< Impactul Covid-19 asupra IMM-urilor din întreaga lume. Facebook lansează Raportul Global Privind Starea Întreprinderilor Mici - REPORTER24
Connect with us

ECONOMIE

Impactul Covid-19 asupra IMM-urilor din întreaga lume. Facebook lansează Raportul Global Privind Starea Întreprinderilor Mici

Publicat

în

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă motorul economiei, contribuind la reducerea sărăciei și a inegalității veniturilor, în special în țările în curs de dezvoltare; cu toate acestea, pandemia provocată de Covid-19 a avut un impact major asupra performanței acestora.

Pentru a ilustra modul de răspuns și reacțiile în fața unei provocări nemaiîntâlnite până acum, Facebook, în parteneriat cu Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), realizează un sondaj la nivel global, desfășurat pe parcursul a șase luni, în 50 de țări. Prima fază a cercetării a avut loc între 29 mai și 1 iunie și a implicat peste 30.000 de lideri de afaceri din întreaga lume, care sunt prezenți pe Facebook.

O privire de ansamblu:

  • Peste un sfert dintre IMM-urile participante la sondaj au raportat faptul că în primele 5 luni ale anului 2020 și-au suspendat activitatea;
  • O treime dintre IMM-uri au ales să reducă numărul de angajați, pentru a face față provocărilor legate de pandemie;
  • Sectoarele cele mai afectate au fost HoReCa; Transport și Logistică; Producție și Servicii;
  • Suspendarea temporară a activității a pus o presiune suplimentară asupra companiilor conduse de femei, care au fost nevoite, mai mult decât oricând, să găsească un echilibru între responsabilitățile personale și cele profesionale.

Majoritatea țărilor au intrat în carantină în luna martie a anului 2020, iar impactul economic al acestei decizii a fost major – o treime (33%) dintre IMM-urile care funcționau au raportat că și-au redus numărul de angajați ca urmare a pandemiei provocate de Covid-19, în timp ce 26% dintre IMM-uri au raportat faptul că și-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – mai 2020, procentul fiind de peste 50% în unele țări.

În România, IMM-urile au reușit să depășească provocările aduse de pandemie, chiar dacă fac parte din industriile puternic afectate și nu primesc sprijin financiar adecvat. Cu toate acestea, respondenții s-au declarat optimiști, mai ales pe termen mediu, majoritatea companiilor așteptându-se să își reia activitatea odată ce restricțiile generate de Covid-19 vor fi ridicate.

În România, IMM-urile deținute de femei au raportat mai puține sistări ale activității

Aproape un sfert din IMM-urile chestionate au raportat faptul că activitatea a fost suspendată în perioada ianuarie – mai, anul curent. În Europa, IMM-urile deținute de femei erau cu 6 puncte procentuale mai probabil să fie închise decât IMM-urile deținute de bărbați (23% dintre IMM-urile deținute de femei au fost închise, comparativ cu 17%, cele deținute de bărbați). În România, însă, situația este diferită – o rată mai mare de suspendări a fost raportată în cazul companiilor deținute de bărbați, față de companiile deținute de femei. Acest lucru a fost remarcat și în Indonezia, Italia și Ungaria. Cu toate acestea, deși au reușit să își continue activitatea, companiile din România deținute de femei au raportat o scădere a vânzărilor cu o marjă de peste cinci puncte procentuale – aspect întâlnit și în Japonia, Canada și Statele Unite ale Americii.

Cele mai afectate sectoare au fost HoReCa (76%), Transport și Logistică (69%), Producție (64%) și Servicii (63%).

Un lucru important de remarcat este legătura dintre măsurile restrictive adoptate de guverne și impactul acestor măsuri asupra IMM-urilor: cu cât măsurile au fost mai restrictive, cu atât disparitatea de gen în ceea ce privește ratele de închidere a IMM-urilor deținute de femei, respectiv cele deținute de bărbați a fost mai pronunțată.

