Connect with us

LIFE

FOTOGRAFIE-DOCUMENT, la 110 ani de la naşterea marelui dramaturg Eugen Ionescu

Avatar

Publicat

în

O fotografie donată de doctorul Mircea Şerbu secţiei de Istorie şi Cultură Slătineană a Muzeului Judeţean Olt îl înfăţişează pe marele dramaturg Eugen Ionescu jucând şah la ferma unui prieten al tatălui său din comuna Brebeni, foarte aproape de Slatina. Imaginea făcută în 1930 demonstrează, cred istoricii, faptul că întemeietorul teatrului absurd a avut întotdeauna nostalgia locului naşterii întorcându-se mereu aici.

Născut în Slatina pe noiembrie 1909, Eugen Ionescu a păstrat mereu amintirea oraşului natal şi, după cum arată şi o fotografie aflată în colecţia Muzeului Judeţean Olt, s-a reîntors aici. El a păstrat o relaţie apropiată de medicul veterinar Ion N. Ionescu, prieten al tatălui său din perioada în care acesta a fost directorul Prefecturii Olt.

Fotografia donată de medicul Mircea Şerbu îi reprezintă pe Eugen Ionescu şi pe prietenul tatălui său jucând şah la ferma din Brebeni a celui din urmă. În colecţia Muzeului se află şi tabla de şah şi piesele de la acel joc.

„Din perioada cât a stat la Slatina, tatăl său a fost foarte bun prieten cu medicul veterinar Ion N. Ionescu – este o coincidenţă de nume – pe care-l întâlnim la un moment dat şi printre membrii Colegiului Director al Prefecturii Olt şi unul din martorii care semnează pe certificatul de naştere al lui Eugen Ionescu. Această prietenie va fi continuată şi de către Eugen Ionescu. Graţie doctorului Mircea Şerbu, am intrat în posesia unor fotografii care îl înfăţişează pe Eugen Ionescu, în anul 1930. Probabil că terminase liceul şi era în anul I de studii la Facultatea de Litere. Eugen Ionescu vine la Brebeni, unde acest medic veterinar avea o fermă şi îşi petrece câteva zile acolo. Joacă şah cu doctorul şi avem chiar şi tabla de şah cu piesele de şah tot donate de doctorul Mircea Şerbu”, explică Aurelia Grosu, şefa secţiei Istorie şi Artă din cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Istoricul consideră ca fiind foarte important faptul că inventatorul teatrului absurd nu şi-a negat niciodată locul naşterii: „Important este faptul că în toate enciclopediile, şi acest lucru nu se poate contesta, Eugen Ionescu s-a născut la Slatina. Probabil că a avut nostalgia locului naşterii pentru că, iată, cât a stat în ţară, revine la prietenul de familie al părinţilor săi. Niciodată nu şi-a negat locul naşterii”.

Potrivit certificatului de naştere al lui Eugen Ionescu, locul naşterii sale este o locuinţă din Slatina aflată pe strada Bucureşti nr. 3, actuala stradă Mihai Eminescu. Deşi undeva pe această stradă există o plachetă care arată unde s-a născut marele dramaturg, istoricii spun că este greu de identificat cu siguranţă imobilul în care locuia familia directorului de Prefectură Eugen N. Ionescu.

„Calea Bucureşti nr. 3, la nivelul anului 1909, anul naşterii lui Eugen Ionescu, este destul de dificil de localizat în contextul actual al modificării atâtor trasee de străzi şi al dispariţiei de-a lungul vremii a atâtor case. Ca să înţelegem, strada Bucureşti, pe Recensământul din 1912, pleca de la Podul Olt, traversa oraşul, actualele străzi George Poboran şi Mihai Eminescu, trecea prin faţa Grădinii Publice, acum Parcul Eugen Ionescu din faţa Muzeului Judeţean Olt, urca între Bancă şi casa Fântâneanu şi urca până se termina în strada Piteşti, undeva mai jos de Biserica Sopot”, spune Aurelia Grosu.

Istoricii cred că locuinţa în care s-a născut Ionescu era situată în vecinătatea domiciliilor persoanelor importante din Slatina acelei vremi. Cel mai probabil locaţia este undeva în zona casei Fântâneanu, Palatului Băncii Naţionale, astăzi sediul Biroului Electoral Judeţean, şi Palatului Administrativ, actualul sediu al Muzeului Judeţean Olt.

