Connect with us

LIFE

FOTOGRAFIE-DOCUMENT, la 110 ani de la naşterea marelui dramaturg Eugen Ionescu

Publicat

în

O fotografie donată de doctorul Mircea Şerbu secţiei de Istorie şi Cultură Slătineană a Muzeului Judeţean Olt îl înfăţişează pe marele dramaturg Eugen Ionescu jucând şah la ferma unui prieten al tatălui său din comuna Brebeni, foarte aproape de Slatina. Imaginea făcută în 1930 demonstrează, cred istoricii, faptul că întemeietorul teatrului absurd a avut întotdeauna nostalgia locului naşterii întorcându-se mereu aici.

Născut în Slatina pe noiembrie 1909, Eugen Ionescu a păstrat mereu amintirea oraşului natal şi, după cum arată şi o fotografie aflată în colecţia Muzeului Judeţean Olt, s-a reîntors aici. El a păstrat o relaţie apropiată de medicul veterinar Ion N. Ionescu, prieten al tatălui său din perioada în care acesta a fost directorul Prefecturii Olt.

Fotografia donată de medicul Mircea Şerbu îi reprezintă pe Eugen Ionescu şi pe prietenul tatălui său jucând şah la ferma din Brebeni a celui din urmă. În colecţia Muzeului se află şi tabla de şah şi piesele de la acel joc.

„Din perioada cât a stat la Slatina, tatăl său a fost foarte bun prieten cu medicul veterinar Ion N. Ionescu – este o coincidenţă de nume – pe care-l întâlnim la un moment dat şi printre membrii Colegiului Director al Prefecturii Olt şi unul din martorii care semnează pe certificatul de naştere al lui Eugen Ionescu. Această prietenie va fi continuată şi de către Eugen Ionescu. Graţie doctorului Mircea Şerbu, am intrat în posesia unor fotografii care îl înfăţişează pe Eugen Ionescu, în anul 1930. Probabil că terminase liceul şi era în anul I de studii la Facultatea de Litere. Eugen Ionescu vine la Brebeni, unde acest medic veterinar avea o fermă şi îşi petrece câteva zile acolo. Joacă şah cu doctorul şi avem chiar şi tabla de şah cu piesele de şah tot donate de doctorul Mircea Şerbu”, explică Aurelia Grosu, şefa secţiei Istorie şi Artă din cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Istoricul consideră ca fiind foarte important faptul că inventatorul teatrului absurd nu şi-a negat niciodată locul naşterii: „Important este faptul că în toate enciclopediile, şi acest lucru nu se poate contesta, Eugen Ionescu s-a născut la Slatina. Probabil că a avut nostalgia locului naşterii pentru că, iată, cât a stat în ţară, revine la prietenul de familie al părinţilor săi. Niciodată nu şi-a negat locul naşterii”.

Potrivit certificatului de naştere al lui Eugen Ionescu, locul naşterii sale este o locuinţă din Slatina aflată pe strada Bucureşti nr. 3, actuala stradă Mihai Eminescu. Deşi undeva pe această stradă există o plachetă care arată unde s-a născut marele dramaturg, istoricii spun că este greu de identificat cu siguranţă imobilul în care locuia familia directorului de Prefectură Eugen N. Ionescu.

„Calea Bucureşti nr. 3, la nivelul anului 1909, anul naşterii lui Eugen Ionescu, este destul de dificil de localizat în contextul actual al modificării atâtor trasee de străzi şi al dispariţiei de-a lungul vremii a atâtor case. Ca să înţelegem, strada Bucureşti, pe Recensământul din 1912, pleca de la Podul Olt, traversa oraşul, actualele străzi George Poboran şi Mihai Eminescu, trecea prin faţa Grădinii Publice, acum Parcul Eugen Ionescu din faţa Muzeului Judeţean Olt, urca între Bancă şi casa Fântâneanu şi urca până se termina în strada Piteşti, undeva mai jos de Biserica Sopot”, spune Aurelia Grosu.

