< Ziua votului în sate. Bătrânii vor școli și grădinițe pentru nepoți: „Le-am spus mereu să nu lase cartea, că e greu fără ea” - REPORTER24
Connect with us

ACTUAL

Ziua votului în sate. Bătrânii vor școli și grădinițe pentru nepoți: „Le-am spus mereu să nu lase cartea, că e greu fără ea”

Publicat

în

Cu speranța că vor avea un trai „ceva mai bun”, alții că vor călca, într-un final, pe drumuri asfaltate, că vor avea apă curentă sau că se va face curățenie în cimitirul din satul lor, doljenii au ieşit la urne, în unele localități din mediul rural, cu noaptea în cap.

Curioși de cum va decurge acțiunea de votare, în „condiții speciale”, foarte mulți doljeni din mediul rural au călcat pragul secțiilor de la primele ore ale dimineții.

Unii au avut măști mai vechi, pe care le tot spală de vreo două luni încoace, alții și-au luat unele noi pentru a nu da necaz la secție. Au avut și pixuri de acasă și nu s-au speriat când li s-a măsurat temperatura. Știau de la televizor că așa va fi. Indiferent de situație, pentru că tot se oferă măși la intrare în secția de votare, oamenii au mai luat și de acolo una nouă, „că tot o dă partidul”, după cum spunea o bătrânică.

Pe lângă faptul că erau curioși de întreaga situație, sătenii au vrut să fie siguri că apucă să voteze. Au fost sfătuiți să facă acest lucru până în ora 9.00, pentru ca nu cumva, ulterior, să apară incidente sau vreun caz de COVID și secția să fie închisă.

Pe drumul până la secțiile de votare, oamenii discută, de fiecare dată, despre ceea ce își doresc fiecare. Acum ei știu că votează „omul de la primăria din satul lor” și îndrăznesc să spere că vor veni zile mai bune. Nici ei nu știu exact ce ar presupune acest lucru, dar și-ar dori să se întâmple „ceva bun”.

Cei care încă trăiesc din ajutorul social nici nu concep să rămână fără această formă de venit. Au ieșit să voteze tocmai pentru că și lor li s-au făcut promisiuni că vor fi sprijiniți în continuare. „Și că nu vor se vor speti muncind pentru acele sume de bani”, povestesc aceștia.

Vârstnicii și-au pus „hainele de duminică” și s-au dus la urne nu doar pentru ei, ci și pentru copii și nepoți. Vor locuri de muncă în satul lor sau grădinițe și școli pentru nepoți.

„Ăștia mari vor ca acești copii să iasă needucați. Fără educație nu au niciun viitor. Eu am avut șapte clase și tare greu mi-a fost. Nu vreau asta pentru nepoții mei. Le-am spus mereu să nu lase cartea, că e greu fără ea. E bine ca primarul să le facă școli cu toate condițiile”, crede o altă doljeancă.

Și mai vor, bătrânii din Dolj, să poată să meargă în cimitire „pe poteci, pe alei, nu printre mărăcini”. Nu îndrăznesc să viseze la canalizare sau apă curentă, acolo unde nu există, pentru că de „vreo opt ani” li s-a tot povestit despre aceste lucruri, dar după campanie „fie nu se dorește, fie apar piedici pentru domnii de la primărie”, iar ei tot apă din fântână folosesc.

Și tinerii au mers la vot, în satele din Dolj. Fiecare cu dorința sa, unii încrezători, alții curioși și mai puțini optimiști când vine vorba despre dezvoltarea localităților.

„Vrem și noi canalizare, poate conductă de gaze naturale. Au promis multe și în această campanie. Vedem cât vor face în următorii patru ani”, crede un tânăr din comuna Braloștița.

În satele din Dolj s-au promis multe, și de această dată, în campania electorală. Indiferent de culoare politică, toți au proiecte. Unele realiste, altele imposibil de concretizat. Au proiecte despre care au mai vorbit și în urmă cu patru ani, dar nu au reușit să facă nimic pentru ca ele să devină realitate. Au promis din nou că laptele și mierea vor curge și că, de această dată, sunt șanse mari de reușită…

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

LISTA actualizată cu şcolile din Olt care au trecut în SCENARIUL ROŞU

Publicat

în

Pe lângă unităţile de învăţământ din municipiul Caracal, care vor rămâne în continuare în scenariul roşu, după ce rata de infectare COVID-19 a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori, alte clase de la unităţi şcolare din judeţ au cursurile suspendate din cauza noului coronavirus.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât suspendarea activităților didactice organizate în modalitatea ,,față în fațăˮ în unele clase din unități de învățământ din județul Olt, pe o perioadă de 14 zile, acolo unde cursurile vor fi desfăşurate în sistem online, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerului Educaţiei, respectiv:

