Connect with us

EDUCAŢIE

În judeţul Olt sunt 160 de elevi care învăţă în şapte clase de învăţământ profesional dual

Avatar

Publicat

în

160 de elevi din Slatina şi alte două oraşe au început de luni cursurile în cele şapte clase de învăţământ profesional dual din judeţ. Pe lângă 200 lei pe care îi primesc lunar de la stat, elevii mai primesc încă 200 lei de la operatorul economic care susţine clasa respectivă. La Liceul Tehnologic Nr. 1 din Balş, firma respectivă a decis să dubleze suma lunară oferită elevilor.

Inspectorul pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul ISJ Olt, Vera Rachină, a declarat că, faţă de anul trecut, în anul şcolar 2019-2020 funcţionează clase de învăţământ profesional dual şi în alte localităţi decât Slatina. Este vorba despre Balş şi Caracal.

Cele şapte clase de învăţământ profesional dual care funcţionează în judeţul Olt, din acest an şcolar sunt următoarele:

Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina

O clasă susţinută de Prysmian Cabluri şi Sisteme: specializarea electronist aparate şi echipamente – 14 elevi şi specializarea electrician exploatare joasă tensiune – 14 elevi;

O clasă susţinută de SC Altur SA: specializarea sculer matriţer – 10 elevi, specializarea  strungar – 10 elevi şi specializarea  frezor-mortezor – 11 elevi;

O clasă susţinută de Pop Industry SRL: specializarea operator la maşini cu comandă numerică – 10 elevi şi specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii – 11 elevi.

Liceul Metalurgic Slatina

O clasă susţinutăd e Pirelli Tyres România: specializarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie – 14 elevi şi specializarea electronist aparate şi echipamente – 14 elevi.

 Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş:

Două clase cu 49 de elevi, susţinute de SC Casa Noastră SA (Q-Fort) – specializarea operator la maşini cu comandă numerică.

 Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal:

O clasă susţinută de Astra Rail Indrusties: specializarea sudor – 14 elevi şi specializarea strungar – 10 elevi.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Elevii primesc, lunar, 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei. În cazul elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş, operatorul economic a decis să dubleze suma lunară oferită  elevilor de la dual, aceştia primind 400 în loc de 200 lei.

Începând cu anul şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Olt, au funcţionat trei clase de învăţământ profesional dual, la liceele Metalurgic şi „Alexe Marin” din Slatina. Reprezentanţii ISJ Olt şi-au propus ca, în fiecare an, numărul claselor cu acest tip de învăţământ să crească.

„Încercăm ca, din următorul an şcolar, să înmulţim numărul de clase. Din luna octombrie, şcolile încep tratativele cu operatorii economici pentru a vedea ce specializări îşi doresc”, a declarat Vera Rachină.

ACTUAL

VIDEO – Prevenirea furturilor din locuinţă, cu ajutorul tehnologiei VR. Metoda aleasă de poliţiştii din Olt

Avatar

Publicat

în

Oamenii din Drăgăneşti-Olt au fost transpuşi, cu ajutorul tehnologiei VR, în martori la un furt de locuinţă, în cadrul campaniei derulate de IPJ Olt „Hoții îți invadează intimitatea”.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, a declarat că, în această minivacanță, polițiștii au continuat să desfășoare activități în cadrul campaniei „Hoții îți invadează intimitatea”, fiind prezenți în orașul Drăgănești-Olt și în comunele limitrofe.

Acţiunea a fost desfăşurată de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul Poliției orașului Drăgănești-Olt. Aceştia au promovat campania printr-o modalitate inedită şi de impact, cu ajutorul tehnologiei VR.

„Astfel, cetăţenii au fost transpuși în martori la un furt din locuinţă, având ocazia să înţeleagă modul de acţiune al infractorilor. Polițiștii au transmis recomandări adecvate pentru contracararea activităţii hoţilor şi au distribuit materiale informative privind infracţionalitatea contra patrimoniului – legislaţie în vigoare, moduri de operare, modalităţi de autoprotecţie”, a declarat Alexandra Dicu.

Recomandările poliţiştilor din Olt:

Asigură-te că ai încuiat ușa, chiar și când ești în casă;

Montează o încuietoare de calitate;

Montează un sistem de alarmă;

Nu transmite informații personale pe rețelele de socializare.

