Connect with us

LIFE

REPORTAJ | Amintiri din anii ’90. „Mariana, am vorbit cu Vasile şi m-a înjurat!”

Publicat

în

Cabinele telefonice tronau în mijlocul sediului central al Poştei din Slatina. Aveau rame albastre, dintr-un termopan de calitate proastă, iar pe fiecare geam se vedea clar sigla Romtelecom, tot pe albastru. Nu mai ştiu de ce aşteptam la unul dintre ghişeele Poştei Române, dar la un moment dat mi-a fost atrasă atenţia de vocea unui bărbat care striga în receptor atât de tare încât sunetul strident trecea de uşile de sticlă ale cabinei.

Cred că era singura persoană care folosea telefonul fix din interiorul oficiului poştal.

„Mariana, am vorbit cu Vasile şi m-a înjurat!”, îşi împărtăşea bărbatul necazurile cu un interlocutor de sex feminin.

Dintr-un motiv sau altul „Mariana” nu-l prea auzea, aşa că bărbatul încerca să vorbească mai tare.

„Mariana, am vorbit cu Vasile şi m-a înjurat!”, repeta el.

Degeaba! Persoana de la celălalt capăt al firului nu primea vestea de parcă nu vorbea la un aparat telefonic fix, ci la un mobil şi întâmpina problemele cu semnalul despre care aveam să aflăm cu toţii cam peste zece ani de la această întâmplare.

Îmi amintesc cu greu de aceste aparate telefonice fixe publice, care erau amplasate în mai multe puncte al oraşului. La un moment dat erau albastre, cu numerele puse pe o „rotiţă”. Mai apoi, au fost instalate unele portocalii, cu butoane. Cred că acestea din urmă reprezentau un vârf al tehnicii din anii ’90.

Cele albastre mergeau cu monede – câte băgai, atâtea minute aveai de vorbit.

Colegii de şcoală mai mari îmi spuneau că, dacă loveşti tare cu pumnul în unul dintre aceste aparate telefonice, vor începe automat să „scuipe” toate fisele. Unii se jurau că au fost martorii unor astfel de momente şi că, mai apoi, au mâncat bomboane şi au consumat răcoritoare, pe săturate.

Telefoanele portocalii funcţionau doar cu cartele, pe care le puteai cumpăra doar de la oficiile poştale şi de la chioşcurile de ziare. Şi conversaţiile de pe aceste aparate erau limitate. Banii erau doar fictivi şi nu-i mai puteai scoate din ele indiferent de câţi pumni le-ai fi dat!

Oare ce le vom putea spune copiilor noştri despre conceptul de telefonie fixă publică? Chiar şi mie mi se pare de necrezut că, în urmă cu vreo zece ani, ne înghesuiam mai mulţi prieteni, copii de 10-15 ani, şi foloseam aceste telefoane publice pentru a suna la 112.

Nimic nu părea mai distractiv pe atunci decât să dai alarme false către autorităţi. Acum înţeleg de ce nu era în regulă să faci asta.

M-am tot gândit zilele trecute, la întâmplare din urmă cu peste un deceniu, şi aş da orice să aflu dacă bărbatul care zbiera la telefonul fix, în interiorul Poştei Slatina, a reuşit să-i spună Marianei ce a păţit cu Vasile.

Angela

Peronul prăfuit al gării Slatina, într-o după-amiază a unei zile de iunie care încă nu se hotăra dacă să fie toridă sau cu ploaie. El şi ea, trecuţi bine de 60 de ani, în spatele meu, pe nişte scaune clasice de gară CFR. Eu stăteam în picioare lângă linia unu, deşi trenul pe care-l aşteptam urma să tragă la linia doi. Aşa e în gara Slatina: marfarul trage la linia unu iar trenurile de persoane la doi.

„Era Angela aia, Mariane”, începu ea, „avea un gagic pe unde era înainte Tribunalul, dacă ştii. Şi s-a dus ea într-o zi la el. Şi ăla a luat-o cu maşina pe malu’ Oltului. Şi-au făcut ei treaba şi, când să plece şi să o ducă pe Angela la gară, a făcut ăla pană. A rămas Angela toată noaptea în Slatina…”

Începură amândoi să râdă de păţania femeii pe care o catalogau drept „curvă” parcă încuviinţând că aceasta era răsplata meritată de Angela.