Clasa a II-a de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ STOENEŞTI (perioada 13.10.2020 -26.10.2020);

– Clasa a IV-a de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ BRÂNCOVENI (perioada 16.10.2020 -29.10.2020);

Clasa a VII-a B (o grupă), Clasa a VIII-a A şi Clasa a VIII-a B de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ „CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” SLATINA (perioada 16.10.2020 -29.10.2020);

Clasa a V-a A şi Clasa a VIII-a A de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ „VLAICU VODĂ” SLATINA (perioada 16.10.2020 -29.10.2020);

Clasa a IV-a C – step by step de la LICEUL „NICOLAE TITULESCU” SLATINA (perioada 16.10.2020 -29.10.2020);

Grupa mare de la GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL DĂNEASA (perioada 14.10.2020 -27.10.2020);

Grupa mijlocie de la GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL Piatra-Sat -PIATRA OLT (perioada 15.10.2020 -28.10.2020).

Totodată, s-a hotărât reluarea activităților didactice în modalitatea ,,față în fațăˮ – scenariul 1/scenariul 2 de funcționare, pentru clasele din unitățile de învățământ ce au funcționat în scenariul 3, respectiv:

Clasa a V-a, Clasa a VI-a, Clasa a VII-a şi Clasa a VIII-a de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ GRĂDINILE.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ACTUAL

Caracal şi Slatina, localităţile din judeţ cu cea mai mare rată de infectare cu COVID-19, la mia de locuitori

Publicat

în

Municipiul Caracal este singura localitate din judeţul Olt unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la 1.000 de locuitori 3.40. În Slatina, rata de infectare este de 2,59.

Potrivit Prefecturii Olt, în Caracal, se aplică următoarele restricţii corespunzătoare ratei de infectare:

desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;

activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Localitățile din judeţul Olt unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală de 3 la 1.000 de locuitori sunt municipiul Slatina (rata de incidenţă – 2,59), comuna Brâncoveni (rata de incidenţă – 2,56), comuna Cezieni (rata de incidenţă – 2,40), comuna Milcov (rata de incidenţă – 2,30), comuna Perieţi (rata de incidenţă – 1,91), comuna Optași-Măgura (rata de incidenţă – 1,77), comuna Icoana (rata de incidenţă – 1,71), comuna Nicolae Titulescu (rata de incidenţă – 1,69), comuna Valea Mare (rata de incidenţă – 1,60), comuna Dobrețu (rata de incidenţă – 1,60),  comuna Tufeni (rata de incidenţă – 1,53) şi comuna Bârza (rata de incidenţă – 1,53).

În aceste localităţi se aplică următoarele restricţii coresăpunzătoare acestei rate de infectare:

desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00—23:00;

activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ACTUAL

Măsuri şi în alte patru comune din judeţul Dolj

Publicat

în

În patru localităţi din judeţul Dolj, unde s-a depăşit pragul Covid de 1,5 la mia de locuitori, au fost luate măsuri restrictive, luni, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj. 

Este vorba despre Celaru, Dobreşti, Teasc şi Vârvoru de Jos.

În toate aceste localităţi, organizarea și desfășurarea activității instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

Este interzisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul
restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se poate desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00.

Totodată, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare se poate desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00; restricția nu se aplică în cazul agențiilor Companiei Naționale “Loteria Română” S.A. și a agențiilor de pariuri sportive.

Măsurile intră în vigoare începând cu data de 20 octombrie, ora 0.00, și se vor aplica până la data de 02 noiembrie, ora 24.00, urmând a fi reevaluate.

La Teasc, rata de infectare este de 1,63 la mia de locuitori, la Vârvoru de Jos este 2,02, la Celaru este 1,57, iar la Dobreşti, rata de infectare este 1,74 la mia de locuitori.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești
Publicitate

Toate ştirile pe Facebook

ACTUALacum 27 de minute

LISTA actualizată cu şcolile din Olt care au trecut în SCENARIUL ROŞU

ACTUALacum 41 de minute

Caracal şi Slatina, localităţile din judeţ cu cea mai mare rată de infectare cu COVID-19, la mia de locuitori

ACTUALacum O oră

Măsuri şi în alte patru comune din judeţul Dolj

ACTUALacum 2 ore

Se închid şcolile, restaurantele, cafenelele, cinematografele din Craiova. Masca devine obligatorie