Continuă să citești

EDUCAŢIE

Viitorii absolvenţi de gimnaziu şi liceu, la simularea Evaluării şi Bacalaureatului

Avatar

Publicat

în

Elevii olteni din clasele a VIII-a şi a XII-a susţin simularea examenelor de sfârşit de an, la începutul lunii februarie.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, Mirela Paraschiv, a declarat că este doar prima serie de simulare a Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului. Elevii din anii terminali vor susţine încă o simulare, organizată de această dată de Ministerul Educaţiei, în luna martie.

„Desfăşurăm simulări ale examenelor de sfârşit de an, în luna februarile, la nivelul judeţului, şi în luna martie vor fi cele la nivel naţional. La cele organizate de noi participă elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, în intervalul 10-14 februarie. Examenele se susţin cu profesorii din şcoală, iar ulterior se face o diagnoză a nivelul elevilor, înainte de simulările ministerului şi înainte de examene”, a afirmat reprezentantul ISJ Olt.

Programa pentru simularea Evaluării Naţionale şi Bacalureatului, examene programate în luna februarie, poate fi consultată pe site-ul oficial al ISJ Olt.

Continuă să citești

EDUCAŢIE

Elevii, sportivii, profesorii şi antrenorii din Slatina cu performanţe, premiaţi de primăriei

Avatar

Publicat

în

Peste 1.400 de elevi, sportivi, profesori şi antrenori din Slatina au fost premiaţi, luni, de primarul Emil Moţ, în cadrul evenimentului Gala Campionilor.

Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, fiind prezenţi primarul Slatinei Emil Moţ, viceprimarul Gigi Vîlceleanu şi mai mulţi consilieri locali.

„Este cel mai important moment pentru Slatina, nu doar pentru campionii Slatinei. Este 20 ianuarie, ziua Slatinei, aşa că la mulţi ani, Slatina şi la mulţi ani, slătineni. Va fi o săptămână superbă pentru tot ce înseamnă elita Slatinei. În această săptămână îi vom premia pe toţi, de la elevi, profesori, la instituţii care au performat anul acest şi, bineînţeles, toate firmele care activează în Slatina şi sunt baza bugetului local.

Astăzi avem Gala Campionilor cu peste 1.400 de elevi, profesori şi sportivi premiaţi. Apoi, miercuri avem Gala Superlativelor, unde vom premia excelenţa, instituţiile cu care am colaborat, firmele şi ONG-urile care au făcut lucruri deosebite în Slatina. Vineri, pe 24 ianuarie, încheiem cu seniorii Slatinei. Vom avea 73 de cupluri care au rezistat 50 de ani împreună. Vom avea şi doi invitaţi de excepţie, Paula Seling, miercuri, iar vineri, Anastasia Lazariuc”, a declarat Emil Moţ.

Evenimentele dedicate marcării a 652 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei continuă miercuri, 22 ianuarie, este programată Gala Superlativelor,  începând cu ora 17.00, tot la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”. În cadrul Galei se vor decerna distincția „Cetățean de onoare” și „Diplomă de merit” persoanelor fizice, juridice, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit în anul 2019 la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a municipiului Slatina.

După decernarea distincțiilor, concertează Paula Seling şi Gabriel Bîscoveanu.

Manifestările se încheie vineri, 24 ianuarie 2020, când este marcată Unirea Principatelor Române.

În intervalul orar 9.45 – 11.00, va avea loc ceremonialul militaro- religios, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și distribuire de stegulețe și cocarde tricolore.

Începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, va avea loc Gala Seniorilor în cadrul căreia se vor premia familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2019.

După decernarea premiilor, concertează Anastasia Lazariuc.

Bugetul alocat de primărie pentru acest eveniment se ridică la 560.000 lei.

Continuă să citești
Publicitate
ACTUALacum 8 minute

Cazurile de gripă raportate în fiecare dimineață de inspectoratele școlare

ACTUALacum 21 de minute

Reţinere pentru 24 de ore, în cazul şoferului care a provocat accidentul mortal de la Şopârliţa, băut şi fără permis

ACTUALacum 22 de minute

Doljean în vârstă de 31 de ani, dat dispărut

ACTUALacum 3 ore

Taximetru lovit de mașină. Două persoane au ajuns la spital

ACTUALacum 3 ore

Parcare cu plată la Aeroportul Internațional Craiova

ACTUALacum 3 ore

Slatina | Au încercat să spargă cu ranga un chioşc din apropierea Pieţei Zahana

ACTUALacum 3 ore

Președintele Federației Române de Atletism a verificat viitoarea bază sportivă din Craiova. „Viitorul sportului este la comunitățile locale”

POLITICĂacum 4 ore

Liberalii nu mai vor anticipate – surse

POLITICĂacum 4 ore

USR și PLUS vor fuziona. Congresul e programat în luna iulie

ACTUALacum 4 ore

Suspect de coronavirus, într-un oraş din România. Studentul întors din China, internat în spital

ACTUALacum 4 ore

Peste 450 de hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcări, în județul Dolj

POLITICĂacum 4 ore

Un deputat PSD, acuzaţii către Guvernul Orban: „Au altă agendă, alte interese și de aceea trebuie opriți!”

