Connect with us

LIFE

Istoria unei case din Slatina, pe lângă care trecem în fiecare zi. Cum a fost salvată de la demolare, în perioada comunistă

Avatar

Publicat

în

Casa inginerului italian Lorenzo Iogna de pe bulevardul A.I. Cuza din Slatina, cunoscut în trecut şi drept bulevardul Gării, are o istorie interesantă, rezistând printre blocurile comuniste edificate în jurul său, în Epoca de Aur.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, casa a fost construită în anul 1936 de Lorenzo Iogna, un italian stabilit în Slatina și căsătorit cu o româncă, Smaranda. Au avut două fiice frumoase care au învățat la Liceul de Fete (azi Şcoala gimnazială nr. 1), căsătorite în București.

Lorenzo Iogna înființează o societate specializată pe confecționarea de garduri, stâlpi (există și acum la casă), cruci și alte prefabricate.

„Casa este reprezentativă pentru arhitectura modernistă a anilor 1930, ce promovează un alt tip de abordare a funcțiunii și a spațiului urban: simplitatea volumelor, liniaritate, proporție, simetrie. Accentele verticale din zona acoperișului evidențiază casa în contextul stradal.Probabil că planul casei a fost făcut de arhitectul italian Ermano Noale pentru care confecționase gardul casei de pe str. Caloianca (gardul se mai păstrează și astăzi, ca și al casei de vis-a vis ce a apartinut negustorului Niță Dobrescu)”, notează istoricul Aurelia Grosu.

loading...

În anul 1971, după moartea lui Lorenzo Iogna, soția sa, Smaranda Iogna, vinde casa medicului internist Dumitru Prundeanu, care reușește să o salveze de la demolare.

„În continuare, casa este vie și frumoasă prin grija copiilor medicului Dumitru Prundeanu. Mulțumesc medicului Dan Prundeanu pentru informațiile oferite cu aleasă amabilitate”, mai spune Aurelia Grosu.

LIFE

Iluzii optice, holograme, instrumente muzicale la care poţi cânta fără să le atingi, la Muzeul Iluziilor Optice de la Slatina

Avatar

Publicat

în

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori pentru prima oară la Slatina la primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, care este deschis de joi şi până în data de 27 octombrie 2019, la Muzeul Județean Olt.

Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

Totodată, proiectul este unul mobil și își propune, să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele. Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

loading...

Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară. Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a completat Filpișan.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752.690.245. Spectacolele se vor desfășura între orele 9.00 și 18.00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei. Muzeul Județean Olt se află pe strada Ana Ipătescu 1.

Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociației Astronomice Pluto.

Continuă să citești

LIFE

Olt: Bikerii au donat calculatoare, ghiozdane, dulciuri şi jucării, copiilor din Şopârliţa

Avatar

Publicat

în

Un grup de motociclişti şi pasionaţi de maşini retro din Slatina a donat ghiozdane noi, calculatoare, dulciuri şi jucării copiilor de la Şcoala Gimnazială Şopârliţa.

Ştefan Mihalache, coordonatorul acţiunii, spune că elevii Şcolii Şopârliţa i-au încărcat cu energie pe bikeri.

„Ne-am luat porția de energie alături de copiii din Șopârlița. Ne-am unit cu mic cu mare, ne-am urcat în mașini, am încălecat motoare și am pornit spre Școala Gimnazială din Șopârlița. Toți copiii au primit ghiozdane noi, dulciuri, jucării și produse de igienă personală”, a spus el.

Totodată, în cadrul acţiunii, cei de la Fan Automobile Retro au donat şase calculatoare.

loading...

„Ne-au așteptat în fața școlii, primindu-ne că pe adevărate vedete. Și, pentru că binele din bine se face, copiii au donat cărțile primite unei alte instituții ce are nevoie de ele! În săptămâna ce vine, continuăm campania noastră umanitară și de conștientizare. Fan Automobile Retro, alături de prieteni dragi, va continua șirul acțiunilor umanitare și îi invită pe toți cei ce doresc să se implice și să participe să dăruiască zâmbete”, mai spune Mihalache.

Următoarea astfel de acţiune a motocicliştilor din Slatina vizează donarea de cărţi copiilor de la şcoala din Slătioara.

Continuă să citești

LIFE

Un proiect cu fonduri europene, salvarea cetăţii Sucidava din Corabia şi a fântânii sale secrete

Avatar

Publicat

în

Cetatea Sucidava din Corabia, cea mai importantă aşezare romano-bizantină dintre Carpaţi şi Dunăre, a fost reabilitată prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de aproximativ 10,2 milioane lei. Proiectul a salvat obiectivul istoric şi cea mai importantă atracţie a sa, fântâna secretă.

