Connect with us

EDUCAŢIE

În judeţul Olt sunt 160 de elevi care învăţă în şapte clase de învăţământ profesional dual

Avatar

Publicat

în

160 de elevi din Slatina şi alte două oraşe au început de luni cursurile în cele şapte clase de învăţământ profesional dual din judeţ. Pe lângă 200 lei pe care îi primesc lunar de la stat, elevii mai primesc încă 200 lei de la operatorul economic care susţine clasa respectivă. La Liceul Tehnologic Nr. 1 din Balş, firma respectivă a decis să dubleze suma lunară oferită elevilor.

Inspectorul pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul ISJ Olt, Vera Rachină, a declarat că, faţă de anul trecut, în anul şcolar 2019-2020 funcţionează clase de învăţământ profesional dual şi în alte localităţi decât Slatina. Este vorba despre Balş şi Caracal.

Cele şapte clase de învăţământ profesional dual care funcţionează în judeţul Olt, din acest an şcolar sunt următoarele:

Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina

O clasă susţinută de Prysmian Cabluri şi Sisteme: specializarea electronist aparate şi echipamente – 14 elevi şi specializarea electrician exploatare joasă tensiune – 14 elevi;

O clasă susţinută de SC Altur SA: specializarea sculer matriţer – 10 elevi, specializarea  strungar – 10 elevi şi specializarea  frezor-mortezor – 11 elevi;

O clasă susţinută de Pop Industry SRL: specializarea operator la maşini cu comandă numerică – 10 elevi şi specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii – 11 elevi.

Liceul Metalurgic Slatina

O clasă susţinutăd e Pirelli Tyres România: specializarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie – 14 elevi şi specializarea electronist aparate şi echipamente – 14 elevi.

 Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş:

Două clase cu 49 de elevi, susţinute de SC Casa Noastră SA (Q-Fort) – specializarea operator la maşini cu comandă numerică.

 Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal:

O clasă susţinută de Astra Rail Indrusties: specializarea sudor – 14 elevi şi specializarea strungar – 10 elevi.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Elevii primesc, lunar, 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei. În cazul elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş, operatorul economic a decis să dubleze suma lunară oferită  elevilor de la dual, aceştia primind 400 în loc de 200 lei.

Începând cu anul şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Olt, au funcţionat trei clase de învăţământ profesional dual, la liceele Metalurgic şi „Alexe Marin” din Slatina. Reprezentanţii ISJ Olt şi-au propus ca, în fiecare an, numărul claselor cu acest tip de învăţământ să crească.

„Încercăm ca, din următorul an şcolar, să înmulţim numărul de clase. Din luna octombrie, şcolile încep tratativele cu operatorii economici pentru a vedea ce specializări îşi doresc”, a declarat Vera Rachină.

Continuă să citești
Advertisement
Click pentru a lăsa un comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Premii în bani pentru peste 40 de elevi doljeni care au luat 10 la Evaluare și la Bacalaureat

Octavia Hantea

Publicat

în

Elevii doljeni care au obținut note maxime la examenul de bacalaureat, respectiv cel de evaluare națională, vor fi premiați, evenimentul având loc, luni, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Potrivit unui comunicat de presă al ISJ Dolj, sunt patru elevi care au obținut media 10 la Bacalaureat și 31 la Evaluarea Națională.

„Cu această ocazie vor fi premiați patru absolvenți ai învățământului liceal, care au obținut media 10 la Examenul Național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019 și 31 de absolvenți ai învățământului gimnazial, care au obținut media 10 la Examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă remis de ISJ Dolj.

Potrivit unei hotărâri de guvern, din august, elevii care au obținut 10 la Examenul de Bacalaureat vor fi recompensați cu suma de 3.000 de lei, cei care au luat media maximă la Evaluare Națională, cu suma de 1.000 de lei.

Continuă să citești

ACTUAL

Liceenii pot accesa și anul acesta Programul „Bani de liceu”

Octavia Hantea

Publicat

în

Elevii doljeni interesați de programul „Bani de liceu” vor depune cereri în acest sens, în perioada 15-25 septembrie, sprijinul financiar fiind de 250 de lei/lunar. 