Marian îşi aduse şi el aminte de o povestire tot cu Angela în rolul principal:

„Eram, mai alaltăieri, la moară la Vităneşti şi aşteptam să intru. Când vine ea, Angela. Stăm noi de vorbă, mai vine, mai pleacă, când n-o mai văd deloc”.

„A băgat-o moraru’ în vreo cameră pe acolo”, dezvălui nea’ Marian ceea ce părea eveniment şi pentru femeia care-l asculta dar şi pentru mine care trăgeam cu urechea.

„Ieşi după un timp, roşie la faţă. Io o văzusem că făcuse ceva. Când, văd că trage un sac de tărâţă şi pleacă. I-l dăduse ăla ca plată”, continuă Marian să explice.

„Aşa sunt ’ăştea’, Mariane”, îl aprobă şi femeia.

„Puţine sunt curvele care nu se aleg cu ceva. Şi Angela asta mereu şi-a luat partea”, mai împărtăşi ea din înţelepciunea sa.

Cei doi trecură brusc la alte subiecte. Femeia îi povesti lui Marian cum în tinereţile ei îi plăcea să se dea în tiribomba cu lanţuri, atunci când mergea la vreun bâlci sau târg.

„Mă dădeam şi câte zece minute, Mariane. Şi nici nu mi-era frică. Acuma mi-ar fi frică, nu m-aş mai da”, mărturisi ea.

La un moment dat, femeia se ridică de pe scaunul albastru pe plasticul căruia scria CFR.

„Ei, mă duc să iau o îngheţată. Tu ai grijă aici de bagaje. Îţi iau şi ţine una? Mănânci?”, îl întrebă ea pe Marian care refuză aproape politicos rămânând să-şi aştepte trenul în credinţă.

De Angela n-au mai zis nimic…

LIFE

Vizită regală la albanezii din Slatina. Principele Nicolae şi soţia sa, la cafeneaua „Enver Memish şi Fiii”

Publicat

în

Principele Nicolae al României şi soţia sa, Alina-Maria, au fost prezenţi, duminică, în Slatina, la cafeneaua „Enver Memish şi Fiii” de pe bulevardul A.I. Cuza.

Familia albanezilor Memish reprezintă un reper pentru Nicolae al României, „Atletul Albanez” fiind printre primele locuri vizitate în Slatina, în anul 2014, la prima sa vizită aici.

Printre cei cu care s-au întâlnit Nicolae şi soţia sa s-a numărat directorul USAMV Slatina, Victor Tiţa.

„Am avut o întâlnire de suflet cu Principele Nicolae al României și soția sa, Alina-Maria de Roumanie, în trecerea domniilor lor prin Slatina, și am vorbit cu entuziasm despre unul dintre proiectele Asociației Principele Nicolae: „Istoria Regalității“. Este impresionantă energia acestui cuplu regal care se apropie atât de natural de oameni. Gazdele întâlnirii, cărora le mulțumesc pentru ospitalitatea remarcabilă, sunt vechii prieteni ai Altețelor Regale, Imer și Abdullah Memish, reprezentații familiei de albanezi cunoscute nu numai în Slatina dar în întreaga Românie pentru braga, halvița și alte specialități făcute după rețete proprii vechi de sute de ani”, a transmis Tiţa.

Nicolae este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 – d. 2 februarie 2002). Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform ultimului Statut regal din 2007, un act considerat de unii ca fiind nedemocratic.

Printr-un document semnat la 1 august 2015 și intrat în vigoare imediat i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tronul României.

Continuă să citești

LIFE

Filmul „colectiv”, în avanpremieră la Cinema Patria din Craiova

Publicat

în

Filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau,  se va vedea, în această seară,  în avanpremieră, la Craiova, la Cinematograful Patria.

Evenimentul este prgramat să înceapă la ora 18.30, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor .

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.

Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni” a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar.

În prezent, „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Începând cu data de 28 februarie Filmul „colectiv”, va rula în cinematografele din România.