„Totul s-a demolat acum, de asta este foarte greu să vizualizăm amplasamentul acestor case pe ceea ce vedem astăzi, pentru că şi traseul străzilor s-a schimbat şi foarte multe case au dispărut. Logica mea se bazează pe faptul că era într-o zonă unde locuiau nişte persoane importante: Fântâneanu, avocatul Belu, viitor primar al Slatinei, familia Penescu. Ei erau concentraţi în acest segment, de la Banca Naţională şi Casa Fântâneanu până către intersectarea cu strada Piteşti. Zona este total demolată astăzi, nu mai avem nici un reper”, a precizat A. Grosu.

Problemele puse istoricilor în depistarea locului pe care se afla casa din Slatina în care s-a născut Eugen Ionescu sunt în legătură directă cu recensământul făcut de autorităţile de atunci în 1912. Deşi acesta ar fi trebuit să fie un reper, fiind făcut foarte aproape de anul naşterii lui Ionescu, mai mult îngreunează munca specialiştilor pentru că atunci s-au făcut mai multe modificări în ceea ce priveşte numărul alocat fiecărei locuinţe.

„La nivelul actual al cercetării mele, mai ales pe fondul arhivelor din Slatina, să spunem că primul document mai oficial al străzilor şi imobilelor din Slatina este recensământul din 1912. Primul recensământ, de fapt, care s-a făcut în România şi, implicit în oraşul Slatina. Parcurgând acest recensământ, ciudăţenia este că cel puţin numerele caselor de la 1 la 7 se dublează. Recensământul din 1912 arată că la extremităţile acestei străzi, cel de veste de la Podul Olt şi cel de este, dublează aceste numere de la 1 la 7. Aşa că luând numărul trei în discuţie, apare odată nr. 3 casa Mihai Predescu şi mai apare un număr 3 în capătul estic al acestei străzi-casa moştenitor preot N. Crinescu”, a opinat Aurelia Grosu.

Cu origini franceze din partea mamei, Maria Theresa, Eugen Ionescu şi-a trăit adolescenţa între Franţa şi România, părinţii săi divorţând. Despărţirea părinţilor a avut loc după ce familia a plecat din Slatina.

„Tatăl lui Eugen Ionescu, după aceea, a plecat cu mama, s-a întâmplat ca în familie să intervină şi un divorţ, iar copiii au urmat-o pe mamă în Franţa. Ulterior, prin custodie, ei au revenit tatălui. Au venit la Bucureşti, unde Eugen Ionescu a parcurs studiile Colegiului «Sfântul Sava», pe care l-a absolvit în anul 1928 şi apoi s-a înscris la Facultatea de Litere, pe care a absolvit-o în anul 1934”, explică A. Grosu.

Continuă să citești
Publicitate
Click pentru a lăsa un comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIFE

Solistul trupei What’s Up, pus sub control judiciar după ce asupra sa ar fi fost găsite DROGURI

Avatar

Publicat

în

Solistul What’s Up a fost pus sub control judiciar. Acesta a ajuns, luni seara, încătușat, la o secție de poliție din București, după un scandal cu iubita sa. Tânăra a fost cea care a sunat la 112 și a cerut ajutor, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS. 

Marius Ivancea, cunoscut după numele de scenă What\”s UP, a devenit agresiv verbal cu partenera sa, chiar în apartamentul acesteia. Când un echipaj de poliție a ajuns la fața locului, artistul și-a îndreptat furia asupra oamenii legii.

Pentru a evita ca scandalul să degenereze, polițiștii l-au încătușat și l-au condus la secția 17 de poliție din Capitală.

Potrivit surselor, la percheziția corporală s-au găsit droguri asupra artistului. realitatea.net

Continuă să citești

LIFE

Aeroportul din Craiova introduce curse directe către Antalya

Avatar

Publicat

în

Aeroportul din Craiova introduce curse directe către Antalya. De când vor fi disponibile aceste curse.

Antalya este capitala turismului in Turcia si este al 4-lea cel mai vizitat oras din lume. In 2019 a inregistrat un numar record de turisti. Potrivit datelor transmise de Directia Provinciala a Culturii si Turismului pentru prima data in istorie, Antalya a fost destinatia de vacanta pentru 15 milioane de turisti, dintre care 250.000 de romani.