Potrivit ISJ Dolj, imediat după ce vor fi înregistrate cererile, comisiile special formate la nivelul liceelor din judeţul Dolj vor demara anchetele sociale pentru acordarea bursei „Bani de Liceu”, verificările fiind programate pentru perioada 26 septembrie-15 octombrie.

Lista beneficiarilor va fi făcută publică în data de 17 octombrie. Contestații se pot face în intervalul 18-21 octombrie, răspunsul final fiind  dat pe 25 octombrie.

Elevii vor beneficia de ajutorul financiar, în valoare de 250 de lei/lună, atâta timp cât nu vor acumula mai mult de 20 de absenţe şi nu vor avea media scăzută la purtare. Condiţia acordării banilor de liceu este ca solicitantul să facă parte dintr-o familie în care venitul brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, să fie de maximum 150 de lei.

În cazul unor situaţii speciale privind falsul în declaraţii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze inspectoratele de poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. Dacă aceste sesizări se confirmă, se va bloca acordarea ajutorului financiar şi se vor întreprinde demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal.

Continuă să citești

ACTUAL

Activități sportive și de lectură pentru copiii din trei comune din Dolj. Proiectul „Un copil, o carte”, extins

Octavia Hantea

Publicat

în

Proiectul „Un copil, o carte”, implementat cu succes de către autoarea Rodica Fota, în comuna Leu, din judeţul Dolj, în luna august, a primit finanțare în cadrul unui concurs de proiecte, organizat de către Consiliul Judeţean Dolj.

Datorită acestui sprijin bănesc, proiectul se implementează, în luna septembrie, în alte trei comune din Dolj, respectiv Ghidici, Piscu Vechi şi Seaca de Câmp. Astfel, nu mai puțin de 513 copii vor avea prilejul de a participa la o serie de activităţi, la sfârşit, aceştia primid cadou cartea „Beculeţ cel Inventiv & Thomas Edison”, autor Rodica Fota.

Ideea acestui program îi aparține chiar autoarei Rodica Fota. Copiii au posibilitatea ca, timp de câteva ore, să participe la  activităţi sportive, educative şi de lectură.

„Ce poate fi mai frumos decât să te joci alături de copii? Pentru că, de fapt, despre această particularitate este vorba în acest proiect: o joacă educativă. Dorinţa mea este să reuşesc să conving, pe o perioadă îndelungată, cât mai mulţi copii, să citească. Şi cum poţi face mai bine acest lucru, dacă nu prin intermnediul unor activităţi interactive?! Proiectul le oferă copiilor posibilitatea ca, preţ de câteva ore, să se distreze copios, participând la activităţi sportive, educative şi de lectură. La sfârşitul evenimentului, copiii primesc cadou cartea a cărei autoare sunt. Şi, spre suprinderea mea, cu toţii sunt nerăbdători să devină proprietatea lor şi să îi desluşească toate tainele. Iar pentru un autor de cărţi pentru copii, este pur şi simplu magic să ştie că povestea va poposi în inimile atâtor copii. Vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Dolj, fără sprijinul căruia, proiectul nu putea fi implementat pentru un număr atât de mare de copii. Această instituţie, mi-a demonstrat, cel puţin mie, încă o dată, că se implică activ în educaţia copiilor din mediul rural”, a menţionat Rodica Fota.

Continuă să citești
Advertisement
ACTUALacum 55 de minute

Tânăr din Gorj, lovit de glonț în cap, în apropierea Poligonului de la Târgu-Cărbunești

ACTUALacum O oră

Un ofiţer din Argeş, adjunct la IPJ Olt

ACTUALacum O oră

Accident mortal pe DN 55. O femeie din Dolj, lovită în plin de mașină

ACTUALacum 2 ore

Tânăr din Slatina arestat preventiv după ce a lovit un poliţist şi un jandarm

ACTUALacum 3 ore

Craiova are o a doua fântână cu apă de Isvarna

POLITICĂacum 3 ore

ALDE rămâne fără grup la Camera Deputaţilor. Anunţul făcut de un deputat din Olt

ACTUALacum 4 ore

Centru de tineret la Craiova-propuneri

ACTUALacum 4 ore

Accident TERIBIL. Cinci persoane au fost rănite după ce trei maşini şi un TIR s-au ciocnit

ACTUALacum 5 ore

Un tânăr din Craiova a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs la ieșire din oraș