Bilete se pot cumpăra accesând
https://eventbook.ro/film/bilete-colectiv?hall=cinema-patria-craiova sau de la Casa de bilete a cinematografului Patria.

Continuă să citești

ACTUAL

Festivalul păpușilor gigant, la Craiova. Până la 1 martie se fac înscrieri

Publicat

în

Organizatorii Festivalului „Puppets Occupy Street” au anunțat deschiderea aplicațiilor pentru ediția din acest an, toți cei interesați de eveniment(artiști independenți sau companii private) trebuind să completeze o fișă tehnică și să o trimită până la data de 1 martie.

Evenimentul va fi organizat la Craiova, în perioada 25 august–1 septembrie, de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, festivalul având mai multe secțiuni: spectacole și concerte; expoziții; arte plastice & vizuale, instalații; filme de scurtmetraj și animație.

„Pentru a aplica, cei interesați – companii private și artiști independenți, din țară și din străinătate – trebuie să descarce fișa tehnică de pe www.puppetsoccupystreet.blogspot.ro, să o completeze, apoi să o trimită până la 1 martie 2020 pe adresa de e-mail puppetsoccupystreet@gmail.com. Rezultatele selecției vor fi anunțate între 01 – 15 aprilie 2020”, anunță organizatorii.

„Puppets Occupy Street” este primul festival de arta animației din România care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate, ce aduce la un loc companii de teatru private și teatre de stat, dar și directori de festivaluri, încurajând astfel parteneriatul public-privat.

Festivalul cuprinde de la reprezentații teatrale și animație stradală la ateliere de creație pentru copii și pentru profesioniști, dar și expoziții de scenografie, concerte și parade spectaculoase, cu păpuși gigantice realizate în regim propriu, proiecții video, video mapping, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, arte plastice etc., care se desfășoară simultan în mai multe zone ale orașului.

„Puppets Occupy Street” nu are caracter competitiv, scopul fiind de a promova arta animației în comunitate și de a genera accesibilitate la actul artistic către toate categoriile de vârstă.

Continuă să citești
Publicitate
ACTUALacum 15 minute

Un primar și 12 funcționari, izolați la domiciliu după ce au venit din Italia

ACTUALacum 33 de minute

Bărbat trimis la închisoare pentru furt de energie electrică. Cât va sta după gratii

topitorie
ACTUALacum 41 de minute

Activitatea a două topitorii din Slatina, sistată în urma controlului dispus de Ministerul Mediului. IMAGINI din interiorul acestora

ACTUALacum O oră

Cele trei persoane din Dolj care au venit în ţară din Italia, dar au minţit cu privire la acest lucru, cercetate de poliţişti

ACTUALacum 2 ore

Un bărbat a murit după ce a căzut de pe un bloc aflat în construcție. Muncea pe acel șantier

Reporter24 TVacum 2 ore

Emisiunea „Reporter 24” din 24 februarie | Invitat, primarul Slatinei Emil Moţ

POLITICĂacum 2 ore

Demisie în PNL Slatina din cauza lui Mario De Mezzo. Candidatul liberalilor ar avea „notorietate ZERO”

ACTUALacum 2 ore

Instituții importante din Craiova, între care Clinica de Pediatrie a Spitalului Filantropia, fără autorizație de securitate la incendiu

ACTUALacum 3 ore

Incendiu la spital, izbucnit de la o țigară. Pacienți evacuați

ACTUALacum 4 ore

Ministerul Educației impune restricții pentru „Școala altfel”

ACTUALacum 4 ore

Studenții Facultății de Științe din cadrul Universității din Craiova, întâlnire cu reprezentanții Pirelli

ACTUALacum 4 ore

Cursuri suspendate la Universitatea Târgu-Jiu, după ce o studentă este suspectă de coronavirus

ACTUALacum 5 ore

Coronavirus: Cinci centre de carantină, stabilite în Vâlcea. Unde sunt locaţiile

ACTUALacum 5 ore

Descinderi de amploare la vânzători de mașini second-hand

ACTUALacum 6 ore

Trei doljeni, în carantină forțată. Au trecut printr-o zonă de risc din Italia, dar nu au declarat acest lucru