O crestere cu aproape 40% comparat cu anul 2018. Trendul este ca numarul mare de turisti care viziteaza Antalya si Bodrum sa aleaga hoteluri de cinci stele si 90% din ei prefera hotelurile de lux cu servicii all-inclusive.

Pentru ca interesul pentru aceasta destinatie este unul foarte mare Business Trip vine in intampinarea turistilor si pune la dispozitie zboruri in Antalya direct din Craiova.

Orarul zborurilor este urmatorul :
In fiecare joi in perioada 11.06-17.09.2020
Craiova 11:55 – Antalya 13:55
Antalya 09:10 – Craiova 11:10.

Zborurile sunt oferite de compania turceasca Corendon care opereaza pe piata inca din 2005.

Antalya ofera turistilor o gama variata de atractii si servicii. Daca iti plac vacantele active poti vizita orasele antice Termessos, Xanthos, Olympos, aquarium-ul din Antalya sau atractii naturale cum ar fi canionul Koprulu, pestera Altinbesik din Parcul National si numeroasele cascade.

Daca iti place sa te relaxezi in vacanta poti opta pentru un hotel all inclusive unde pachetele includ masaj, sauna, tratamente corporale, piscine pentru adulti si copii, iar mancarea variata astfel incat sa satisfaca placerile tuturor turistilor.

La sfarsitul zilei te poti relaxa band un ceai negru si privind apusul.

Pentru detalii ne puteti contacta : rezervari@business-trip.ro sau la sediul agentiei noastre de pe Nicolae Titulescu, numarul 34. sursa: business-trip.ro

Continuă să citești

LIFE

Slătinenii invitaţi de primar să participe la un concurs de fotografie

Avatar

Publicat

în

Primarul Slatinei, Emil Moţ, organizează un concurs de fotografie denumite „Acasă de Sărbători”, înscrierile începând de astăzi.

Edilul a explicat că la concurs se pot înscrie atât fotografi amatori, cât şi profesionişti. Concursul se desfăşoară în perioada 6 decembrie 2019 – 21 ianuarie 2020, iar cele mai bune fotografii vor fi votate pe pagina de Facebok a lui Emil Moţ. Perioada de votare este 19 decembrie 2019 – 24 ianuarie 2020, ora 12.00.

„Ca să avem încă un motiv de sărbătorire a acestui moment important și emoționant, organizez un concurs de fotografie denumit – «Acasă de sărbători». Înscrierile la acest concurs se vor putea face începând din 6.12.2019, dată care de asemenea are o semnificație specifică acestei luni, respectiv sărbătorirea Sfântului Nicolae. Ușile sunt deschise tuturor, fie că sunteți pasionat de fotografie sau fotograf profesionist”, a spus Moţ.

Concursul se va desfăşura pe două niveluri: nivelul 1 se adresează pasionaţilor de fotografie, iar nivelul 2 se adresează fotografilor profesionişti.

Totodată, primarul a decis ca iluminatul festiv să rămână în oraş până în perioada 20-24 ianuarie, când Slatina marcheaă 652 de ani de la prima atestare documentară.

„În urma discuțiilor purtate cu mulți dintre dumneavoastră și a mesajelor scrise pe care mi le-ați trimis, am înțeles că v-ar plăcea să vedeți orașul nostru îmbrăcat în straie de sărbătoare inclusiv după trecerea în noul an, motiv pentru care vă anunț că vom păstra iluminatul festiv până în perioada 20 – 24 ianuarie 2020. Acele zile după cum știm cu toții, au o semnificație aparte pentru orașul Slatina, este momentul în care sărbătorim 652 de ani de la prima atestare documentară”, a mai transmis Emil Moţ.

Continuă să citești
Publicitate
ACTUALacum 3 ore

Tone de fier vechi confiscate de polițiștii olteni pentru că erau transportate ilegal

ACTUALacum 5 ore

Fondul de dezvoltare și investiții, creația lui Vâlcov, va fi desființat

POLITICĂacum 7 ore

Liviu Dragnea rămâne în închisoare

POLITICĂacum 7 ore

Prefectul şi-a dat demisia

EDUCAŢIEacum 7 ore

Au fost premiaţi câştigătorii concursului „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”

POLITICĂacum 8 ore

ABUZ | Primarul din Balş refuză să-i dea autorizaţie de urbanism unui om de afaceri, doar pentru că nu se numără printre simpatizanţii săi

