< Reabilitarea Casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, aproape de start - REPORTER24
Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Reabilitarea Casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, aproape de start

Publicat

în

Municipalitatea caracaleană transformă Casa Hagiescu-Mirişte în muzeu etnografic, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, lucrările urmând să înceapă în această toamnă.

Administratorul public al municipiului Caracal, Adrian Chesnoiu, a declarat că salvarea patrimoniului cultural este şansa acestei regiuni pentru atragerea de turişti.

„Probabil că în octombrie se va da ordinul de începere a lucrărilor la Casa Hagiescu-Mirişte, care va găzdui muzeul etnografic din municipiul nostru. N-o să putem niciodată atrage turişti în această zonă a noastră, decât dacă ne legăm de patrimoniul cultural şi de ceea ce ne-a oferit istoria, cultura şi arta în această zonă. Alţii se bucură de darurile naturii, au munte mare, alte posibilităţi de a face turism noi, din păcate, dacă vrem să aducem prosperitate în comunităţile noastre, trebuie să ne raportăm la acest patrimoniu cultural fantastic pe care l-am dobândit de-a lungul timpului”, a afirmat Chesnoiu.

Obiectiv de patrimoniu, „Casa Hagiescu-Mirişte” îşi va recăpăta frumuseţea de odinioară, graţie unui proiect cu fonduri europene depus pe SUERD.

Lucrările de intervenţii vor viza conservarea, consolidarea şi restaurarea Muzeului de Enografie Hagiescu-Mirişte, dotarea corespunzătoare, amenajarea spaţiului nmuzeal şi, nu în ultimul rând, amenajarea peisagistică a curţii.

Valoarea totala a proiectului este de 6.001.186,77 lei, din care finanțarea nerambursabila este de 5.868.705,02 lei (1.262.222,83 euro).

Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteapta un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.
Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Bani din bugetul județean pentru echipamente și materiale necesare Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova

Publicat

în

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova a primit, din bugetul județului Dolj, suma de 423.000 de lei pentru procurarea unor materiale și echipamente destinate gestionării cazurilor de pacienți confirmați sau suspectați de infectare cu noul coronavirus.

Pentru a se face transferul sumei de bani a fost organizată o ședință extraordinară, marți, la CJ Dolj.

Lista echipamentelor și materialelor pentru achiziționarea cărora Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a solicitat finanțare de la Consiliul Județean Dolj cuprinde tuburi cu oxigen, lămpi cu lumină ultravioletă pentru dezinfectare și decontaminare, dar și tâmplărie PVC pentru reconfigurarea spațiilor și crearea unor circuite sigure din punct de vedere epidemiologic sau scaune destinate dotării zonelor de așteptare pentru pacienți.

„Am decis să organizăm o ședință de îndată a CJ Dolj, întrucât avem o solicitare venită din partea Spitalului Județean pentru susținerea financiară în vederea achiziționării unor echipamente și materiale, necesare în contextul luptei împotriva COVID-19. SCJU Craiova trece prin momente dificile, întrucât, în această perioadă grea pentru toată lumea, este suprasolicitat și aglomerat pe anumite secții. De aceea, apreciez că este bine să-i ajutăm din puținul nostru, iar suma necesară, de peste 420.000 de lei, o alocăm în urma unei rectificări bugetare. Din cauza actualului context epidemiologic, două dintre instituțiile CJ Dolj – Muzeul Olteniei Craiova și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, au înregistrat economii, nemaiputând să-și desfășoare activitățile curente și, astfel, calendarul cultural a fost dat peste cap”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

SCJU Craiova a fost desemnat, prin ordin al ministrului Sănătății, spital suport pentru pacienții pozitivi sau suspectați de infectare cu SARS-CoV-2 într-o serie de specialități cu profil unic la nivelul județului Dolj, printre care Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie pentru infarct miocardic acut, Neurochirurgie sau Radioterapie.