Sprijinul financiar este esențial pentru continuarea activității

30% dintre IMM-urile chestionate în Europa au raportat faptul că au primit o formă de asistență financiară ca răspuns la pandemia Covid-19, până la momentul în care a fost realizat sondajul. În România, mai puțin de 15% dintre IMM-uri au raportat că au primit asistență financiară. Un procent similar a fost observat și în Turcia, Ungaria și Vietnam. În schimb, Austria, Belgia și Irlanda se situează cu mult peste media europeană, aproape 50% dintre IMM-urile chestionate din aceste țări raportând faptul că au beneficiat de sprijin financiar.

Femeile aflate la conducerea companiilor rămân în căutarea echilibrului muncă – viață privată 

Nevoia de a găsi un echilibru între responsabilitățile profesionale și cele personale a avut un impact disproporționat asupra liderilor de afaceri de sex feminin. În toate țările participante la sondaj s-a putut observa o probabilitate mai mare ca femeile aflate la conducerea companiilor să aibă grijă de copii sau de alte persoane în nevoie, fiind mult mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață. Așadar, în țări precum Australia, Belgia, Ungaria, Olanda, România și Rusia există o mare inegalitate. Liderii de afaceri femei sunt cu 30% până la 50% mai predispuși să aibă grijă de persoanele dependente, fiind cu 20% până la 30% mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață. Această diferență importantă scoate în evidență faptul că multe femei de afaceri resimt mult mai accentuat schimbările și provocările generate de pandemia de Covid-19.

Cum va arăta viitorul?

Rezultatele sondajului au arătat faptul că antreprenorii sunt optimiști și perseverenți, dar pentru a putea depăși acest moment dificil au nevoie urgentă de încasări și de clienți. Întreprinderile mici și mijlocii au avantajul major al agilității și al capacității de adaptare la situații noi, dar, cu toate acestea, accesul la fonduri este încă o provocare. Și mai promițător este faptul că 74% dintre IMM-urile care au fost închise la momentul sondajului se așteaptă să își reia activitatea pe măsură ce măsurile de prevenire a Covid-19 vor fi ridicate.

Putem spune, astfel, că depășirea efectelor pandemiei presupune o muncă permanentă. Drumul spre relansare nu este clar și pot fi necesare măsuri suplimentare de sprijin – mulți fac referire la importanța unor subvenții salariale, amânări de obligații fiscale și a accesului la împrumuturi și credite pentru a compensa problemele de încasări și de cerere, cu care companiile se confruntă la ora actuală. Sondajul va continua să monitorizeze evoluția acestor nevoi și provocări, pe parcursul următoarelor luni.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Foodpanda ajunge în 19 noi oraşe, printre care Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu şi Slatina

Publicat

în

Foodpanda anunță că în 2020 și-a extins operațiunile în 19 noi orașe, printre care Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu şi Slatina.

În prezent, serviciile companiei sunt disponibile în 36 de orașe. Pentru 2021, Foodpanda își propune să fie prezentă în peste 60 de orașe din România.

Printre orașele nou intrate în 2020 în portofoliul livratorului se numără: Arad, Satu Mare, Suceava, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Focșani, Târgoviște, Alba Iulia, Botoșani, Deva, Drobeta Turnu Severin, Buzău, Târgu Jiu, Bistrița, Mioveni, Sebeș, Roman, Zalău și Slatina.

În ultimele 6 luni numărul comenzilor pe platformă a crescut cu peste 100%, iar numărul partenerilor listați în platformă a crescut cu 200%, de la 2000 de restaurante la finalul anului 2019 la 6000 de restaurante și magazine în prezent.

Totodată, în 2020, Foodpanda și-a mărit flota cu peste 3000 de noi livratori la nivel național.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ECONOMIE

Pneurile Pirelli, testate pe circuitele din Bahrain şi Abu Dhabi

Publicat

în

În acest weekend, cu ocazia Marelui Premiu al Bahrainului (27-29 noiembrie) și în ultima etapă Abu-Dhabi Grand Prix (11-13 decembrie), toți piloții vor putea testa specificațiile 2021 ale pneurilor Pirelli care au fost omologate de FIA după testele din FP2 de la Portimao, Portugalia, luna trecută.