ACTUALacum 9 ore

FOTO&VIDEO | Casă distrusă de un incendiu, la Movileni. A ars în proporţie de 90 la sută

POLITICĂacum 9 ore

Ce le-a spus Dragnea jurnaliștilor care îl filmau la Curtea Supremă

ACTUALacum 10 ore

Percheziţii | Fost primar suspectat că ar fi folosit acte false pentru stingerea unor datorii şi pentru decontarea unor lucrări neefectuate

POLITICĂacum 10 ore

Cîţu: Dacă PNL îmi cere, îmi dau demisia

ACTUALacum 10 ore

Opt persoane, reţinute pentru 24 de ore în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara, printre care şi şeful Direcţiei, Cristian Ispravnic

LIFEacum 10 ore

Solistul trupei What’s Up, pus sub control judiciar după ce asupra sa ar fi fost găsite DROGURI

POLITICĂacum o zi

Moțiunea simplă împotriva lui Florin Cîțu a trecut. Parlamentul cere demiterea acestuia

ACTUALacum o zi

Poliţistul slătinean care o ameninţa cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan, condamnat

ACTUALacum o zi

Căutat pentru mai multe furturi în Belgia, prins la Slatina

ACTUALacum o zi

Rudele şi prietenii Luizei, audiaţi din nou de poliţişti: „Suntem convinşi că Luiza a fost traficată”

ACTUALacum o zi

Amânare în procesul Colectiv: Instanța se va pronunța în 16 decembrie

ADMINISTRAŢIEacum o zi

Mai mulţi directori din Primăria Craiova ar fi demisionat, după o postare pe Facebook a Olguţei Vasilescu

ACTUALacum o zi

Prima sentință, așteptată azi, după patru ani de la Colectiv

POLITICĂacum 2 zile

Arafat spune că nu demisionează: Este dreptul oricăruia să mă demită

ACTUALacum 2 zile

Percheziţii DNA la PSD Arad şi la locuinţele a trei parlamentari

ACTUALacum 2 zile

Dincă ar putea fi trimis în judecată, în câteva zile – surse

EDUCAŢIEacum 2 zile

Fost director al unui liceu din Slatina a încetat din viaţă

ACTUALacum 2 zile

Fişe medicale false. Persoane cu grad de handicap vizual grav sau psihic au obţinut permis de conducere

EDUCAŢIEacum 2 zile

Fost director al unui liceu din Slatina a încetat din viaţă

LIFEacum 3 zile

Aeroportul din Craiova introduce curse directe către Antalya

ACTUALacum 3 zile

Accident mortal într-o localitate din Dolj. Șoferul era băut

ACTUALacum 10 ore

Percheziţii | Fost primar suspectat că ar fi folosit acte false pentru stingerea unor datorii şi pentru decontarea unor lucrări neefectuate

ACTUALacum 2 zile

Cum arată Voineasa, stațiunea fantomă, astăzi. Ceaușescu a vrut Jocuri Olimpice de Iarnă, noi am lăsat-o să moară

ACTUALacum 2 zile

Dolj | Accident în localitatea Podari. O tânără a ajuns la spital

ACTUALacum 3 zile

Doi răniţi într-un accident pe un drum din Olt. Şoferul a rămas încarcerat în autoturism – FOTO

ACTUALacum 3 zile

De ce a fost arestat complicele lui Dincă. DETALII cutremurătoare din motivarea instanţei

Fără categorieacum 3 zile

Sindicaliștii din Sănătate: Contractele de muncă se pot modifica doar cu acordul partenerilor sociali

ACTUALacum 3 zile

Descoperire MACABRĂ. Două femei găsite fără suflare într-o gospodărie din județul Dolj

ACTUALacum 2 zile

Ambulanţier, atac cerebral în timpul turei de noapte

ACTUALacum 2 zile

Pictură veche de 200 de ani distrusă de un instalator

ACTUALacum 3 zile

VIDEO – Femeie rănită în urma exploziei unei butelii. Cinci camere distruse

ACTUALacum 2 zile

Urmărire ca în filme în județul Dolj. Tânăr fără permis, oprit cu focuri de armă

ECONOMIEacum 2 zile

Planurile Guvernului Orban: Concedieri în sectorul bugetar, îngheţarea salariilor demnitarilor

ACTUALacum o zi

Poliţistul slătinean care o ameninţa cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan, condamnat