ACTUALacum 15 ore

Coronavirus: 30 de persoane din Dolj, în „izolare voluntară la domiciliu”

ACTUALacum 17 ore

Drumul expres Craiova-Pitești. Ce firme au depus ofertele pentru al treilea și al patrulea tronson

POLITICĂacum 19 ore

Ciolacu, după decizia CCR: „Mă bucură că democrația încă funcționează în România”

POLITICĂacum 19 ore

Klaus Iohannis, reacţie la decizia CCR: Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%

ACTUALacum 19 ore

Spitalul Slatina, pregătit de coronavirus. Ce măsuri au fost dispuse

ACTUALacum 21 de ore

Incendiu de proporţii într-o localitate din Olt. De la ce a pornit focul – VIDEO

ACTUALacum 22 de ore

Un ministru a pus pe Facebook o poză cu un utilaj de deszăpezire, pe un drum din Olt, deși nu e zăpadă. Ce spun drumarii

ACTUALacum 22 de ore

Care este județul cu cei mai mulți beneficiari ai ajutorului minim garantat

POLITICĂacum 22 de ore

CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

ACTUALacum 2 zile

VIDEO. Protest în localitatea din Dolj unde ar trebui să ajungă pasagerii zborului de Bergamo. Oamenii nu vor coronavirusul în oraşul lor

ACTUALacum 2 zile

179 de persoane ajung pe Aeroportul Craiova, dintr-o zonă a Italiei afectată de coronavirus. Medicii vor face triaj şi vor decide câţi intră în carantină

ACTUALacum 2 zile

Românii care vin din Italia vor sta 14 zile în carantină. Anunţul Ministerului Sănătăţii

LIFEacum 2 zile

Vizită regală la albanezii din Slatina. Principele Nicolae şi soţia sa, la cafeneaua „Enver Memish şi Fiii”

ACTUALacum o zi

DSP Dolj: Pasagerii zborului de Bergamo nu au coronavirus. Vor fi monitorizaţi la domiciliu

ACTUALacum 22 de ore

Un ministru a pus pe Facebook o poză cu un utilaj de deszăpezire, pe un drum din Olt, deși nu e zăpadă. Ce spun drumarii

ACTUALacum 2 zile

Alertă de coronavirus, pe un aeroport din România. Mai mulți oameni au renunțat la călătoria spre Italia

ACTUALacum 3 zile

VIDEO. Explozie într-un bloc din Slatina. 20 de locuinţe evacuate, două persoane la spital

ACTUALacum 2 zile

Bărbaţi întorşi din Italia, căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi de coronavirus. Oamenii erau la „o vodcă”

ACTUALacum 19 ore

Spitalul Slatina, pregătit de coronavirus. Ce măsuri au fost dispuse

ACTUALacum 15 ore

Coronavirus: 30 de persoane din Dolj, în „izolare voluntară la domiciliu”

ACTUALacum 6 ore

Trei doljeni, în carantină forțată. Au trecut printr-o zonă de risc din Italia, dar nu au declarat acest lucru

ACTUALacum 2 zile

Autocar plin cu elevi care se întorc din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus, dat în consemn la frontieră

ACTUALacum o zi

Două spaţii de carantină, stabilite în judeţul Olt, pentru românii care vin din zonele afectate de coronavirus

ACTUALacum 2 zile

O femeie suspectă de coronavirus a sunat la 112 şi a aşteptat ambulanţa în staţia de autobuz

ACTUALacum 2 zile

Două autocare cu elevi şi părinţi care vin din Italia, aşteptate la intrarea în ţară. Vor fi triaţi, testaţi şi puşi sub carantină

ACTUALacum o zi

COD ROŞU de viscol în trei județe din Oltenia

ADMINISTRAŢIEacum 4 zile

Care sunt primele blocuri din Slatina ce vor fi reabilitate termic. Primăria a alocat sume importante în bugetul pe 2020

Reporter24 TVacum o zi

Primarul Slatinei Emil Moţ vine la „Reporter 24”, în această seară, pe Olt Tv

ACTUALacum O oră

Cele trei persoane din Dolj care au venit în ţară din Italia, dar au minţit cu privire la acest lucru, cercetate de poliţişti