Ca urmare a votului care a modificat articolul 24.1 a regulamentului sportive, Pirelli va furniza două seturi de pneuri din compoziția C3 pentru 2021 fiecărei mașini prezente Marele Premiu al Bahrainului 2020. Ambele seturi vor putea fi folosite fie in FP1, fie în FP2, la discreția echipelor, pentru un minim de șase tururi cronometrate pentru fiecare set, dar cel puțin unul dintre seturi va trebui utilizat pentru șase tururi cronometrate în FP2, chiar dacă a fost utilizat și în FP1. Presiunile pentru aceste pneuri vor fi setate la 21psi pe față (1,5 psi mai puțin decât actuala specificație 2020) și 20,5psi pe spate (0,5 psi mai puțin decât actuala specificație 2020.

În Abu Dhabi, fiecare mașina va beneficia de un set de pneuri din compoziția C4 pentru 2021, care va trebui utilizată în FP2 pentru un rulaj minim de 8 tururi cronometrate. Aceste pneuri 2021 vor fi alocate peste rația standard pentru ambele curse (două seturi de P Zero Alb hard, trei seturi de P Zero Galben medium și opt seturi de P Zero Roșu soft per mașină).

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ACTUAL

Reprezentanții HoReCa negociază schema de ajutor la Guvern. Suma depășește 500 de milioane de euro

Publicat

în

Patronii de cafenele şi restaurante discută, miercuri, cu premierul Ludovic Orban schema de ajutor pentru supravieţuirea industriei ospitalităţii din România.

Varianta avansată de Executiv prevede acordarea a 20% din pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul curent, prin comparaţie cu anul precedent, însă nu este clar din ce surse vor fi acordaţi aceşti bani, scrie Antena3.

Surse spun că ministrul de Finanţe Florin Cîţu nu ar fi de acord cu această schemă tocmai din cauză că nu sunt bani la buget.

La rândul lor, patronii spun că, doar pentru restaurante, valoarea ajutorului de stat ar urma să ajungă la 350 de milioane de euro.

Dacă se adaugă şi restaurantele din hoteluri, suma depăşeşte 500 de milioane de euro.

În cazul în care părţile vor ajunge, miercuri, la un compromis asupra schemei de ajutor de stat, va trebui notificată Comisia Europeană.

Cel mai probabil, banii pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din HoReCa ar urma să fie prevăzuţi în bugetul pe 2021.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești
Publicitate

Toate ştirile pe Facebook

ACTUALacum 19 ore

VIDEO. Două maşini implicate într-un accident rutier, în Slatina. O persoană la spital

ACTUALacum 20 de ore

Peste 8.000 de cazuri noi de coronavirus şi 161 decese. Situaţia pe judeţe

ACTUALacum 20 de ore

Foodpanda ajunge în 19 noi oraşe, printre care Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu şi Slatina

ACTUALacum 22 de ore

15 firme şi asocieri au depus oferte pentru construcţia Secţiunii 3 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti

ACTUALacum 22 de ore

Medicul veterinar Ştefan Dinu din Caracal a încetat din viaţă. El era infectat cu coronavirus

POLITICĂacum 22 de ore

Florin Barbu, candidat PSD Olt la Camera Deputaţilor: Repornim irigaţiile, repornim România!

ACTUALacum 23 de ore

ATENŢIE şoferi! | Mai  multe străzi din Craiova, închise de Ziua Naţională

ACTUALacum 23 de ore

CUTREMUR în România >> A patra zi la rând când are loc un seism, în ţara noastră

ECONOMIEacum 23 de ore

Pneurile Pirelli, testate pe circuitele din Bahrain şi Abu Dhabi

ADMINISTRAŢIEacum 23 de ore

Craiova | Iluminatul festiv de Sărbători, aprins chiar de craioveni de acasă

LIFEacum 23 de ore

FILMELE ALINEI | TENET – Următorul nivel în cinematografie

ACTUALacum 2 zile

PRO România Dolj infirmă trecerea filialei municipale Craiova la PSD. „Lia Olguța Vasilescu s-a lăsat păcălită de o grupare de duzină”

ACTUALacum 2 zile

Patru județe din Oltenia, sub cod galben de ceață

ACTUALacum 2 zile

Craiova | Femeie lovită de mașină, pe trecerea pentru pietoni. Șoferul este sub influența băuturilor alcoolice

