Connect with us

ACTUAL

Conceptul Montessori asigură acomodarea treptată la grădiniță. Carmen Paraschivu: „Integrarea cu blândețe este importantă. La fel și transparența în relația cu părinții”

Octavia Hantea

Publicat

în

Integrarea cu blândețe a copilului în noul mediu, respectul față de nevoile emoționale ale acestuia și acomodarea treptată a celui mic la grădiniță, toate acestea sunt aspecte de bază pentru ca micuțul să nu sufere traume pe termen îndelungat, o spune Carmen Paraschivu, o tânără care a reușit să aducă, în urmă cu trei ani, conceptul Montessori la Craiova. 

Ca perioadă de timp, acomodarea diferă de la un copil la altul. Sunt micuți care se desprind de părinți în câteva zile, în timp ce la alții poate dura chiar și câteva săptămâni.

„Noi primi un copil, cam la două săptămâni, în funcție de cât durează acomodarea. Nu primim mai mulți copii în perioada de acomodare. Această etapă, ca perioadă de timp, diferă de la un copil la altul. Am avut un caz, la noi, când o mămică a stat o lună cu băiețelul. Acesta a fost ritmul lui. Nu am vrut să îl forțăm în niciun fel. Încet și sigur. Chiar dacă sunt cazuri în care acomodarea durează un pic mai mult, copilul nu mai are probleme, ulterior. Nu rămâne cu traume”, spune Carmen.

loading...

Atunci când acomodarea la grădiniță se face forțat, copilul poate suferi o traumă pe termen îndelungat. Cel mic trebuie să știe foarte clar când părintele pleacă.

„La noi vin tot mai des copii care îmi bat la poartă în urma unor experiențe traumatizante. Acomodarea forțată este frecventă și devine periculoasă pentru copil. Riști o traumă pe termen lung, riști ca acel copil să nu mai vrea pur și simplu să intre în nicio instituție școlară. Avem o fetiță care a venit de la o grădiniță unde acomodarea s-a făcut forțat. Se desprinde ușor, dar mult mai greu față de un copil care nu a mers nicăieri anterior și ai căror părinți ascultă sfaturile noastre. Este important să nu dispari fără să îi spui copilului, mai ales când vorbim de copii sub trei ani, care nu au conceptul spațiului. Dacă tu ca părinte dispari, copilul nu știe unde te-ai dus. Dacă dispari fără să îi comunici, este o traumă pentru cel mic”, continuă tânăra antreprenoare povestea.

La Clubul Montessori Craiova, această perioadă de acomodare înseamnă zile pe care copilul și părintele le petrec împreună în timpul activităților educaționale.

„Acomodarea, la noi, presupune câteva zile în care copilul vine cu părintele pentru a se face trecerea, transferul de încredere de la părinte, la educator. Să învețe ceea ce se întâmplă acolo, să cunoască mediul în care urmează să intre, după care, în funcție de cum reacționează copilul, părintele pleacă. Copilul este însă informat. Chiar dacă rămâne plângând îi spune că se va întoarce să îl ia. Când copilul vede că mama sau tatăl vine să îl ia, acesta prinde încredere și nu o să mai plângă”, mai spune Carmen.

Foarte importantă, pentru liniștea părinților, este și transparența, mai ales când vorbim despre cluburi educaționale private.

„Ceea ce mi se pare mie că lipsește în multe grădinițe din Craiova, din mediul privat, de fapt din cluburi educaționale, că nu avem multe grădinițe acreditate, este lipsa transparenței. Una se promite, alta se face. În relația cu părintele copilului, se impune să fii cât mai transparent”, completează tânăra.

Activitatea pe care Carmen  o desfășoară, în Craiova, alături de echipa sa, este pentru aceasta o provocare zilnică. Nu puține au fost cazurile când i s-a reproșat că are tarife mari, explicându-le părinților de ce este nevoită să ajungă la acele sume.