Reabilitarea monumentului istoric Cetatea Sucidava din oraşul Corabia şi introducerea acestuia în circuitul turistic a fost finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional,  Axa 5.1 cea referitoare la restaurarea patrimoniului cultural şi a modernizării infrastructurii necesare.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 10,2 milioane lei, din care 98% este finanţare europeană, iar 2% finanţare de la bugetul local.

Proiectul a contribuit decisiv la creşterea potenţialului turistic al monumentului istoric Sucidava-Celei, care se afla într-un accentuat proces de degradare.

loading...

„Proiectul contribuie la dezvoltarea turismului in regiune, avand in vedere ca acest sit arheologic are o importanta istorica relevanta, fiind cea mai importanta cetate romano-bizantina dintre Carpati si Dunare. Sunt aduse beneficii evidente regiunii, avand in vedere ca in aceasta arie exista un numar limitat de atractii turistice, iar situl arheologic Sucidava nu se afla intr-un circuit turistic. Reabilitand acest obiectiv a dus la creşterea numarului de vizitatori si la promovarea imaginii acestui sit arheologic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Oltean.

Reabilitarea a constat şi în construirea unui  muzeu în imediata apropiere a cetăţii, unde vizitatorii pot vedea proiecţii cu reconstituirea pe calculator a acesteia, dar şi obiectele de valoare găsite, pe parcursul anului de reprezentanţii Muzeului de Arheologie şi Istorie Corabia şi de cei ai Secţiei de Istorie de la Universitatea din Craiova.

Prin acelaşi proiect s-a refăcut şi drumul de acces de la Corabia până în cartierul Celei, la intrarea în complexul arheologic Sucidava.

Ca planuri de viitor, complexul arheologic urmează să fie inclus într-un circuit turistic internaţional, datorită unui proiect pentru dezvoltarea turismului transfrontalier între România şi Bulgaria. Turiştii ar urma să viziteze Sucidava din Corabia şi alte monumente istorice, apoi vor fi urcaţi pe bac, vor trece Dunărea şi vor merge ăn orasul bulgar Baikal, unde pot vizita cetatea Ulpia Escu, similară Cetăţii Sucidava.

Istoria cetăţii şi Fântâna Secretă

Cetatea Sucidava este una din cele mai mari aşezări romano-bizantine de la nord de Dunăre. A fost un important centru economic şi militar al unui trib geto-dacic, sucii, de unde şi numele cetăţii. După cucerirea Daciei de către romani, pe teritoriul actualului cartier Celei s-a construit un castru, devenit important din punct de vedere economic, contribuind la dezvoltarea oraşului roman Sucidava. Constantin cel Mare va construi aici, în secolul IV, un pod peste Dunăre din care încă se mai poate vedea un pilon pe malul românesc.

După ce a fost distrusă de huni, cetatea va fi refăcută de către împăratul bizantin Iustinian, între anii 527 şi 535. Cercetările arheologice atestă după anul 602 o populaţie daco-romană, apoi românească, menţionată în Diploma Cavalerilor Ioaniţi în anul 1247, când este atestat documentar Celeiul care revine în istorie la 1848 prin celebrul Popa Radu Şapcă, care a sfinţit steagul revoluţiei.

Cetatea Sucidava a fost construită pe un deal, cu mult peste nivelul Dunării care trece prin apropiere, precum și peste nivelul pânzei freatice din care se alimentau cu apă localnicii. Așadar, cetatea nu avea nicio sursă de apă cunoscută. Totuși, locuitorii cetății puteau trăi fără să coboare în localitate să se aprovizioneze cu apă. Între zidurile cetății se află însă o fântână secretă despre care se spune că este unică în Europa. Unicitatea fântânii secrete constă în faptul că galeria pornește din interiorul cetății, dar se ajunge la apă printr-un tunel săpat la o adâncime de 26 de metri.

Fântâna se află așadar în afara zidurilor cetății, dar sub pământ. Practic, romanii au săpat galeriile din cetate, însă izvorul a fost captat în afara zidurilor cetății. Pe vremea aceea era secretă pentru toți cei din afara zidurilor cetății. Se spune că, în acea vreme, cotropitorii care încercau să cucerească cetatea Sucidava stăteau (în afara zidurilor cetății) chiar deasupra fântânii secrete, fără să știe că dedesubt erau romanii care se aprovizionau cu apă potabilă. A fost descoperită întâmplător destul de târziu, mai exact în 1958, de către un hoț.

În prezent, Cetatea Sucidava este secţie a Muzeului Orăşenesc Corabia, având în incintă fântâna secretă şi prima basilică creştină cunoscută la nordul Dunării.