Istoricii cred că locuinţa în care s-a născut Ionescu era situată în vecinătatea domiciliilor persoanelor importante din Slatina acelei vremi. Cel mai probabil locaţia este undeva în zona casei Fântâneanu, Palatului Băncii Naţionale, astăzi sediul Biroului Electoral Judeţean, şi Palatului Administrativ, actualul sediu al Muzeului Judeţean Olt.

„Totul s-a demolat acum, de asta este foarte greu să vizualizăm amplasamentul acestor case pe ceea ce vedem astăzi, pentru că şi traseul străzilor s-a schimbat şi foarte multe case au dispărut. Logica mea se bazează pe faptul că era într-o zonă unde locuiau nişte persoane importante: Fântâneanu, avocatul Belu, viitor primar al Slatinei, familia Penescu. Ei erau concentraţi în acest segment, de la Banca Naţională şi Casa Fântâneanu până către intersectarea cu strada Piteşti. Zona este total demolată astăzi, nu mai avem nici un reper”, a precizat A. Grosu.

Problemele puse istoricilor în depistarea locului pe care se afla casa din Slatina în care s-a născut Eugen Ionescu sunt în legătură directă cu recensământul făcut de autorităţile de atunci în 1912. Deşi acesta ar fi trebuit să fie un reper, fiind făcut foarte aproape de anul naşterii lui Ionescu, mai mult îngreunează munca specialiştilor pentru că atunci s-au făcut mai multe modificări în ceea ce priveşte numărul alocat fiecărei locuinţe.

„La nivelul actual al cercetării mele, mai ales pe fondul arhivelor din Slatina, să spunem că primul document mai oficial al străzilor şi imobilelor din Slatina este recensământul din 1912. Primul recensământ, de fapt, care s-a făcut în România şi, implicit în oraşul Slatina. Parcurgând acest recensământ, ciudăţenia este că cel puţin numerele caselor de la 1 la 7 se dublează. Recensământul din 1912 arată că la extremităţile acestei străzi, cel de veste de la Podul Olt şi cel de este, dublează aceste numere de la 1 la 7. Aşa că luând numărul trei în discuţie, apare odată nr. 3 casa Mihai Predescu şi mai apare un număr 3 în capătul estic al acestei străzi-casa moştenitor preot N. Crinescu”, a opinat Aurelia Grosu.

Cu origini franceze din partea mamei, Maria Theresa, Eugen Ionescu şi-a trăit adolescenţa între Franţa şi România, părinţii săi divorţând. Despărţirea părinţilor a avut loc după ce familia a plecat din Slatina.

„Tatăl lui Eugen Ionescu, după aceea, a plecat cu mama, s-a întâmplat ca în familie să intervină şi un divorţ, iar copiii au urmat-o pe mamă în Franţa. Ulterior, prin custodie, ei au revenit tatălui. Au venit la Bucureşti, unde Eugen Ionescu a parcurs studiile Colegiului «Sfântul Sava», pe care l-a absolvit în anul 1928 şi apoi s-a înscris la Facultatea de Litere, pe care a absolvit-o în anul 1934”, explică A. Grosu.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești
Publicitate
Click pentru a lăsa un comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIFE

Festival mediteranean la Craiova. Dulciuri turcești și preparate din fructe de mare, pe velodromul din Parcul Romanescu

Publicat

în

Un nou festival mediteranean va fi organizat, în acest sfârșit de săptămână, la Craiova, oferta fiind una variată, după cum anunță organizatorii.

Evenimentul culinar dedicat fructelor de mare și dulciurilor turcești va avea loc pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”, în perioada 10-12 iulie.