POLITICĂacum 8 ore

ABUZ | Primarul din Balş refuză să-i dea autorizaţie de urbanism unui om de afaceri, doar pentru că nu se numără printre simpatizanţii săi

ACTUALacum 3 zile

Campanie umanitară de donaţii „Și tu poți fi Moș Crăciun”, lansată de Primăria Slatina

ACTUALacum 3 zile

Fată de 17 ani lovită de mașină, pe trecerea de pietoni

ADMINISTRAŢIEacum o zi

Mai mulţi directori din Primăria Craiova ar fi demisionat, după o postare pe Facebook a Olguţei Vasilescu

ACTUALacum 3 zile

20 de mistreți, la plimbare prin oraș

ACTUALacum o zi

Căutat pentru mai multe furturi în Belgia, prins la Slatina

ACTUALacum 2 zile

Fişe medicale false. Persoane cu grad de handicap vizual grav sau psihic au obţinut permis de conducere

LIFEacum 10 ore

Solistul trupei What’s Up, pus sub control judiciar după ce asupra sa ar fi fost găsite DROGURI

ACTUALacum 9 ore

FOTO&VIDEO | Casă distrusă de un incendiu, la Movileni. A ars în proporţie de 90 la sută

POLITICĂacum 10 ore

Cîţu: Dacă PNL îmi cere, îmi dau demisia

ACTUALacum 10 ore

Opt persoane, reţinute pentru 24 de ore în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara, printre care şi şeful Direcţiei, Cristian Ispravnic

ACTUALacum 3 zile

VIDEO – Femeie rănită în urma exploziei unei butelii. Cinci camere distruse

ACTUALacum 3 zile

VIDEO – Locuinţă din Balş, distrusă aproape în totalitate de un incendiu izbucnit de la jarul din sobă

ACTUALacum 5 zile

Spitalul de Psihiatrie Slatina, evacuat

ACTUALacum 6 zile

UMILINŢĂ pentru un soldat pus să spele cu mopul asfaltul din fața tribunei oficiale, de 1 Decembrie, de la Alba Iulia

ACTUALacum 7 zile

Incendiu de proporții la o vopsitorie auto din Craiova

ACTUALacum o săptămână

Olteni acuzaţi că ofereau show-uri porno online, cu propriii copii. Percheziţii DIICOT, sprijinite de FBI

Reporter24 TVacum o săptămână

Emisiunea „Reporter 24” din 2 decembrie | Fonduri europene pentru apă şi canal, în Olt

Reporter24 TVacum o săptămână

Directorul Companiei de Apă Olt vine la „Reporter 24”, în această seară pe Olt Tv, de la ora 21.00

ACTUALacum o săptămână

FOTO&VIDEO – Slatina de Poveste. A fost aprins iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun a fost deschis oficial

ACTUALacum o săptămână

Poliţistul care l-a studiat pe monstrul de la Caracal, decorat de Klaus Iohannis

ACTUALacum 2 săptămâni

Cinci ani de închisoare pentru șoferul cu Touareg care în 2015 a lovit intenţionat o maşină, în Capitală

LIFEacum 2 săptămâni

Slătineanul Gabriel Bîscoveanu, calificat în etapa următoare la Vocea României

ACTUALacum 2 săptămâni

Angajat al Bazei NATO de la Deveselu, mort într-un accident rutier

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO SPECTACULOS. Maşină în flăcări, la ieşirea din Caracal spre Craiova

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. 25 de mașini cu cauciucuri tăiate, în parcarea unui bloc din Craiova

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

Emisiunea „Reporter 24” din 25 noiembrie: Despre rezultatul prezidenţialelor

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

Rezultatul turului doi al prezidenţialelor, analizat la emisiunea „Reporter 24”, pe Olt Tv

LIFEacum 2 săptămâni

VIDEO VIRAL în Spania. Româncă din Slatina cântă „Acasă-i România”, înainte de a vota în turul doi al prezidenţialelor

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO – Incendiu la un depozit de cauciucuri din Drăgăşani; s-a trimis mesaj RO-Alert pe o rază de 6 kilometri din cauza degajărilor mari de fum

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO l Strat de zăpadă de 20 de centimetri la Rânca

LIFEacum 3 săptămâni

Atmosferă de poveste, la Craiova. A fost deschis Târgul de Crăciun – VIDEO

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2019 JFK Media&More.