„De trei ani derulăm activitatea. Este o provocare zi de zi. Am auzit fel și fel de păreri, existând părinți cărora li se pare că suntem foarte scumpi. Aceștia nu iau în calcul un lucru foarte important. Este adevărat că sunt și cluburi pentru copii mult mai ieftine decât noi, dar este vorba despre o dimensiune a spațiului care se reflectă în chirie. Și de un număr de copii pe care îl introduci în spațiul respectiv. Într-un spațiu unde eu am 20-25 de copii maxim, iar alte cluburi au 40, automat chiria se împarte diferit.  Eu am un educator la cinci copii, la grupa mare am un educator la șapte copii. Automat, costurile sunt diferite. Părinții trebuie să țină cont de aceste aspecte”, consideră Carmen Paraschivu.

Toate activitățile derulate în cadrul centrului respectă conceptul Montessori, celor mici oferindu-li-se posibilitatea să devină independenți și să prindă încredere în ceea ce pot face singuri.

„De la 8.00 la 9.00, îi primim și învățăm salutul de dimineață, de la 9.00 la 9.30 mișcarea pentru a începe ziua în forță. Urmează activitățile liber alese de ei, în zona de concentrare, fiecare copil lucrând cu materialele dorite și pregătite pentru acea zi. La 10.00 avem o gustare de fructe, apoi ieșim afară și facem activitatea de grup. Afară stăm până aproape de prânz. Urmează masa, somnul și apoi, din nou, activități liber alese. În fiecare zi ieșim afară, chiar și când este zăpadă”, mai menționează reprezentanta clubului educațional.

Carmen a adus conceptul Montessori în Craiova prin organizare unor ateliere. Ideea a prins și astfel a reușit să pun bazele acestui club educațional. Tânăra nu a renunțat însă nici la ateliere, venind de această dată în ajutorul copiilor cu vârste cuprinse între 1,5 și 3 ani.

„Atelierele sunt, anul acesta, pentru grupa 1,5-3 ani. Când am început, foarte puțini cunoșteau acest concept și erau sceptici. Prin ateliere, ma-am gândit să introducem conceptul. Atelierele sunt atipice. Timp de 50 de minute fac o activitate, în fiecare săptămână alegând câte o arie de dezvoltare. Ei participă la activitate dar au și libertatea să exploreze tot spațiul. Le arăt cum să lucreze și apoi devin observator. Intervin doar dacă cel mic îmi cere ajutorul. Sunt cinci în cadrul unui ateliere, iar programările le facem cam cu o lună înainte. Marți și miercuri facem ateliere pentru grupa 1,5-3 ani. M-am gândit la ei pentru că această grupă de vârstă este defavorizată din punct de vedere al activităților”, încheie Carmen Paraschivu.

 

ACTUAL

Scandal într-un târg din Craiova. Mascaţii au intervenit

Avatar

Publicat

în

Mascaţii au intervenit, sâmbătă, în Târgul de Săptămână din cartierul craiovean 1 Mai, unde doi bărbaţi de etnie romă s-au luat la bătaie.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru, a declarat că cei doi scandalagii au reuşit să fugă, atunci când au auzit că vin mascaţii SAS.

„A fost o sesizare cu privire la o altercație între doi bărbați, în zona târgului. Cei doi ar fi fugit când au aflat că vine poliţia. Erau și colegii de la SAS în zonă și au fost direcționați către târg, însă până acum nu au fost identificate persoanele respective”, a declarat reprezentantul IPJ Dolj.

Mascaţii au rămas în zona Târgului de Săptămână şi după finalizarea conflictului.

loading...

Continuă să citești

ACTUAL

Fiul lui Sile Cămătaru a înjunghiat un tânăr, într-un club de manele din Timişoara, în urma unei altercaţii

Avatar

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 29 de ani a ajuns, în această dimineață, la Spitalul Municipal din Timișoara, având o plăgă tăiată în zona toracică.