 

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ADMINISTRAŢIE

FOTO. Cel mai lung drum judeţean din Olt, modernizat cu fonduri europene. S-a turnat primul strat de asfalt

Publicat

în

Primul strat de asfalt a fost turnat pe drumul judeţean DJ 546, pe raza comunei Coteana, proiectul de modernizare fiind finanţat cu fonduri europene.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că este vorba despre cel mai important proiect de infrastructură din judeţ, DJ 546 fiind drumul judeţean care leagă teritoriul de la sud la nord.

“Principala promisiune din Programul de Guvernare Locală, care vizează infrastructura rutieră, devine astăzi o certitudine. Primul strat de asfalt, pe o lungime de 6 km, a fost turnat, luni, în Coteana, iar implementarea celui mai important proiect de infrastructură rutieră, din județul Olt, prinde contur”, a afirmat Oprescu.

128 de milioane lei au fost accesați, printr-un proiect fonduri europene, pentru modernizarea DJ 546, Dăneasa (intersecție DN6) – Slatina (intersecție DN65) – Verguleasa (intersecție DN67B), pe o lungime de 58,367 km, care va traversa localitățile: Dăneasa, Drăgănești-Olt, Mărunței, Coteana, Brebeni, Valea Mare, Slatina, Curtișoara, Teslui şi Verguleasa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ADMINISTRAŢIE

Ion Doldurea: „Vrem să aflăm de la cetăţeni cum văd ei partea de mobilitate urbană şi, mai ales, partea de strategie privind dezvoltarea municipiului”

Publicat

în

Municipalitatea caracaleană lansează un sondaj prin intermediul căruia vrea să afle de la cetăţeni care sunt domeniile în care ar trebui să investească, cu prioritate, în următorii şapte ani.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a declarat că este important ca cetăţenii să se implice activ în viaţa urbei, iar administraţia locală are datoria să ţine cont de propunerile lor.

„Noi avem deja foarte bine structurat ce vrem să facem în oraş şi, mai ales acum, încercăm ceva nou: vrem să sondăm opinia publică. Cu ajutorul unor chestionare vrem să aflăm de la cetăţeni cum văd ei partea de mobilitate urbană şi, mai ales, partea de strategie privind dezvoltarea municipiului Caracal, în următorii şapte ani. Va fi un sondaj de opinie şi îi rog pe cetăţeni să răspundă cât mai cinstit şi cât mai corect, în aşa fel încât să tragem nişte concluzii bune. În funcţie de ceea ce doresc oamenii, vom lua măsuri şi vom proiecta mai departe planurile noastre pentru următorii şapte ani”, a declarat Doldurea.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești
Publicitate

Toate ştirile pe Facebook

ACTUALacum 11 minute

Bebeluş mort în urma complicaţiilor de la COVID-19

ACTUALacum 14 minute

Salariul minim, majorat în funcție de evoluția economiei

ACTUALacum 38 de minute

 Ionuţ Cătălin Tudor, dat dispărut de familie după ce plecat la bancă şi nu a mai revenit

ACTUALacum O oră

COVID UPDATE | 7.753 cazuri noi şi 196 decese. RAPORTUL din fiecare judeţ

ACTUALacum O oră

Bărbat din Teleorman, reţinut după ce şi-a bătut concubina şi a încălcat ordinul de protecţie

ACTUALacum O oră

Percheziții într-o comună din județul Dolj la persoane cercetate pentru furturi din locuință

ACTUALacum 2 ore

Bani din bugetul județean pentru echipamente și materiale necesare Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova

ACTUALacum 2 ore

Aproape un milion de doze de vaccin gripal vor ajunge la medicii de familie

ACTUALacum 2 ore

Demisii în cadrul Consiliului Județean Dolj. Patru consilieri au renunțat la mandate

ACTUALacum 3 ore

Situație Covid județul Dolj: 82 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

ECONOMIEacum 3 ore

Alro şi-a extins pe încă trei ani un împrumut de 150 milioane dolari

POLITICĂacum 4 ore

FOTO. Primarul Emil Moţ şi candidaţii PSD Olt la Parlament, întâlnire cu slătinenii din cartierul Steaua