LIFEacum 2 zile

FOTO. S-a aprins ILUMINATUL FESTIV DE CRĂCIUN în Slatina

ACTUALacum 2 zile

Pro România Craiova a bătut palma cu PSD Craiova

ACTUALacum 2 zile

Florinel Stancu, candidat PRO România pentru Camera Deputaților: „Este nevoie, mai mult ca oricând, să aducem profesioniști în fruntea țării”

ACTUALacum 2 zile

Cinci persoane au fost reținute și două au fost puse sub control judiciar pentru trafic și deținere de droguri

ACTUALacum 2 zile

Tânăr din Craiova, reținut după ce a furat bani și bunuri din două locuințe

ACTUALacum 2 zile

Peste 5.000 de turiști, așteptați la Rânca în perioada minivacanței de 1 Decembrie. Hotelurile, pensiunile și restaurantele au fost pregătite

ACTUALacum 2 zile

8.499 de cazuri noi de coronavirus și 172 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. Raport în fiecare județ

ACTUALacum 2 zile

Craioveni reținuți pentru înșelăciune. Au creat un prejudiciu ENORM unui furnizor de mărfuri din Italia

ACTUALacum 2 zile

Străzi închise la Craiova pentru acțiunile derulate pe 1 Decembrie. Și de alegeri circulația va fi închisă

ACTUALacum 2 zile

Paradă militară în centrul Craiovei, fără public, de 1 Decembrie

ACTUALacum 3 zile

Angajat Alro Slatina, lovit MORTAL de un tren pe linia industrială a societăţii

ACTUALacum 3 zile

VIDEO | IMAGINI CU IMPACT EMOŢIONAL: Tânără de 18 ani, bătută cu bestialitate de un adolescent

ACTUALacum 3 zile

Craiova | Două persoane au murit după ce și-au făcut un consult medical la o clinică privată. Bărbatul a decedat în fața unității, femeia în interiorul unității

ACTUALacum 4 zile

Încă un medic a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Avea 44 de ani

ACTUALacum 3 zile

FOTO. Tânără bătută cu bestialitate de un adolescent. Agresorul a fost reţinut

ACTUALacum 4 zile

Un pompier infectat cu COVID-19 a murit la Râmnicu Vâlcea, într-un salon neîncălzit, cerând o pătură

ACTUALacum 4 zile

Alexandru Rafila: „Numărul de teste COVID a început să scadă de la o zi la alta. E anormal”

ACTUALacum 4 zile

Adrian Streinu Cercel: „Cine critică vaccinul să tacă, dacă nu, să-și asume morții”

ACTUALacum 4 zile

DRAMĂ. Trei membri ai unei familii din Gorj, infectaţi cu COVID-19, au murit unul după altul, la câteva zile distanţă

ACTUALacum 4 zile

Basmul lui Petre Ispirescu, explicat cu limbaj PORNO de o profesoară

ACTUALacum 4 zile

Ionuţ Cătălin Tudor, tânărul dat dispărut de familie, a revenit acasă

ACTUALacum 3 zile

VIDEO. ÎMBULZEALĂ la un supermarket din Alexandria: S-au călcat în picioare pentru o bucată de carne de por

ACTUALacum 2 zile

Viceprimar din Olt, infectat cu COVID-19, mort la spital după mai multe zile de comă

ACTUALacum 3 zile

FOTO. O primărie din Olt a amplasat, pe mai multe străzi din oraş, panouri prin care informează că nu administrează crosabilul şi trotuarele, aflate în stare de degradare

ACTUALacum 4 zile

Autospecială de poliţie, implicată într-un accident rutier, la Craiova

ALRO
ACTUALacum 3 zile

Dosar penal deschis în urma accidentului de muncă de la Alro, în urma căruia un angajat a decedat

ACTUALacum 4 zile

9.739 cazuri noi de coronavirus şi 168 decese. Care este situaţia în judeţul tău

ACTUALacum 3 zile

Iohannis spune că “nu există nicio intenție de lockdown după alegeri “

ACTUALacum 3 zile

COVID-19: 9.005 cazuri noi şi 171 decese | Raportul pe judeţe

POLITICĂacum 4 zile

Adrian Chesnoiu, candidat PSD Olt la Camera Deputaţilor: PSD a poziționat întotdeauna agricultura printre domeniile strategice