ACTUALacum 5 ore

Împuşcat de poliţişti, după ce i-a atacat cu o furcă şi a asmuţit câinele asupra lor

ACTUALacum 6 ore

Șofer din Craiova prins circulând cu 208 km/h pe un drum național din Dolj

ACTUALacum 6 ore

Fiul unui afacerist din Gorj a murit după ce a sărit, în cap, într-o piscină aproape goală

POLITICĂacum 6 ore

Alexandru Cumpănaşu, criticat după ce a încins o horă de ziua Alexandrei

POLITICĂacum 6 ore

Un candidat la funcţia prezidenţială iese din cursă

ACTUALacum 7 ore

Două zile de FOC pentru pompierii doljeni. Sute de hectare de vegetație uscată au fost făcute scrum

ACTUALacum 7 ore

Accident pe un drum judeţean din Olt | Trei persoane, la spital

ACTUALacum 8 ore

Fiul unui procuror din Olt, la volan cu permisul suspendat, a lovit o maşină, s-a răsturnat într-un şanţ şi a fugit. Evenimentul, cu repetiţie

ACTUALacum 8 ore

A început reconstituirea crimelor, în cazul Caracal. Revoltă în rândul oamenilor

ACTUALacum 8 ore

Jaf la Casa de Pensii. Imaginile de pe camerele de supraveghere au fost șterse

ACTUALacum 8 ore

Victor Pițurcă, după meciul cu FCSB: „Mai rău nu se putea”

ACTUALacum 9 ore

ALDE Dolj i-a trimis scrisoare lui Tăriceanu. „Nu vă jucaţi, domnule Tăriceanu, cu destinele noastre şi ale organizaţiei Dolj”

ACTUALacum 20 de ore

Şi-a reclamat propria noră la Poliţie, susţinând că tânăra a condus beată

ACTUALacum 20 de ore

Un incendiu a izbucnit în clădirea unei şcoli dezafectate

ACTUALacum 20 de ore

Zeci de oameni au protestat în Capitală, de ziua Alexandrei Măceşanu

ACTUALacum 8 ore

Fiul unui procuror din Olt, la volan cu permisul suspendat, a lovit o maşină, s-a răsturnat într-un şanţ şi a fugit. Evenimentul, cu repetiţie

ACTUALacum 2 zile

Accident la Raliul Craiovei. O maşină a derapat în afara traseului şi a lovit şase persoane, printre care doi copii

ACTUALacum 2 zile

Gheorghe Dincă a fost mutat în Arestul IPJ Olt de la Slatina

ACTUALacum 8 ore

A început reconstituirea crimelor, în cazul Caracal. Revoltă în rândul oamenilor

ACTUALacum o zi

Recompensă de 100.000 euro pentru găsirea şi eliberarea Luizei sau Alexandrei

ACTUALacum 2 zile

Luni şi marţi va avea loc reconstituirea crimelor din Caracal. Dincă va fi dus lângă casa părinţilor Alexandrei

Fără categorieacum 3 zile

Olt: Incendiu de proporții la un adăpost de animale pornit de la un arderea de vegetație uscată

ACTUALacum 2 zile

Pescar înecat în râul Olt, în timp ce întindea plase de peşte

ACTUALacum 20 de ore

Zeci de oameni au protestat în Capitală, de ziua Alexandrei Măceşanu

ACTUALacum 7 ore

Accident pe un drum judeţean din Olt | Trei persoane, la spital

ACTUALacum 2 zile

Accident la Craiova. Două persoane au ajuns la spital

ACTUALacum 7 ore

Două zile de FOC pentru pompierii doljeni. Sute de hectare de vegetație uscată au fost făcute scrum

POLITICĂacum 6 ore

Alexandru Cumpănaşu, criticat după ce a încins o horă de ziua Alexandrei

ACTUALacum o zi

Crimă la stână. Un cioban din Pieleşti şi-a ucis colegul în bătaie

ACTUALacum 3 zile

Angajata unei societăți a Primăriei Craiova, acuzată de furt. Și-a lăsat colegele fără bonuri de masă

POLITICĂacum 6 ore

Un candidat la funcţia prezidenţială iese din cursă

ACTUALacum 2 zile

Avertisment: Dacă mâine ar suna din nou Alexandra la 112, situaţia s-ar putea repeta