ACTUALacum 4 ore

Un tânăr din Olt, rănit într-un accident rutier, între Cluj şi Sălaj

ACTUALacum 4 ore

Mall-urile anunță restricții de sărbători din cauza pandemiei de coronavirus

POLITICĂacum 4 ore

Şeful PNL Olt, Liviu Voiculescu, are coronavirus

ACTUALacum 4 ore

Agenţia Medicamentului a interzis vânzarea către populaţie a testelor rapide pentru COVID-19

POLITICĂacum 5 ore

Calendarele creştin-ortodoxe distribuite în campanie de Pro România sunt false şi cu greşeli

ADMINISTRAŢIEacum 5 ore

FOTO. Cel mai lung drum judeţean din Olt, modernizat cu fonduri europene. S-a turnat primul strat de asfalt

ACTUALacum 5 ore

Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde în țară în baza biletului de trimitere

ACTUALacum 5 ore

Mihail Genoiu: „Adevărata bătălie se dă pe fonduri europene”

ACTUALacum 5 ore

Polițist tăiat cu un cuțit, într-un cartier din Craiova. Intervenise la un scandal provocat de mai multe persoane

ACTUALacum 5 ore

Vâlcea: Trafic restricţionat pe DN 7, în zona localităţii Călimăneşti

ACTUALacum 22 de ore

Grupare specializată în trafic de persoane și spălare de bani, destructurat de DIICOT Craiova

ACTUALacum 23 de ore

Mașini căutate de către autoritățile din Franța și Italia, descoperite în România

ACTUALacum 3 zile

Patronul unui lanț de farmacii din Târgu Jiu a sfârșit într-un accident rutier

ACTUALacum 3 zile

A decedat și cel de-al doilea șofer care a fost implicat în accidentul din județul Gorj. Acesta ar fi fost vinovat de producerea tragediei

ACTUALacum 3 zile

Un renumit profesor din Caracal, răpus de Covid. A predat Limba și literatura română la Școala „Gheorghe Magheru”

Fără categorieacum 3 zile

FOTO | Accident cu trei victime între Osica de Sus și Fălcoiu

ACTUALacum 4 zile

Primul bolnav de COVID-19, transferat în străinătate

ACTUALacum 4 zile

Cel mai cunoscut medic de pe frontul anti-Covid-19, condamnat la închisoare

ACTUALacum 4 zile

Primăria Slatina îşi poate testa angajaţii pentru COVID-19. A primit o donaţie de 2.000 de teste rapide

ADMINISTRAŢIEacum 4 zile

40 de containere pentru colectarea selectivă a gunoiului, la Caracal

ACTUALacum 4 zile

VIDEO. Un autoturism aflat în mers a luat foc, pe o stradă din Slatina

ADMINISTRAŢIEacum o zi

Primăria Caracal face angajări pentru Spitalul Municipal. Ce posturi se caută

LIFEacum 4 zile

FOTO. Zidurile fostului Cazino din Slatina se descoperă în fiecare zi

ACTUALacum 3 zile

Lia Olguța Vasilescu, replică pentru cei care critică ideea organizării târgului de Crăciun: „Și la Viena se face. Cu aceleași restricții precum cele impuse și de noi la Craiova”

ACTUALacum 3 zile

Două județe din Oltenia, sub avertizare Cod galben de ninsori și vânt puternic

ACTUALacum o zi

10 autoturisme implicate într-un accident pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Şase persoane au fost rănite

ADMINISTRAŢIEacum o zi

Primăria Slatina, investiţie pe opt străzi din municipiu. Se intervine la nivelul carosabilului şi trotuarelor

ADMINISTRAŢIEacum o zi

Ion Doldurea: „Vrem să aflăm de la cetăţeni cum văd ei partea de mobilitate urbană şi, mai ales, partea de strategie privind dezvoltarea municipiului”

ACTUALacum 3 zile

Testele rapide pentru Covid, scoase din farmacii. Ce decizie a fost luată în privința comercializării lor

ACTUALacum o zi

Medicul Valeriu Gheorghiță: „Vor fi înființate caravane pentru vaccinarea anti-Covid a persoanelor greu deplasabile”