POLITICĂacum 5 ore

Social-democraţii din Caracal şi-au ales o conducere nouă

ACTUALacum 6 ore

Adolescenta din Dolj, dată dispărută, găsită în Medgidia

ACTUALacum 6 ore

VIDEO – Prevenirea furturilor din locuinţă, cu ajutorul tehnologiei VR. Metoda aleasă de poliţiştii din Olt

LIFEacum 7 ore

Asia Express, cel mai dur și așteptat reality show din România începe în 15 februarie

ACTUALacum 8 ore

Un adolescent şi-a omorât tatăl, apoi l-a îngropat în grădină

ACTUALacum 9 ore

Şoferul vinovat de accidentul din Olt, prins de oameni, după ce a încercat să fugă. Era băut şi nu are permis

POLITICĂacum 9 ore

Gabriel Buliteanu demontează o manipulare de pe Facebook

ACTUALacum 9 ore

Luna și scumpirile, la Craiova. Crește și tariful pentru colectarea gunoiului

ACTUALacum 9 ore

O persoană a murit şi alta este grav rănită, în urma unui accident rutier la Şopârliţa

ACTUALacum 10 ore

Grefierii protestează față de modificarea pensiilor

ACTUALacum 11 ore

Edilul care a recunoscut că a făcut sex cu două tinere în primărie a fost exclus din PNL

ACTUALacum 12 ore

FOTO | În ce hal arată mâncarea oferită pacienților Spitalului Județean de Urgență Craiova. ”Ciorbe chioare și reci”

ADMINISTRAŢIEacum 2 zile

VIDEO spectaculos cu centura Slatinei văzută de sus. Drumul Expres prinde contur

ACTUALacum 3 zile

Tânăra care a murit în accidentul de la Lunca Corbului, fiica viceprimarului din Poboru. „Taică-său o aştepta la microbuz”

ADMINISTRAŢIEacum o zi

FOTO | A fost dărâmată gradena de pe Esplanda Slatina, punct de referinţă al vechiului centru. Ce apare în loc

ACTUALacum 2 zile

Motociclist grav rănit într-un accident rutier

ACTUALacum o zi

Imagini GROAZNICE de la accidentul produs la Negreni – VIDEO

ACTUALacum 3 zile

Val de mesaje, după moartea Andreei Predica, tânăra pierită în accidentul de la Lunca Corbului: Dumnezeu să te ierte, dragă domnișoară!

ACTUALacum 3 zile

VIDEO VIRAL | Un campion mondial la karate a făcut flotări în pumni, pe Hora Unirii, în faţa Primăriei Caracal

ACTUALacum 9 ore

Şoferul vinovat de accidentul din Olt, prins de oameni, după ce a încercat să fugă. Era băut şi nu are permis

ACTUALacum o zi

Accident la Negreni cu două autoturisme şi un TIR. O persoană este încarcerată

ACTUALacum o zi

O persoană a murit în accidentul de la Negreni

ACTUALacum 2 zile

Slatina, oraşul în care încă se mai practică „bişniţa” cu valută, în aer liber

ACTUALacum 3 zile

SONDAJ | Ar trebui închise topitoriile din Slatina şi din apropiere? Spuneţi-vă părerea

sursa: protv
ACTUALacum o zi

Mașinile cu volan pe dreapta din România, interzise după Brexit

ACTUALacum 3 zile

Grav accident pe DN 65. Impact între o cisternă şi mai multe maşini

ACTUALacum 4 ore

Suspect de coronavirus, într-un oraş din România. Studentul întors din China, internat în spital

ACTUALacum o zi

Gheorghe Dincă, scrisoare către familia Alexandrei Măceșanu. ”Nu înțeleg de unde aveți puterea de a nu mă jigni”

ACTUALacum 9 ore

O persoană a murit şi alta este grav rănită, în urma unui accident rutier la Şopârliţa

