sindicaliştii din Olt, pichet la Ministerul Muncii