Medicii au anunțat, în jurul orei 5, Poliția Timiș de acest caz. Victima a declarat că, în timp ce se afla în apropierea unui club de manele de pe Calea Aradului, unde merg liderii lumii interlope din Timișoara, a avut o altercație cu un alt bărbat, Albert Balint, fiul lui Sile Cămătaru.

Acesta din urmă a scos un cuțit și i-a aplicat o lovitură de cuțit, dar din fericire rana nu a fost gravă. Surse demne de încredere au declarat că Balint ar fi împrumutat de la patroana clubului bani și nu i-a restituit, având interdicția de a intra în locația respectivă până dă banii înapoi.

Poliția a demarat cercetările în acest caz. Albert Balint a fost condamnat, de mai multe ori, pentru trafic de droguri de mare risc. pressalert.ro

loading...

Continuă să citești

ACTUAL

Un tânăr a murit în Italia după ce medicii din România l-au diagnosticat greşit

Octavia Hantea

Publicat

în

Un tânăr de 27 de ani a murit în Italia după ce medicii din România l-au diagnosticat greşit. În România, medicii i-au spus că suferă de o boală mentală, în Italia au descoperit că avea o tumoare la creier.

Andrei Tătar a fost răpus de o boală necruţătoare la 27 de ani, tânărul s-a stins din viaţă la secţia de oncologie a unui spital din Trieste, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier. În România, bărbatului i se spusese că are o tulburare psihică.

Viaţa lui Andrei Tătar s-a schimbat complet în urmă cu câţiva ani. Tulburările mintale pe care le avea au fost diagnosticate ca fiind probleme psihiatrice de medicii români. Andrei a ajuns astfel internat într-o unitate sanitară de boli psihice.

Ruxanda Maricica, mama tânărului, a apelat la medicii italieni care, într-adevăr, au stabilit că tulburările mintale erau rezultatul unei metastaze la nivelul creierului. A fost prea târziu pentru terapia de care românul avea nevoie. Astfel, Andrei Tătar a pierdut lupta cu crunta boală şi s-a ridicat la Ceruri marţi, 15 octombrie.

loading...

Andrei Tătar ar mai fi avut o şansă, dacă era diagnosticat la timp.

Duminică, 20 octombrie, va avea loc priveghiul în memoria lui Andrei Tătar la biserica din Settimo. Apoi, a doua zi, va fi slujba de înmormântare. Andrei Tătar va fi înmormântat în cimitirul din Cino Caomaggiore. româniatv.net.

Continuă să citești
Publicitate
ACTUALacum O oră

Scandal într-un târg din Craiova. Mascaţii au intervenit

POLITICĂacum O oră

Preşedinte interimar la PSD Caracal, după ce fost conducere a fosta dizolvată

POLITICĂacum 3 ore

Cine sunt miniştrii Guvernului Orban, conform ultimelor discuţii dintre PNL şi Iohannis

POLITICĂacum 3 ore

Mai mulţi membri ai fostului PDL, adeziune la Pro România Olt

ACTUALacum 4 ore

Fiul lui Sile Cămătaru a înjunghiat un tânăr, într-un club de manele din Timişoara, în urma unei altercaţii

ACTUALacum 20 de ore

Un tânăr a murit în Italia după ce medicii din România l-au diagnosticat greşit

ACTUALacum 20 de ore

STS a prezentat la BEC aplicațiile informatice pentru alegerile prezidențiale

ACTUALacum 21 de ore

Dolj: Car alegoric cu produse tradiționale la Festivalul Zaibărului şi al Prazului

ACTUALacum 21 de ore

53 de absolvenți doljeni selectați pentru angajare, la Bursa locurilor de muncă

POLITICĂacum 22 de ore

Primarul din Caracal îl dă în judecată pe un cetățean care l-a calomniat

ACTUALacum o zi

Patru slătineni, prinşi cu plase monofilament de peste 2.000 metri, în râul Olt

ACTUALacum o zi

A fost demarată procedura de înlocuire a gazonului de Oblemenco

POLITICĂacum o zi

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la închisoare

ACTUALacum o zi

Control judiciar pentru secretarul primăriei din Olt contrabandist de ţigări

LIFEacum o zi

Iluzii optice, holograme, instrumente muzicale la care poţi cânta fără să le atingi, la Muzeul Iluziilor Optice de la Slatina