ADMINISTRAŢIEacum 3 zile

Cinci orașe din România îsi iau adio de la tramvaie noi. Guvernul a anulat licitații de 120 milioane de euro

ACTUALacum 12 ore

FOTO | În ce hal arată mâncarea oferită pacienților Spitalului Județean de Urgență Craiova. ”Ciorbe chioare și reci”

ACTUALacum 2 zile

ALERTĂ în aeroport. Pacient suspect de coronavirus

ACTUALacum 3 zile

Slătinenii s-au prins într-o horă a Unirii, de 24 ianuarie – FOTO

ACTUALacum 2 zile

Fată de 12 ani, aproape de comă alcoolică. A fost găsită căzută pe stradă

ACTUALacum o zi

Lider PSD de doar 35 de ani, grav rănit într-un accident

POLITICĂacum o zi

Stănescu vrea să schimbe numele CEx-ului PSD: A fost toxic, ultimii preşedinţi l-au folosit personal

ACTUALacum 6 ore

VIDEO – Prevenirea furturilor din locuinţă, cu ajutorul tehnologiei VR. Metoda aleasă de poliţiştii din Olt

ACTUALacum 3 zile

VIDEO VIRAL | Un campion mondial la karate a făcut flotări în pumni, pe Hora Unirii, în faţa Primăriei Caracal

ACTUALacum 5 zile

VIDEO | Copil ascuns de mamă în portbagajul unei mașini, pentru a-l scoate din ţară

Reporter24 TVacum 6 zile

Emisiunea „Reporter 24” din 20 ianuarie | Invitat: Istoricul Aurelia Grosu

Reporter24 TVacum o săptămână

Istoricul Aurelia Grosu vine la emisiunea „Reporter 24”

LIFEacum 2 săptămâni

IMAGINI de colecţie | Moise Guran, noul membru USR, prezintă conspiraţia bancnotei de 20 de dolari

ACTUALacum 2 săptămâni

VIDEO. Au încercat să fure bancomatul de la Dedeman cu un BMW X6

LIFEacum 2 săptămâni

VIDEO | Nu e glumă! Dani Mocanu a fost trimis în judecată pentru că, într-un videoclip, incită la ură împotriva femeilor

ACTUALacum 2 săptămâni

O fată care a fost prinsă de vânzătoare că încerca să fure blugi, dezbrăcată şi dată afară din magazin – VIDEO

Reporter24 TVacum 2 săptămâni

Emisiunea „Reporter 24” din 13 ianuarie | Invitat: Jurnalistul Laura Mira

ACTUALacum 2 săptămâni

Accidentul mortal din Craiova, transmis LIVE pe Facebook chiar de tânăra care şi-a pierdut viaţa

ACTUALacum 2 săptămâni

Accident GRAV în Dolj: Doi morţi şi şapte răniţi – VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Pereți curățați cu mopul cu care se spală și podeaua, într-un spital din România – VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Migranţi libieni alungaţi din tren după ce au făcut tărăboi şi au încercat să-i jefuiască pe pasageri

ACTUALacum 3 săptămâni

Un vlogger român a înscenat un jaf de bancă pentru un experiment social. A fost oprit de un poliţist zelos care a scos pistolul – VIDEO

ACTUALacum 3 săptămâni

Un avion ucrainean s-a prăbuşit după decolarea de la Teheran

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO | Un autoturism a trecut printr-un gard şi a lovit un excavator, pe centura Rm. Vâlcea. Cinci persoane, printre care un copil de câteva luni, la spital

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO | Fetiță de trei ani, cu arsuri, transportată cu elicopterul SMURD pe timp de noapte de la Craiova la București

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO | 230 de mașini aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi din străinătate, descoperite în vămi

ACTUALacum 4 săptămâni

INCENDIU | Cântăreaţa Emilia Dorobanţu a rămas fără zeci de costume populare de colecţie şi fără trofeele şi diplomele obţinute în toată cariera

ACTUALacum 4 săptămâni

Casa părintească a interpretei de muzică populară Emilia Dorobanţu, cuprinsă de un incendiu de proporţii. VIDEO&FOTO

ACTUALacum 4 săptămâni

Vilă dintr-o comună din Olt, cuprinsă de un incendiu. Pompierii intervin în forţă

ACTUALacum 4 săptămâni

VIDEO | Un autobuz a luat foc pe o stradă din Craiova

ACTUALacum 4 săptămâni

Se întâmplă în România | Şoferi filmaţi când se şicanează în trafic, pe autostradă

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2019 JFK Media&More.