„Pentru toți cei îndrăgostiți de bucătăria turcească, vă așteptăm pe data de 10, 11, 12 iulie în zona Velodrom din Parcul Romanescu pentru a descoperi arta culinară turcească. Vom aduce pentru voi: BAKLAVALE cât vezi cu ochii, renumitele plăcinte turcești (su boregi și gozleme) pe care le vom prepara în fata dumneavoastră; înmiresmata cafea turcească la nisip și cea mai iubita înghețată, unică în lume (MARAȘ DONDURMA). Și ca de fiecare dată vom aduce și ceva nou, unic în România,  SEKERPARE & BALBADEN”, spun cei care organizează evenimentul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

LIFE

FILMELE ALINEI | Peter Rabbit – Ecranizarea celei mai bine vândute cărţi de poveşti din lume

Publicat

în

Povestea lui Peter Iepurașul este o carte pentru copii scrisă și ilustrată de Beatrix Potter sub forma unor scrisori trimise unui băietel în vârstă de 5 ani în anul 1893. Cartea a fost publicată prima dată în anul 1902.

De-a lungul timpului a fost tradusă în 36 de limbi și s-a vândut în 45 de milioane de exemplare.
Peter Rabbit este un film de animație digitală și continuă seria de peripeții ale iepurașului care caută mereu să se furișeze în grădina domnului McGregor, un bătrân morocănos care îi urăște pe iepurași.

Filmul pleacă de la seria de povești ale lui Beatrix Potter, folosește câteva detalii din carte, păstrează personajele, dar până la final creează un alt subiect și aduce în față și personaje noi care nu există în textele originale. În plus este relația dintre Bea, vecina iepurașilor și Thomas McGregor, nepotul domnului McGregor. În lupta lui pentru câștigarea grădinii, Peter nu este un iepuraș fricos și lipsit de apărare.

Ajunge să își însușească foarte multe aptitudini umane pe care le folosește în lupta dintre el și Thomas McGregor. Dar de la această transformare a lui într-un personaj dornic de răzbunare până la a pierde susținerea lui Bea este doar un pas.

Peter Rabbit este o comedie de familie cu replici bine plasate și cu o lecție pentru Peter la final la fel cum ne-a obișnuit și Beatrix Potter în cărțile ei.

Filmul poate fi văzut pe reţeau de streaming online Netflix.

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești

ACTUAL

Water Park Craiova dă startul relaxării și distracției. Când se redeschide complexul

Publicat

în

Water Park Craiova se redeschide, miercuri, începând cu ora 10.00, reprezentanții spațiului de agrement dând asigurări că cei care vor ajunge aici vor beneficia de cele mai bune condiții de relaxare. 

Autoritățile spun că au fost luate măsurile ce se impun în această perioadă și că totul se va derula respectând aceste reguli.

„Marele moment a sosit. Water Park Craiova se redeschide pentru publicul larg. Momentul se va petrece miercuri, 08 iulie, începând cu ora 10.00. Astfel, craiovenii vor putea să scape de zilele toride în cel mai mare parc de agrement din Oltenia, unde vor beneficia de cele mai bune condiții de relaxare și distracție”, anunță reprezentanții complexului acvatic.

 

Print Friendly, PDF & Email
Continuă să citești
Publicitate
Publicitate

Toate ştirile pe Facebook

ACTUALacum 3 ore

Tânără bătută pe o terasă din Târgu Jiu. Un bărbat i-a spart un pahar în cap

ACTUALacum 4 ore

Focar de coronavirus la un azil de bătrâni din Vâlcea, 74 de cazuri confirmate

ACTUALacum 5 ore

Încă un caz de COVID-19, în focarul de la Prefectura Olt: Şefa Cancelariei, testată pozitiv

ACTUALacum 5 ore

Coronavirus la PNL Olt: Secretarul general, testat pozitiv

ACTUALacum 8 ore

FOTO: Omul de afaceri din Dolj dispărut în Dunăre, găsit înecat

ACTUALacum 13 ore

CRIMĂ în Olt. I-a dat cu parul în cap, pe la spate

ACTUALacum 13 ore

Coronavirus în Olt: 17 cazuri noi de coronavirus şi un deces

ACTUALacum 17 ore

Precheziţii în Dolj şi alte cinci judeţe, într-un dosar privind achiziţia de mărfuri prin firme fantomă. Prejudiciu uriaş