POLITICĂacum o zi

Dan Barna fuge de DLAF şi vrea să fie anchetat de DNA

ACTUALacum o zi

Olt: Peste 100 de amenzi aplicate de poliţişti, în urma unei acţiuni la trecerile de cale ferată

ACTUALacum o zi

Percheziții în județul Gorj. Vizați sunt hoții din societățile comerciale

ACTUALacum o zi

Spitalul Județean de Urgență Craiova a întrerupt contractul cu firma de pază. O serie de NEREGULI

ACTUALacum o zi

Secretarul primăriei din Olt reţinut pentru trafic de ţigări era condamnat deja pentru delapidare

ACTUALacum o zi

Un fost șef TAROM acuză: „Ministrul Cuc mi-a cerut să țin la sol avioanele în ziua moțiunii”

ACTUALacum o zi

Regina-mamă Elena, reînhumată alături de fiul său, regele Mihai

ACTUALacum 2 zile

Sorina Pintea: Ministerul Sănătății are în lucru 108 registre de boli

ACTUALacum 2 zile

O persoană rănită într-un accident rutier, pe un drum județean din Olt

ACTUALacum 3 zile

A murit poliţistul care s-a împuşcat în cap, duminică, la Caracal

ACTUALacum 3 zile

Donaţie a soldaţilor americani de la Deveselu pentru Secţia de Oncologie a Spitalului Caracal

POLITICĂacum 22 de ore

Primarul din Caracal îl dă în judecată pe un cetățean care l-a calomniat

LIFEacum 2 zile

Olt: Bikerii au donat calculatoare, ghiozdane, dulciuri şi jucării, copiilor din Şopârliţa

ACTUALacum 4 zile

Medic reținut pentru luare de mită

ACTUALacum 2 zile

Secretarul unei comune din Olt, implicat în contrabandă cu ţigări. 11 percheziţii desfăşurate de poliţiştii SCCO

ACTUALacum 4 zile

Medicul ridicat de mascaţi pentru MITĂ va petrece noaptea în arest

ACTUALacum 2 zile

O tânără din Gorj a murit după ce i s-a făcut o cezariană la Spitalul Târgu-Cărbunești

LIFEacum 3 zile

Caracal: Tichete cadou în schimbul reciclării electrocasnicelor vechi

ACTUALacum 3 zile

Colega Luizei, despre cum au decurs audierile la IPJ Dolj: „Au încercat să dea vina pe mine. Că o avem pe Luiza la stradă”

LIFEacum 3 zile

Campanie a unei biserici din Slatina care oferă pâine nevoiaşilor

ACTUALacum O oră

Scandal într-un târg din Craiova. Mascaţii au intervenit

EDUCAŢIEacum 3 zile

Eleva care a demonstrat că fondul școlii există, luată la rost de autorități și de părinți

ACTUALacum 2 zile

Ingeniozitatea contrabandiştilor din Olt. Unde ţineau ascunse cartuşele de ţigări netimbrate – FOTO

ADMINISTRAŢIEacum 2 zile

Adăpost de câini la Caracal. Primăria a scos la licitaţie studiul de fezabilitate

ACTUALacum 2 zile

Secretarul unei comune din Olt şi încă o persoană, reţinuţi pentru trafic de ţigări

ACTUALacum 3 zile

Arest preventiv pentru medicul care a luat MITĂ. Era și director medical al spitalului

ACTUALacum 3 zile

DEZASTRU în spitalele de psihiatrie. Sorina Pintea, la finalul verificărilor: „Unele rapoarte au ajuns la Parchet. Existau suspiciuni de natură penală”