ACTUALacum 4 zile

Primii studenți voluntari au fost repartizați în spitale. Vor lucra alături de cadrele sanitare din prima linie

ACTUALacum 2 zile

Accident rutier pe Valea Oltului cu un camion şi o maşină implicate. O persoană încarcerată

ACTUALacum 2 zile

FOTO. Zeci de maşini dezmembrate ilegal în comuna Ipoteşti. Poliţiştii au deschis un dosar penal

ADMINISTRAŢIEacum 4 zile

FOTO. Parcul Tineretului din Slatina, pregătit pentru Sărbătorile de Iarnă

ACTUALacum 19 ore

VIDEO. Două maşini implicate într-un accident rutier, în Slatina. O persoană la spital

POLITICĂacum 2 zile

Ancheta Recorder scoate la iveală că asistentul eurodeputatului Marinescu a fost numit POLITIC la şefia SGA Dolj

ACTUALacum 3 zile

VIDEO. ÎMBULZEALĂ la un supermarket din Alexandria: S-au călcat în picioare pentru o bucată de carne de por

ACTUALacum 3 zile

VIDEO | IMAGINI CU IMPACT EMOŢIONAL: Tânără de 18 ani, bătută cu bestialitate de un adolescent

ACTUALacum 5 zile

VIDEO. Autoturism incendiat pe un câmp din Olt. Proprietarul încă de negăsit

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. Un autoturism aflat în mers a luat foc, pe o stradă din Slatina

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. GRAV accident rutier, pe Defileul Jiului: Două maşini implicate, trei victime

ADMINISTRAŢIEacum 2 săptămâni

VIDEO. Cum arată şantierul Drumului Expres Craiova-Piteşti, în zona noului pod peste Olt

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. INCENDIU la Terapie Intensivă. 7 oameni AU MURIT

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Profesor filmat când accesa site-uri cu prostituate, în timpul cursului online

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO: Un şofer băut a doborât un semn de circulaţie în Slatina

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Alex Bodi, reţinut de DIICOT. De ce este acuzat fostul soţ al Biancăi Drăguşanu

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Percheziţii în Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi alte patru judeţe, într-un dosar de proxenetism şi trafic de persoane

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Înmormântare cu manele, la Drăgăneşti-Olt. Poliţiştii au aplicat amenzi

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Comerciant din Piaţa Zahana din Slatina: “Mergeţi la Bucureşti şi-l luaţi de gât pe cel care a dat această lege!”. Scoşi din Piaţă, oamenii au luat cu asalt Prefectura

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Grav accident rutier, în Teleorman. Căruţă izbită de un autoturism, un bărbat prins sub atelaj

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

#AnalizaDinGrădină, un demers jurnalistic Reporter 24 | Episodul 1

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Iohannis, la şedinţa Guvernului: Toate școlile online. Restricționare circulație noaptea. Închiderea magazinelor dupa 21. Masca obligatorie peste tot în ţară. Târguri și piețe inchise

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Noi imagini de pe şantierul Tronsonului 2 al Drumului Expres. Cum arată podul peste DJ 653

Reporter24 TVacum 4 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24” din 2 noiembrie | Invitat – şeful IPJ Olt, Mihai Mihalache

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO. Patru persoane rănite într-un accident rutier cu două maşini, petrecut noaptea trecută la Slatina. Un bărbat a rămas încarcerat, în urma impactului

POLITICĂacum 4 săptămâni

VIDEO. Primarul din Potcoava a depus jurământul online, fiind izolat la domiciliu după ce a fost confirmat cu COVID-19

ACTUALacum o lună

FOTO | Mai multe persoane rănite într-un accident rutier, în Balş

ACTUALacum o lună

VIDEO. Vicele de la Protecţia Consumatorului, chef în pandemie, într-o comună din Gorj. Au participat oameni de afaceri din Olt şi Dolj

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2020 JFK Media&More.