ACTUALacum 3 zile

CIFRELE ZILEI | 9.685 de cazuri noi de coronavirus și 160 de decese. Situația în fiecare județ

ACTUALacum 2 zile

BREAKING | 5.837 de cazuri noi de Covid și 131 de decese, în ultimele 24 de ore. Raport pe județe

ACTUALacum o zi

Fost agent de poliție din Dolj, condamnat definitiv, cu executare, pentru luare de mită

ACTUALacum 2 zile

Medicul Emilian Imbre: „Atenţie, ATI-ul nu te poate salva! E bine să nu ajungi acolo. Trebuie să ai noroc să beneficiezi de medicaţie şi oxigen”

ACTUALacum 4 zile

Proxenet din Gorj, reţinut pe aeroport de procurorii DIICOT. Voia să fugă în Dubai

ACTUALacum 3 zile

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic mare

ACTUALacum 4 zile

VIDEO. Un autoturism aflat în mers a luat foc, pe o stradă din Slatina

ACTUALacum 5 zile

VIDEO. GRAV accident rutier, pe Defileul Jiului: Două maşini implicate, trei victime

ADMINISTRAŢIEacum o săptămână

VIDEO. Cum arată şantierul Drumului Expres Craiova-Piteşti, în zona noului pod peste Olt

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. INCENDIU la Terapie Intensivă. 7 oameni AU MURIT

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. Profesor filmat când accesa site-uri cu prostituate, în timpul cursului online

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO: Un şofer băut a doborât un semn de circulaţie în Slatina

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Alex Bodi, reţinut de DIICOT. De ce este acuzat fostul soţ al Biancăi Drăguşanu

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Percheziţii în Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi alte patru judeţe, într-un dosar de proxenetism şi trafic de persoane

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Înmormântare cu manele, la Drăgăneşti-Olt. Poliţiştii au aplicat amenzi

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Comerciant din Piaţa Zahana din Slatina: “Mergeţi la Bucureşti şi-l luaţi de gât pe cel care a dat această lege!”. Scoşi din Piaţă, oamenii au luat cu asalt Prefectura

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Grav accident rutier, în Teleorman. Căruţă izbită de un autoturism, un bărbat prins sub atelaj

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

#AnalizaDinGrădină, un demers jurnalistic Reporter 24 | Episodul 1

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Iohannis, la şedinţa Guvernului: Toate școlile online. Restricționare circulație noaptea. Închiderea magazinelor dupa 21. Masca obligatorie peste tot în ţară. Târguri și piețe inchise

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Noi imagini de pe şantierul Tronsonului 2 al Drumului Expres. Cum arată podul peste DJ 653

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24” din 2 noiembrie | Invitat – şeful IPJ Olt, Mihai Mihalache

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Patru persoane rănite într-un accident rutier cu două maşini, petrecut noaptea trecută la Slatina. Un bărbat a rămas încarcerat, în urma impactului

POLITICĂacum 3 săptămâni

VIDEO. Primarul din Potcoava a depus jurământul online, fiind izolat la domiciliu după ce a fost confirmat cu COVID-19

ACTUALacum 4 săptămâni

FOTO | Mai multe persoane rănite într-un accident rutier, în Balş

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO. Vicele de la Protecţia Consumatorului, chef în pandemie, într-o comună din Gorj. Au participat oameni de afaceri din Olt şi Dolj

ACTUALacum o lună

VIDEO-EXPERIMENT| Poliţist depistat cu alcoolemie, după ce s-a dezinfectat cu spirt

ACTUALacum o lună

Mascaţi au descins în Teleorman, la înmormântarea unui bărbat cu COVID-19

ACTUALacum o lună

VIDEO. Se asfaltează pe Drumul Expres Craiova-Piteşti. Primul strat, în zona Balş

ACTUALacum o lună

VIDEO. INCENDIU devastator, într-o comună din Olt

ACTUALacum o lună

VIDEO. Cifă de beton, răsturnată la una din intrările în Slatina

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2020 JFK Media&More.