ACTUALacum 3 zile

Cazul CARACAL | Mama Luizei, la IPJ Dolj: „Pe cine trebuie să audieze, nu audiază. Familia lui Dincă ar trebui să fie audiată”

ACTUALacum 2 zile

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, la Craiova. Cu ce oferte vin angajatorii

ACTUALacum 3 zile

Două persoane la spital după explozia unei anvelope de camion, la o vulcanizare din Slatina

ACTUALacum 3 zile

O persoană rănit grav într-un accident rutier. Drum naţional din Olt, blocat

POLITICĂacum O oră

Preşedinte interimar la PSD Caracal, după ce fost conducere a fosta dizolvată

ACTUALacum 3 zile

Piaţă volantă, într-o nouă locaţie din centrul Craiovei

ACTUALacum 2 zile

O persoană rănită într-un accident rutier, pe un drum județean din Olt

ACTUALacum 4 zile

Nouă bărbați din Bangladesh, prinși când încercau să iasă din țară într-o semiremorcă plină cu mărfuri

ACTUALacum 5 zile

Razie la Slatina. Poliţiştii au aplicat amenzi de aproape 120.000 lei şi au reţinut zeci de permise şi certificate de înmatriculare – VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Incendiu la o locuinţă din Piatra-Olt. Un depozit de materiale de construcţii, în apropiere

ACTUALacum 2 săptămâni

Un preot beat, îmbrăcat doar în lenjerie intimă, a provocat un accident rutier

POLITICĂacum 2 săptămâni

Stănescu: Moţiunea pică. A vrut-o președintele Klaus Iohannis

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | A nins la Rânca. În zonă s-a intervenit cu utilaje și material antiderapant

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | Doi bărbați din Craiova reținuți pentru trafic de droguri. Au primit coletul prin curier

ACTUALacum 2 săptămâni

Au fost instalate primele containere îngropate, la Craiova. Vor fi 438 de platforme în tot orașul

ADMINISTRAŢIEacum 2 săptămâni

Au început lucrările de reabilitare a centrului Slatinei. Cum va arăta noua Esplanadă

Fără categorieacum 2 săptămâni

IMAGINI de pe şantierul Drumului Expres Craiova-Piteşti. Se lucrează la centurile Slatinei şi Balşului

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | DECIZIE FINALĂ. Gazonul de pe „Ion Oblemenco” se schimbă

ACTUALacum 3 săptămâni

Olt: Autoturism ars în proporţie de 80 la sută, pe un drum judeţean

POLITICĂacum 3 săptămâni

Cumpănaşu, masterand fără diplomă de licenţă. Reacţia sa când a fost confruntat cu FRAUDA

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Bărbat din Elveția, pericol de înec pe Dunăre

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Craiova: Au ars peste 40 de hectare de vegetație uscată, în zona Făcăi

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Zeci de anvelope au ars în apropierea unor locuințe din Slatina. Un grup de copii s-ar fi jucat cu focul

LIFEacum 4 săptămâni

Prima ninsoare din acest sezon în România

ACTUALacum 4 săptămâni

Hoţ de maşini din Craiova, prins cu focuri de armă | VIDEO

ACTUALacum o lună

VIDEO | Polițiștii doljeni au controlat stațiile CFR. Amenzi pentru călători, comercianți și șoferi

ACTUALacum o lună

Sfârşit tragic pentru un bărbat din Olt: A murit în urma unui incendiu de vegetaţie uscată ce i-a cuprins grădina

ACTUALacum o lună

Două zile de FOC pentru pompierii doljeni. Sute de hectare de vegetație uscată au fost făcute scrum

ACTUALacum o lună

Dolj: Pompierii luptă să stingă un incendiu de vegetaţie uscată, de mai bine de 24 de ore. Focul a cuprins 80 de hectare

ACTUALacum o lună

Pescar înecat în râul Olt, în timp ce întindea plase de peşte

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2019 JFK Media&More.