ACTUALacum 2 zile

Doi tineri au murit după ce au intrat cu maşina într-un gard de beton

ACTUALacum o zi

VIDEO. Accident rutier, în apropiere de Slatina. Două autoturisme implicate, unul a ajuns în șanț

ACTUALacum 4 zile

Medic sancționat după ce a fost filmat în timp ce opera fără mănuși și cu ceasul la mână

ACTUALacum 2 zile

Cinci adulţi şi doi copii, răniţi într-un accident cu două maşini implicate

ACTUALacum 21 de ore

Incendiu de proporţii într-o localitate din Olt. De la ce a pornit focul – VIDEO

ACTUALacum 23 de ore

VIDEO | Probleme cauzate de vântul puternic, în Dolj: Copaci doborâţi, acoperişuri puse la pământ, maşini avariate

ACTUALacum 24 de ore

VIDEO. Vântul puternic face ravagii în Olt. Acoperişul unei biserici-monument istoric, smuls de vijelie

ACTUALacum o zi

VIDEO. Accident rutier, în apropiere de Slatina. Două autoturisme implicate, unul a ajuns în șanț

ACTUALacum 2 zile

VIDEO. Fum gros pe terminalul „Plecări” al Aeroportului Otopeni. Incendiu la un restaurant din incintă

POLITICĂacum 4 zile

Modelul „Robu”, în PNL Olt. Voiculescu nu mai vrea presa „ostilă” la conferințele sale

ACTUALacum 5 zile

VIDEO | Nereguli grave și mizerie descoperite de inspectorii OPC cu ocazia unui control în spital. Vase ruginite și mâncare transportată prin subsol

ACTUALacum 6 zile

Tânăr din Dolj, arestat preventiv pentru cultivarea de cannabis indoor. Zeci de ghivece de plante, găsite la percheziţii

ADMINISTRAŢIEacum 6 zile

Slatina, buget de aproape 300 milioane lei. Proiectul a fost prezentat de primarul Moţ

Reporter24 TVacum 7 zile

Emisiunea „Reporter 24” din 17 februarie | Invitat: comisarul şef al GNM Olt, Gheorghe Neacşa

ACTUALacum o săptămână

VIDEO | Migranți din Siria, Irak și Afganistan, depistați într-o remorcă frigorifică, la frontieră

ACTUALacum o săptămână

VIDEO | Protest în fața școlii din Dolj, de unde nouă elevi au ajuns cu stări de rău la spital

ACTUALacum o săptămână

VIDEO | Trei bărbați au fost arestați preventiv, după ce polițiștii au găsit, în casa unuia dintre ei, 90.000 de Euro falși

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. Trafic feroviar blocat, în Olt: Trei trenuri au fost anulate, călătorii sunt transbordaţi cu autocare

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | Incendiu într-un bloc din Craiova. Pompierii intervin cu trei autospeciale

POLITICĂacum 2 săptămâni

VIDEO | Orban renunţă la trei dintre ordonanţele adoptate înainte de demitere

ACTUALacum 2 săptămâni

Ministrul Mediului vrea măsuri rapide, după vizita în Pădurea Topana: „Abori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ pentru că nu figurau în fond forestier”

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

Emisiunea „Reporter 24” din 10 februarie | Invitat: Radu Voinea – fost sportiv/antreprenor

ACTUALacum 2 săptămâni

Două persoane rănite după ce o autospecială ISU Olt, care intervenea la un accident, a fost lovită de o maşină

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO | Peste 17 kilograme de canabis descoperite în bagajele unui bărbat. Le transporta cu un microbuz

LIFEacum 3 săptămâni

VIDEO VIRAL | A apărut maneaua dedicată Coronavirsului din China

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

Emisiunea „Reporter 24” din 3 februarie | Invitat, Alin Băsăşteanu, ISU Olt

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO | Doi copii bătuți și umiliți, în mijlocul străzii, de alți adolescenți. Poliția face verificări

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Contrabandă cu țigări, în zona centrală a Craiovei. O femeie a aruncat plasele cu țigarete crezând că scapă de jandarmi

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2019 JFK Media&More.