ACTUALacum 3 ore

Şedinţă secretă la primul termen al procesului lui Gheorghe Dincă

LIFEacum 3 ore

Bucătăria Bunicii din Caracal şi-a deschis porţile

ACTUALacum 3 ore

Medic cardiolog din Craiova: “Purtaţi mască!”. Secţiile de Terapie Intensivă sunt pline

POLITICĂacum 4 ore

Un condamnat cu suspendare şi cu probleme de incompatibilitate deschide lista PNL Teleorman la Camera Deputaţilor

ACTUALacum 4 ore

Accident cu un rănit, pe DN 6, în judeţul Dolj

ACTUALacum 5 ore

FOTO. Patru răniţi, printre care un copil, într-un accident rutier, în Gorj

ACTUALacum 5 ore

Craioveancă tâlhărită în plină stradă. Doi tineri au fost reţinuţi

ACTUALacum 6 ore

Cifrele zilei pentru COVID-19. În ce judeţe s-a depăşit rata de infectare de trei cazuri la mia de locuitori

ACTUALacum 6 ore

Peste 200 de amenzi, aplicate în Dolj, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului

ACTUALacum 7 ore

Dosar pentru un tânăr din Olt prins de jandarmi în timp ce pescuia ilegal

ACTUALacum 7 ore

Orban, soluţie pentru lipsa medicilor: “Să-i angajăm pe toţi care au luat rezidenţiatul”

ACTUALacum 8 ore

Zeci de noi cazuri de Covid, în judeţul Dolj, în ultimele 24 de ore

ACTUALacum 8 ore

FOTO. Percheziţii la contrabandiştii de ţigări din Dolj. Marfa era vândută chiar în Piaţa Centrală din Craiova

TECHacum 9 ore

Externalizarea IT – “must do it!”

ACTUALacum 9 ore

Ministrul Apărării deschide lista pentru Senat propusă de PNL Dolj

ACTUALacum 9 ore

FOTO. Cel mai vârstnic rezervist oltean a primit placheta de onoare a IPJ

ACTUALacum 9 ore

Avertizare Ro-Alert: În judeţul Dolj, rata de infectare a depăşit 1,5 la mia de locuitori

ACTUALacum 10 ore

Un angajat al ambulanţei s-a sinucis în spital, după ce a aflat că e infectat cu coronavirus

ACTUALacum 10 ore

Cadre medicale, internate cu COVID-19 la Spitalul Caracal, îşi ajută colegii în tratarea pacienţilor infectaţi

ACTUALacum 11 ore

Atenţie şoferi! Restricţii de circulaţie pe DN 7, în judeţul Vâlcea

ACTUALacum 3 zile

Primele două comune din Dolj care au trecut în scenariul ROȘU. Masca devine obligatorie și școlile se închid

ACTUALacum 3 zile

Șofer din Olt, vinovat de producerea unui accident în Craiova. Circula pe linia de tramvai

ACTUALacum 3 zile

VIDEO. Un reper al Slatinei, şters de pe faţa pământului. Ce va fi construit în locul fabricii Aluta

ACTUALacum 3 zile

4.026 cazuri noi de coronavirus şi 75 decese, în ultimele 24 de ore. Situaţia din fiecare judeţ

ACTUALacum 4 zile

Rata de infectare în Caracal a depăşit 3 la mia de locuitori. Toate şcolile din municipiu s-au închis

ACTUALacum 4 zile

Restaurantele din Slatina pot funcţiona la 30% din capacitate, în interior. După ce incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit doi la mie

ACTUALacum o zi

VIDEO VIRAL | Un şofer din Olt a plecat cu pompa de carburant după el

LIFEacum 3 zile

Slatina a avut cazino. Ziduri ale clădirii demolate în anii ’60, descoperite acum

ACTUALacum 3 zile

Șapte elevi și trei dascăli din județul Dolj, confirmați cu coronavirus, în ultimele 24 de ore

ACTUALacum 3 zile

Creşte focarul de COVID-19, de la Căminul de Bătrâni Slatina. 30 de beneficiari, testaţi pozitiv

ACTUALacum 2 zile

RAPORT COVID-19 | Număr mare de cazuri de coronavirus, raportat şi sâmbătă. 63 persoane au decedat

ACTUALacum 4 zile

PNL Dolj a făcut propunerea pentru funcția de viceprimar al Craiovei

ACTUALacum o zi

Focarul de COVID-19 de la Căminul de Bătrâni Slatina a ajuns la 120 de cazuri

ACTUALacum 3 zile

Dolj: 133 de cazuri de Covid au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

