Prima perioadă de lockdown din Anglia, cea din primăvară, a fost „de aur” pentru cazinourile online. În lipsa fotbalului, pariorii s-au îndreptat spre sloturi, poker sau ruletă. Această industrie a luat amploare și în țara noastră. Mai multe informații găsiți pe site-urile cu recenzii despre operatorii licențiați la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.
Potrivit cifrelor oficiale, în perioada menționată, britanicii cu pierdut 228 de milioane de lire sterline, cu 45 de milioane mai mult comparativ cu perioada similară din anul 2019. Segmentul cu cea mai mare creștere, de 25%, a fost cel al sloturilor. Un alt indicator relevant este mărirea cu 23% a numărului sesiunilor de joc cu durata de peste o oră.
Drama din spatele cifrelor
În spatele acestor cifre se ascund adevărate drame. Mulți au căzut în patima jocurilor de noroc, iar dependența i-a făcut să piardă bani pe care nici măcar nu îi aveau. Presa din Regat a prezentat mai multe cazuri în articole care pot reprezenta adevărate lecții de viață, din care ceilalți chiar au ce învăța.
Samantha a primit un bonus de la serviciu chiar înainte de intrarea în lockdown. Era fericită că își putea plăti niște datorii mai vechi, dar într-o seară a intrat pe un site de jocuri de noroc și a început coșmarul. A pierdut prima de la job, plus alți bani, în încercarea de a-și recupera pierderea inițială. În total, a ieșit pe minus cu 9.000 de lire sterline. Familia a aflat de dezastru târziu, pentru că femeia juca noaptea, după ce adormea toată lumea.
Charles și Liz Ritchie au înființat ONG-ul Gambling with Lives, prin care acordă suport pentru familiile care au pierdut un membri din cauza adicției pentru jocuri de noroc. Fiul lor s-a sinucis la vârsta de 24 de ani după ce a împrumutat bani și a pierdut 16.000 în două zile. Angajații cazinoului online au încercat să îl contacteze pe tânăr imediat după încheierea sesiunii de joc, pentru a-l întreba dacă este în regulă, dar nu le-a răspuns nimeni.
Capcana „ofertelor speciale”
Neal era șef de magazin. A luat 20.000 de lire sterline pentru a juca la sloturi și i-a pierdut pe toți. A reușit să îl înduplece pe patron și nu a fost trimis după gratii pentru furt. Timp de doi ani și jumătate nu a mai intrat pe site-uri de jocuri de noroc, până când, într-o zi, a primit o „ofertă specială”, un mesaj prin care era informat că îl așteaptă în cont 20 de rotiri gratuite. Le-a jucat, dar nu a câștigat nimic. A alimentat contul cu 10 lire, sumă pierdută imediat. A alimentat din nou… în 25 de minute a pierdut 1.700 de lire sterline, jucând pe mobil, din mașină.
Câteva zile mai târziu, a împrumutat 700 de lire sterline de la bancă pentru a-și plăti datoriile la utilități. A alimentat cu 50 de euro contul la jocuri de noroc, sperând să recupereze cei 1.700 de euro. A pierdut și acești bani, apoi restul de 650 de euro. Nu a mai avut cu ce să își plătească datoriile.
Din poveștile de mai sus se vede clar cât de periculoase sunt jocurile de noroc atunci când nu te poți stăpâni. În schimb, dacă te poți opri în cazul în care ai epuizat bugetul rezervat, cazinourile online reprezintă o sursă de divertisment la fel de sigură ca oricare alta.