Continuă să citești
Publicitate
ACTUALacum O oră

Scandal într-un târg din Craiova. Mascaţii au intervenit

POLITICĂacum O oră

Preşedinte interimar la PSD Caracal, după ce fost conducere a fosta dizolvată

POLITICĂacum 3 ore

Cine sunt miniştrii Guvernului Orban, conform ultimelor discuţii dintre PNL şi Iohannis

POLITICĂacum 3 ore

Mai mulţi membri ai fostului PDL, adeziune la Pro România Olt

ACTUALacum 4 ore

Fiul lui Sile Cămătaru a înjunghiat un tânăr, într-un club de manele din Timişoara, în urma unei altercaţii

ACTUALacum 20 de ore

Un tânăr a murit în Italia după ce medicii din România l-au diagnosticat greşit

ACTUALacum 20 de ore

STS a prezentat la BEC aplicațiile informatice pentru alegerile prezidențiale

ACTUALacum 21 de ore

Dolj: Car alegoric cu produse tradiționale la Festivalul Zaibărului şi al Prazului

ACTUALacum 21 de ore

53 de absolvenți doljeni selectați pentru angajare, la Bursa locurilor de muncă

POLITICĂacum 22 de ore

Primarul din Caracal îl dă în judecată pe un cetățean care l-a calomniat

ACTUALacum o zi

Patru slătineni, prinşi cu plase monofilament de peste 2.000 metri, în râul Olt

ACTUALacum o zi

A fost demarată procedura de înlocuire a gazonului de Oblemenco

POLITICĂacum o zi

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la închisoare

ACTUALacum o zi

Control judiciar pentru secretarul primăriei din Olt contrabandist de ţigări

LIFEacum o zi

Iluzii optice, holograme, instrumente muzicale la care poţi cânta fără să le atingi, la Muzeul Iluziilor Optice de la Slatina

POLITICĂacum o zi

Dan Barna fuge de DLAF şi vrea să fie anchetat de DNA

ACTUALacum o zi

Olt: Peste 100 de amenzi aplicate de poliţişti, în urma unei acţiuni la trecerile de cale ferată

ACTUALacum o zi

Percheziții în județul Gorj. Vizați sunt hoții din societățile comerciale

ACTUALacum o zi

Spitalul Județean de Urgență Craiova a întrerupt contractul cu firma de pază. O serie de NEREGULI

ACTUALacum o zi

Secretarul primăriei din Olt reţinut pentru trafic de ţigări era condamnat deja pentru delapidare

ACTUALacum o zi

Un fost șef TAROM acuză: „Ministrul Cuc mi-a cerut să țin la sol avioanele în ziua moțiunii”

ACTUALacum o zi

Regina-mamă Elena, reînhumată alături de fiul său, regele Mihai

ACTUALacum 2 zile

Sorina Pintea: Ministerul Sănătății are în lucru 108 registre de boli

ACTUALacum 2 zile

O persoană rănită într-un accident rutier, pe un drum județean din Olt

ACTUALacum 3 zile

A murit poliţistul care s-a împuşcat în cap, duminică, la Caracal

ACTUALacum 3 zile

Donaţie a soldaţilor americani de la Deveselu pentru Secţia de Oncologie a Spitalului Caracal

POLITICĂacum 22 de ore

Primarul din Caracal îl dă în judecată pe un cetățean care l-a calomniat

LIFEacum 2 zile

Olt: Bikerii au donat calculatoare, ghiozdane, dulciuri şi jucării, copiilor din Şopârliţa

ACTUALacum 4 zile

Medic reținut pentru luare de mită

ACTUALacum 2 zile

Secretarul unei comune din Olt, implicat în contrabandă cu ţigări. 11 percheziţii desfăşurate de poliţiştii SCCO

ACTUALacum 4 zile

Medicul ridicat de mascaţi pentru MITĂ va petrece noaptea în arest

ACTUALacum 2 zile

O tânără din Gorj a murit după ce i s-a făcut o cezariană la Spitalul Târgu-Cărbunești

LIFEacum 3 zile

Caracal: Tichete cadou în schimbul reciclării electrocasnicelor vechi

ACTUALacum 3 zile

Colega Luizei, despre cum au decurs audierile la IPJ Dolj: „Au încercat să dea vina pe mine. Că o avem pe Luiza la stradă”

LIFEacum 3 zile

Campanie a unei biserici din Slatina care oferă pâine nevoiaşilor

ACTUALacum O oră

Scandal într-un târg din Craiova. Mascaţii au intervenit

EDUCAŢIEacum 3 zile

Eleva care a demonstrat că fondul școlii există, luată la rost de autorități și de părinți