ACTUALacum 18 ore

Şi-a ucis colegul de muncă după ce au băut împreună

ADMINISTRAŢIEacum 18 ore

Reabilitarea Casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, aproape de start

ACTUALacum 18 ore

Accident la Alexandria: O femeie şi copilul său de doi ani, loviţi de autoturismul condus de un adolescent fără permis

ACTUALacum 19 ore

Creşte focarul de coronavirus de la IPJ Olt. Încă cinci poliţişti de la SICE, testaţi pozitiv

ACTUALacum o zi

Un şofer din Olt fără permis a intrat cu maşina într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist

ACTUALacum o zi

Om de afaceri din Dolj, dispărut în Dunăre. Este căutat cu scafandrii

ACTUALacum o zi

Prefectul de Olt, confirmat cu noul coronavirus

ACTUALacum 2 zile

Coronavirus, județul Dolj: Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 387. Un singur caz raportat în ultimele 24 de ore

ACTUALacum 2 zile

Olt: Trei cazuri noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore

ACTUALacum 2 zile

FOTO: Doi copii răniţi într-un accident, în Gorj

ACTUALacum 2 zile

Unde se pot face teste COVID-19 pentru cei care urmează să plece în Grecia. Ministerul Sănătății a făcut o listă cu centrele de testare

ACTUALacum 2 zile

VIDEO: Prinsă de soț cu amantul în pat. Barbatul a luat-o la fugă gol pușcă pe străzile din Craiova

ACTUALacum 2 zile

Teleorman: Cioban cu turma pe un drum naţional, spulberat de o maşină. Tânărul a murit pe loc

ACTUALacum 2 zile

Urmărire în trafic, la Craiova. Un șofer băut a provocat un accident cu trei victime, după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului

ACTUALacum 2 zile

Botez cu 100 de persoane, într-un oraş din Gorj. Poliţiştii au dat amenzi

ACTUALacum 2 zile

Mașină lovită de tren. O persoană a fost rănită

ACTUALacum 2 zile

VIDEO: Prinsă de soț cu amantul în pat. Barbatul a luat-o la fugă gol pușcă pe străzile din Craiova

ACTUALacum o zi

Om de afaceri din Dolj, dispărut în Dunăre. Este căutat cu scafandrii

ACTUALacum 4 zile

Medic cardiolog, în stare gravă din cauza coronavirusului. Are 46 de ani

ACTUALacum 4 zile

VIDEO. Un autoturism a luat foc, în mers, pe un drum din Olt. Maşina a ars în întregime

ACTUALacum 4 zile

FOTO : Accident grav pe DE 79, noaptea trecută. Un tânăr a murit, după ce o mașină a lovit două căruțe, autoturismul luând foc în urma impactului

ACTUALacum 19 ore

Creşte focarul de coronavirus de la IPJ Olt. Încă cinci poliţişti de la SICE, testaţi pozitiv

ACTUALacum o zi

Un şofer din Olt fără permis a intrat cu maşina într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist

ACTUALacum 3 zile

VIDEO | Terasele din centrul Craiovei, verificate. Amenzi aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind coronavirusul

ACTUALacum 3 zile

Şeful IPJ Olt, Mihai Mihalache, are coronavirus

ACTUALacum 2 zile

Botez cu 100 de persoane, într-un oraş din Gorj. Poliţiştii au dat amenzi

ACTUALacum 13 ore

CRIMĂ în Olt. I-a dat cu parul în cap, pe la spate

ACTUALacum 3 zile

Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată șase instituții. Susține ca a fost internat abuziv

ACTUALacum 2 zile

FOTO. Restaurante din Olt, cu activitate în spaţiu închis. Poliţiştii au aplicat amenzi

ACTUALacum 8 ore

FOTO: Omul de afaceri din Dolj dispărut în Dunăre, găsit înecat

ACTUALacum 3 zile

Coronavirus şi la Poliţia Slatina. Şeful a fost testat pozitiv

ACTUALacum 17 ore

Precheziţii în Dolj şi alte cinci judeţe, într-un dosar privind achiziţia de mărfuri prin firme fantomă. Prejudiciu uriaş