ACTUALacum 2 zile

Au fost furate uşile unei case din Drăgăneşti-Olt

ACTUALacum 2 zile

FOTO. Accident între o dubiţă şi un autocar cu 30 de persoane, pe DN 7, în Argeş. Mai multe persoane rănite

ACTUALacum 3 zile

Spitalul Judeţean Craiova nu mai face teste Covid la cerere

ACTUALacum 3 zile

VIDEO | O nouă zi cu amenzi, în Dolj, pentru nerespectarea normelor privind combaterea COVID-19

ACTUALacum o zi

RAPORT COVID-19 | 3.920 cazuri, raportate duminică. Care este situaţia în fiecare judeţ

ACTUALacum 3 zile

Percheziţii la contrabandiştii de ţigări din Olt

ACTUALacum 9 ore

Avertizare Ro-Alert: În judeţul Dolj, rata de infectare a depăşit 1,5 la mia de locuitori

ACTUALacum 2 zile

Copil de 4 ani rănit, după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada

ACTUALacum 3 zile

Polițist amenințat, în secție, de un șofer beat. Tânărul este cercetat pentru ultraj și riscă să fie arestat preventiv

ACTUALacum 2 zile

FOTO. IMPACT frontal între două autoturisme, în Dolj

ACTUALacum o zi

VIDEO VIRAL | Un şofer din Olt a plecat cu pompa de carburant după el

ACTUALacum 3 zile

VIDEO. Un reper al Slatinei, şters de pe faţa pământului. Ce va fi construit în locul fabricii Aluta

Reporter24 TVacum 6 zile

Emisiunea “Reporter 24” din 12 octombrie | Invitat – Florin Ciobanu, preşedinte ATF

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. Înmormântare fără distanţare fizică şi cu ignorarea măsurilor anti-COVID. 30 de participanţi, amendaţi de poliţiştii din Craiova

ACTUALacum o săptămână

VIDEO: Romi la furat, pe Drumul Expres Craiova-Piteşti. Filmaţi cu drona

ACTUALacum 2 săptămâni

Accident GRAV, la intrarea în Slatina dinspre Craiova. Cel puţin o persoană a murit

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Imagini de la nunta oprită de mascaţi, la Slatina. Erau aşteptaţi Florin Salam şi Stana Izbaşa

POLITICĂacum 2 săptămâni

LIVE VIDEO. Liderii PSD Olt conferinţă de presă după victoria de la locale

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Locuinţă distrusă într-un incendiu, în judeţul Olt

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Percheziţii în Gorj şi Hunedoara, într-un dosar de evaziune fiscală cu material lemnos. Prejudiciul depăşeşte 300.000 lei

ACTUALacum 2 săptămâni

Accident GRAV la Brezoi, în Vâlcea. Un autocamion s-a răsturnat în râul Lotru, şoferul a murit

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24” din 5 octombrie | Invitat – noul primar din Caracal, Ion Doldurea

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Incendiu VIOLENT de vegetaţie uscată şi stuf, la Piatra-Olt. Au ars zece hectare

POLITICĂacum 3 săptămâni

VIDEO. Un primar din Gorj a sărbătorit victoria în alegeri călare pe un cal

POLITICĂacum 3 săptămâni

VIDEO. Primarul din Deveselu, mort din cauza COVID-19, reales în funcţie

POLITICĂacum 3 săptămâni

VIDEO. Bătaie în secţia de votare. Un primar din Dolj s-a ales cu dosar penal

POLITICĂacum 3 săptămâni

Unde a votat secretarul general al PSD, Paul Stănescu

POLITICĂacum 3 săptămâni

VIDEO. Lia Olguţa Vasilescu, mesaj important

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO. Aţi văzut-o? I-a furat unui bărbat din Slatina adidaşii pe care îi avea la uscat

POLITICĂacum 4 săptămâni

FOTO&VIDEO. Preşedintele PNL Caracal, are coronavirus. Acum două zile, a fost campanie prin oraş, fără mască, alături de candidaţii partidului

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO. Incendiu VIOLENT la un depozit de deşeuri din Craiova

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO. Accident provocat de o şoferiţă beată, în Gorj. Trei persoane la spital

ACTUALacum o lună

VIDEO. Fetiţă de trei ani, lovită de un autoturism, în Balş. Transportată la Spitalul Craiova

ACTUALacum o lună

VIDEO. Operaţiune de salvare a unui bebeluş născut cu probleme, la Spitalul Slatina. Transferat cu elicopterul SMURD, la Craiova

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2020 JFK Media&More.