ACTUALacum 2 zile

Ingeniozitatea contrabandiştilor din Olt. Unde ţineau ascunse cartuşele de ţigări netimbrate – FOTO

ADMINISTRAŢIEacum 2 zile

Adăpost de câini la Caracal. Primăria a scos la licitaţie studiul de fezabilitate

ACTUALacum 2 zile

Secretarul unei comune din Olt şi încă o persoană, reţinuţi pentru trafic de ţigări

ACTUALacum 3 zile

Arest preventiv pentru medicul care a luat MITĂ. Era și director medical al spitalului

ACTUALacum 3 zile

DEZASTRU în spitalele de psihiatrie. Sorina Pintea, la finalul verificărilor: „Unele rapoarte au ajuns la Parchet. Existau suspiciuni de natură penală”

ACTUALacum 3 zile

Cazul CARACAL | Mama Luizei, la IPJ Dolj: „Pe cine trebuie să audieze, nu audiază. Familia lui Dincă ar trebui să fie audiată”

ACTUALacum 2 zile

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, la Craiova. Cu ce oferte vin angajatorii

ACTUALacum 3 zile

Două persoane la spital după explozia unei anvelope de camion, la o vulcanizare din Slatina

ACTUALacum 3 zile

O persoană rănit grav într-un accident rutier. Drum naţional din Olt, blocat

POLITICĂacum O oră

Preşedinte interimar la PSD Caracal, după ce fost conducere a fosta dizolvată

ACTUALacum 3 zile

Piaţă volantă, într-o nouă locaţie din centrul Craiovei

ACTUALacum 2 zile

O persoană rănită într-un accident rutier, pe un drum județean din Olt

ACTUALacum 4 zile

Nouă bărbați din Bangladesh, prinși când încercau să iasă din țară într-o semiremorcă plină cu mărfuri

ACTUALacum 5 zile

Razie la Slatina. Poliţiştii au aplicat amenzi de aproape 120.000 lei şi au reţinut zeci de permise şi certificate de înmatriculare – VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Incendiu la o locuinţă din Piatra-Olt. Un depozit de materiale de construcţii, în apropiere

ACTUALacum 2 săptămâni

Un preot beat, îmbrăcat doar în lenjerie intimă, a provocat un accident rutier

POLITICĂacum 2 săptămâni

Stănescu: Moţiunea pică. A vrut-o președintele Klaus Iohannis

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | A nins la Rânca. În zonă s-a intervenit cu utilaje și material antiderapant

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | Doi bărbați din Craiova reținuți pentru trafic de droguri. Au primit coletul prin curier

ACTUALacum 2 săptămâni

Au fost instalate primele containere îngropate, la Craiova. Vor fi 438 de platforme în tot orașul

ADMINISTRAŢIEacum 2 săptămâni

Au început lucrările de reabilitare a centrului Slatinei. Cum va arăta noua Esplanadă

Fără categorieacum 2 săptămâni

IMAGINI de pe şantierul Drumului Expres Craiova-Piteşti. Se lucrează la centurile Slatinei şi Balşului

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO | DECIZIE FINALĂ. Gazonul de pe „Ion Oblemenco” se schimbă

ACTUALacum 3 săptămâni

Olt: Autoturism ars în proporţie de 80 la sută, pe un drum judeţean

POLITICĂacum 3 săptămâni

Cumpănaşu, masterand fără diplomă de licenţă. Reacţia sa când a fost confruntat cu FRAUDA

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Bărbat din Elveția, pericol de înec pe Dunăre

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Craiova: Au ars peste 40 de hectare de vegetație uscată, în zona Făcăi

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Zeci de anvelope au ars în apropierea unor locuințe din Slatina. Un grup de copii s-ar fi jucat cu focul

LIFEacum 4 săptămâni

Prima ninsoare din acest sezon în România

ACTUALacum 4 săptămâni

Hoţ de maşini din Craiova, prins cu focuri de armă | VIDEO

ACTUALacum o lună

VIDEO | Polițiștii doljeni au controlat stațiile CFR. Amenzi pentru călători, comercianți și șoferi

ACTUALacum o lună

Sfârşit tragic pentru un bărbat din Olt: A murit în urma unui incendiu de vegetaţie uscată ce i-a cuprins grădina

ACTUALacum o lună

Două zile de FOC pentru pompierii doljeni. Sute de hectare de vegetație uscată au fost făcute scrum

ACTUALacum o lună

Dolj: Pompierii luptă să stingă un incendiu de vegetaţie uscată, de mai bine de 24 de ore. Focul a cuprins 80 de hectare

ACTUALacum o lună

Pescar înecat în râul Olt, în timp ce întindea plase de peşte

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2019 JFK Media&More.