ACTUALacum 3 zile

Dolj, în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de pestă porcină africană

POLITICĂacum o zi

Adrian Năstase: Iohannis a preluat tema mea principală de campanie, de la alegerile prezidenţiale, din 2004

ACTUALacum 8 ore

Jaf la Casa de Pensii. Imaginile de pe camerele de supraveghere au fost șterse

ACTUALacum o zi

Temperaturile scad semnificativ şi revin ploile

ACTUALacum 2 ore

Tânăr din Slatina arestat preventiv după ce a lovit un poliţist şi un jandarm

ACTUALacum 3 zile

Echipa lui Mititelu poate juca pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova

ACTUALacum 3 zile

TIR s-a răsturnat între Slatina și Pitești. Trafic blocat

ACTUALacum 7 ore

Două zile de FOC pentru pompierii doljeni. Sute de hectare de vegetație uscată au fost făcute scrum

ACTUALacum o zi

Dolj: Pompierii luptă să stingă un incendiu de vegetaţie uscată, de mai bine de 24 de ore. Focul a cuprins 80 de hectare

ACTUALacum 2 zile

Pescar înecat în râul Olt, în timp ce întindea plase de peşte

ACTUALacum 2 zile

Accident la Raliul Craiovei. O maşină a derapat în afara traseului şi a lovit şase persoane, printre care doi copii

ACTUALacum 4 zile

Biciclist mort într-un accident produs pe DN 65, în Dolj. Bărbatul a fost lovit de TIR

ACTUALacum 4 zile

Dubă cu deţinuţi, implicată într-un accident, în Dolj. Trei persoane, printre care un copil, la spital

ACTUALacum 5 zile

Femeie grav rănită într-un accident produs pe un drum european din Dolj

ACTUALacum 6 zile

Tânăr din Topana, bătut de poliţişti. Bărbatul este în stare gravă, la spital – VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Consilierul deputatei PSD Laura Moagher, către un echipaj de poliție: „Las’ că-ți arăt eu ție. Nu vrei să ai conflict cu mine”

ACTUALacum 2 săptămâni

Olt: Incendiu de proporţii, în care au ars tone de cereale şi furje şi două autoturisme

ACTUALacum 2 săptămâni

Tot mai multe mașini furate, depistate la frontiere

ACTUALacum 2 săptămâni

Dolj: Incendiu de vegetaţie uscată ce a cuprins şi două maşini parcate

ACTUALacum 2 săptămâni

Incendiu la un depozit de electrocasnice şi mobilier din Dolj

Fără categorieacum 2 săptămâni

Gorjean cu mandat european de arestare pe numele său, prins de polițiștii din Craiova-VIDEO

ACTUALacum 2 săptămâni

Cumpănaşu şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale

ACTUALacum 3 săptămâni

VIDEO&FOTO| Bărbat din Craiova prins în flagrant în timp ce vindea baxuri de pachete cu țigări de contrabandă unui mehedințean. Doljeanul a fost reținut, sute de mii de țigarete și sume de bani fiind confiscate

ACTUALacum 3 săptămâni

Olt: Șofer reținut după ce a fost prins băut la volan și fără permis

Fără categorieacum 3 săptămâni

Dăncilă: Vom merge în Parlament. Şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”

POLITICĂacum 3 săptămâni

ALDE a decis ieşirea de la guvernare şi alianţă cu Pro România

ACTUALacum 3 săptămâni

Incendiu la Slatina. Ard o vilă şi o casă din apropiere

ACTUALacum 3 săptămâni

Incendiu de proporţii, lângă Craiova. Ard opt hectare de vegetaţie uscată

ECONOMIEacum 3 săptămâni

Cozi la McDrive şi la trei zile de la deschiderea noului restaurant McDonald’s din Slatina

ACTUALacum 4 săptămâni

Tânăr din Dolj, mort după ce a intrat cu maşina într-un cap de pod. Anterior, a fost lovit de autoturismul pe care încerca să-l depăşească

ACTUALacum 4 săptămâni

Cât costă o plimbare cu barca sau cu hidrobicicleta, în Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova

Trending

Copyright © 2019 JFK Media&More. Toate drepturile rezervate.
Proiect co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia” (POCU/82/3/7/107279)