ACTUALacum 5 ore

Coronavirus la PNL Olt: Secretarul general, testat pozitiv

ACTUALacum o zi

Prefectul de Olt, confirmat cu noul coronavirus

ADMINISTRAŢIEacum 18 ore

Reabilitarea Casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, aproape de start

ACTUALacum 3 ore

Tânără bătută pe o terasă din Târgu Jiu. Un bărbat i-a spart un pahar în cap

ACTUALacum 4 zile

Poliţist de la Serviciul Economic al IPJ Olt, confirmat cu noul coronavirus

ACTUALacum 4 zile

Patru persoane rănite într-un accident produs noaptea trecută, pe un drum din Vâlcea

ACTUALacum 2 zile

Teleorman: Cioban cu turma pe un drum naţional, spulberat de o maşină. Tânărul a murit pe loc

ACTUALacum 2 zile

Scrisoare-protest a medicilor nemulțumiți de legea carantinării și izolării. „Măsuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical”

ACTUALacum 2 zile

VIDEO: Prinsă de soț cu amantul în pat. Barbatul a luat-o la fugă gol pușcă pe străzile din Craiova

ACTUALacum 4 zile

VIDEO. Un autoturism a luat foc, în mers, pe un drum din Olt. Maşina a ars în întregime

ACTUALacum 5 zile

VIDEO. Incendiu de mirişti şi vegetaţie uscată, în Brebeni

ACTUALacum 6 zile

Zeci de percheziții într-un dosar de obținere ilegală a unor permise de conducere

LIFEacum 6 zile

FILMELE ALINEI | Peter Rabbit – Ecranizarea celei mai bine vândute cărţi de poveşti din lume

ACTUALacum 6 zile

VIDEO. Grav accident de circulaţie, pe DN 6, în judeţul Teleorman. Un autoturism a intrat într-un TIR

Reporter24 TVacum 7 zile

Emisiunea “Reporter 24” din 6 iulie – invitat, Adrian Chesnoiu, city-manager Caracal, despre rezolvarea problemei maidanezilor

ACTUALacum 7 zile

“Gangsterii de pe Riviera Maya”, interlopii din Craiova care au pus pe jar FBI-ul

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. Microbuz cu români, răsturnat pe o autostradă din Ungaria. O femeie a murit

ACTUALacum o săptămână

VIDEO. O bătrână din Olt a ajuns la spital cu arsuri grave la nivelul feţei, în urma unui incendiu

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul, în Teleorman. A fost chemat elicopterul SMURD

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Transfăgărăşanul, redeschis circulaţiei rutiere

POLITICĂacum 2 săptămâni

Premierul Orban, la Slatina. Inspectează şantierul Drumului Expres cu miniştrii Transporturilor şi Economiei

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Copil de zece ani, salvat de la înec din râul Olt

ACTUALacum 2 săptămâni

Mașina unui polițist de frontieră, INCENDIATĂ cu un cocktail ”Molotov”

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Autoturism de teren, căzut într-un lac de acumulare din Vâlcea după ce a fost lăsat neasigurat

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24” din izolare, episod final – concluzii despre români și COVID

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO: Trei autobuze incendiate într-o autogară privată

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO şocant: Un bărbat şi doi copii, călcaţi de maşină, în parcarea unui complex rezidenţial

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Dincă a declarat în instanţă că nu şi-a dat acordul pentru vânzarea maşinilor. Tribunalul Olt a rămas în pronunţare

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24”, din izolare #10 – invitat, Radu Voinea, despre turism şi criza COVID-19

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Dincă, adus la Tribunalul Olt. Familia Luizei contestă vânzarea maşinilor criminalului din Caracal

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO. Accident pe un drum judeţean din Dolj. Un bărbat a fost spitalizat

Reporter24 TVacum 3 săptămâni

Emisiunea “Reporter 24”, din izolare #8 – invitat, Ciprian Alexe (TSD), despre politica de stânga şi de dreapta

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2020 JFK Media&More.